Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Achtergrond - 7 september 2023 - Auteur: Marja Verburg

Kanselier Scholz (SPD) wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren. Hij stelde woensdag in de Bondsdag bij de begrotingsbehandeling zijn 'Deutschland-Pakt' voor. Een aantal CDU'ers verwijt hem echter dat het Deutschland-Pakt slechts een nieuwe verpakking is voor bestaand beleid.

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren
© screenshot video Bundesregierung
Kanselier Scholz in de Bondsdag met ooglapje, gevolg van een ongelukje bij het hardlopen

Met het Deutschland-Pakt moet Duitsland sneller, moderner en veiliger worden, zei Scholz in de Bondsdag. Te veel is de afgelopen jaren op de lange baan geschoven, aldus de kanselier, die een ooglapje droeg als gevolg van een ongeluk bij het hardlopen eerder deze week. "De burgers van Duitsland zijn deze stilstand zat. En ik ook."

De kanselier nodigde de deelstaten, gemeenten en de "democratische oppositie" - waarmee hij de rechts-nationalistische AfD buitensloot - uit om mee te doen met het Deutschland-Pakt. "We hebben een nationale krachtsinspanning nodig. Dus laten we onze krachten bundelen." Mensen willen volgens de kanselier weten waar ze aan toe zijn en ze willen geen regeringspartijen die met elkaar overhoop liggen. De afgelopen maanden heeft Scholz' coalitie van SPD, Groenen en FDP veel en stevig ruzie gemaakt, onder meer over de energiepolitiek en het armoedebeleid

Scholz wil onder meer dat bureaucratische procedures worden vereenvoudigd en gedigitaliseerd, dat de energievoorziening "schoon, veilig en betrouwbaar wordt" en het bouwen van woningen makkelijker. Ook wil hij dat alle Duitse overheidsinstellingen meer tempo en moed tonen bij de moderniseringsplannen. Bekijk de toespraak van de kanselier op de website van de bondsregering

Deelstaten willen meewerken

Om de digitalisering van Duitsland snel te bevorderen is er het Onlinezugangsgesetz. Uiterlijk eind 2024 moeten veel overheidsdiensten digitaal beschikbaar zijn. Daarnaast investeert de Duitse overheid het komende jaar 58 miljard euro in onder meer de halfgeleiderindustrie, klimaatvriendelijke mobiliteit en digitale infrastructuur. En er is 54 miljard voor het spoor, nieuwe bruggen, sneller internet, laadpalen en sociale woningbouw. Voor het Wachstumschancengesetz is 32 miljard uitgetrokken. Deze groeikansenwet moet het onder meer makkelijker maken start-ups te beginnen.

Meerdere deelstaten hebben inmiddels positief gereageerd op het Deutschland-Pakt, waaronder Saksen, Berlijn, Baden-Württemberg, Rijnland-Palts en Sleeswijk-Holstein, meldt het Handelsblatt. Werkgeversorganisatie BDA zegt blij te zijn dat de regering "eindelijk wakker wordt" en wil dat de aangekondigde maatregelen snel worden uitgevoerd. Ook Friedrich Merz, voorzitter van de grootste oppositiefractie in de Bondsdag CDU/CSU, zegt mee te willen werken aan "verstandige voorstellen". Maar er is ook kritiek. Zowel Merz als de deelstaatpremier van Noordrijn-Westfalen Henrik Wüst (CDU) zeggen dat de meeste maatregelen die Scholz voorstelt niets nieuws zijn en dat het veelal om projecten gaat waar de deelstaten al heel lang op aandringen.

'Betuttelend en paternalistisch'

Voorafgaand aan Scholz' voorstel in de Bondsdag had Merz woensdag stevige kritiek op het kabinet geuit. Hij verweet de bondsregering te betuttelend en te paternalistisch te zijn en alles te willen reguleren. Merz verwees onder meer naar het Bürgergeld, de nieuwe bijstandswet, en de Kindergrundsicherungdie kinderarmoede moet tegengaan. Scholz' coalitie heeft met deze wetten volgens Merz een te vergaande zeggenschap "over kinderbedden, over gezinnen, over deze samenleving".

Merz bekritiseerde ook de "enorme bureaucratie" en het "verbodsbeleid" van de Ampelkoalition (stoplichtcoalitie) van SPD, Groenen en FDP, terwijl voor het tweede jaar op rij de klimaatdoelstellingen niet worden gehaald. En volgens hem onderschat het kabinet de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, die naar zijn zeggen voor grote begrotingstekorten gaat zorgen.

De AfD eiste nieuwe verkiezingen. AfD-leider Tino Chrupalla verweet de regering een "nalatig en mislukt migratiebeleid" en een slechte economische politiek. Die Linke vindt dat de regering te veel geld uitgeeft aan defensie en te weinig aan de bestrijding van armoede.

 

Reacties

Louis Royen - 14 september 2023 20:41

Scholz -en voor hem Merkel- doen aan wensdenken. De trend is: Duitsland gaat op alle fronten (mag dat woord wel?) erop achteruit. Hopelijk blijft de schade voor de rest van Europa beperkt.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger