
Duitsland trekt miljarden uit voor woningbouw
Kort nieuws - 27 september 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebMet 45 miljard euro wil Duitsland de komende jaren de woningbouw stimuleren en de kwakkelende bouwbranche uit het slop trekken. Daarvoor presenteerden kanselier Scholz en minister Geywitz van Bouwen en Wonen maandag een 14-punten-plan.
Duitsland heeft dringend meer betaalbare woningen nodig, aldus kanselier Scholz (SPD). Daarom wil zijn kabinet onder meer belastingvoordelen voor huizenbouwers invoeren en schrapt het energiebesparende maatregelen die in het regeerakkoord zijn afgesproken. Zo wordt invoering van de standaard voor energiebesparing EH40 opgeschort. Die bepaalde dat in 2025 het energieverbruik van nieuwe woningen 40 procent moest zijn van vergelijkbare al bestaande woningen.
Een ander voorstel is de invoering van serieel bouwen: als voor de bouw van een bepaalde woning eenmaal een vergunning is verleend, moeten dezelfde huizen ook elders kunnen worden gebouwd zonder dat opnieuw een vergunningsprocedure nodig is. Zulke bureaucratische procedures beperken de woningbouw in Duitsland nu nog flink. De voorstellen moeten de verhoging van de rente door de ECB compenseren.
Minister Geywitz (SPD) kondigde aan de omstreden verwarmingswet - die na felle debatten en in afgezwakte vorm net door de Bondsdag is aangenomen - toch nog een keer te willen aanpassen. De wet moet volgens de minister nog iets eenvoudiger worden gemaakt en meer gericht zijn op het tegengaan van CO2-uitstoot.
Scholz wil de maatregelen in samenwerking met de deelstaten uitvoeren. De bouwsector heeft "voorzichtig optimistisch" op de plannen gereageerd. Milieuorganisaties zijn teleurgesteld, vooral over het opschorten van de energiesbesparingsstandaard EH40.
In haar regeerakkoord heeft de bondsregering vastgelegd dat ze 400.000 nieuwe huizen per jaar wil bouwen. Naar verwachting wordt daarvan dit jaar iets meer dan de helft opgeleverd. Lees meer bij Tagesschau
Lees meer over 'Politiek':

Merz levert, maar niet voor iedereen
Merz' begrotingsplannen zijn 'de eerste regendruppel op droge grond' voor de Duitse economie, schrijft columnist en econoom Brzeski.

Podcast Achtung: Duits Israëlbeleid ter discussie
In deze podcast bespreken we twee onderwerpen: het Duitse Israëlbeleid en boulevardblad Bild.

Duitse politici lijden onder geweld en agressie
Beledigingen en geweld tegen Duitse politici nemen flink toe. Steeds vaker stoppen ze met hun werk.

Problemen bij de strengere Duitse grenscontroles
Duitsland heeft strengere grenscontroles ingevoerd. Die leveren praktische en juridische problemen op.
Reacties
Geen reacties aanwezig