Agenda

Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van andere organisaties. Deze weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs het perspectief van het DIA.

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Deutsches Kino | Niemand ist bei den Kälbern (Amsterdam)

De 24-jarige Christin woont en werkt op de boerderij van haar vriend Jan in Mecklenburg, Oost-Duitsland. Hun relatie is liefdeloos, ze verveelt zich dood en wil niets liever dan ontsnappen. In de hitte van de zomer lijkt de tijd stil te staan – totdat de 46-jarige windturbine-ingenieur Klaus uit Hamburg arriveert en de wereld weer laat draaien. Indrukwekkende anti-Heimatfilm met een glansrol voor Saskia Rosendahl.


Lees meer
Activiteit van externe partij:

De Verkiezingsshow | Europa draait door Live

Het Haagsch College organiseert samen met VPRO een reeks speciale avonden rond de podcast Europa Draait Door. Met de Europese verkiezingen op komst, duiken Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit op geheel eigen wijze in de campagne en de belangrijkste verkiezingsthema’s. Een afwisselend programma waarin Boekestijn en de Wit met humor en inhoud het publiek vakkundig wegwijs maken in het Europa van vandaag. Met onder meer de Europa Draait Door Quiz en een gesprek met een aansprekende gast.


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Lezing | Christina Morina: A Thousand New Beginnings

35 jaar na de val van de Muur is het debat over de kloof tussen Oost- en West-Duitsland nog steeds springlevend. De Duitse kranten staan vol over wederzijds onbegrip en vermeende verschillen. In haar nieuwe boek 'Tausend Aufbrüche' vermijdt Christina Morina de bestaande clichés en onderzoekt ze de ideeën over democratie en het zelfbeeld van burgers in Oost en in West. Op 4 juni spreekt de historica in SPUI25 (Amsterdam) over haar boek dat genomineerd is voor de Deutsche Sachbuchpreis 2024. 


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Masterclass | Transformatie van Oost- en West-Duitsland voor en na de val van de Muur

Deze Masterclass aan de Universiteit van Amsterdam behandelt verschillende aspecten van transformatie in Oost- en West-Duitsland. Met bijdragen van o.a. Christina Morina (A Thousand New Beginnings. The Germans and Their Democracy since the 1980s), Anna Seidl (Selbstbefragung und Verantwortung in der Nachwendenarration der Dritten Generation Ost) en Vincent Gorter (De DDR-pers over het herdenken van de Novemberpogromnacht ("Kristallnacht") en joodse herinneringscultuur in de jaren tachtig).


Lees meer
Activiteit van externe partij:

Lezing | Kafka und Adorno

In deze lezing in het Literaturhaus Den Haag belicht germanist Trixie Hölsgens (DIA) de betekenis van Franz Kafka's teksten voor Theodor W. Adorno. Zowel Adorno's ideeën over engagement in de literatuur als enkele fragmenten uit Kafka's literaire teksten zullen worden besproken. Aan de hand van Adorno's geschriften zal de lezer ontdekken wat Kafka's teksten zo uniek en vandaag de dag nog steeds relevant maakt.


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Gesprek en dinerbuffet | Universal Citizenship & International Cooperation

Immanuel Kant is een centrale filosoof van de Verlichting, wiens werk nog steeds wordt bestudeerd om hedendaagse kwesties te bespreken. Tegelijkertijd is er kritiek op Kant – vooral met betrekking tot racistische, antisemitische of misogyne opvattingen. Ter gelegenheid van '300 jaar Kant' organiseren het Goethe-Institut Amsterdam, de afdeling Filosofie van de Universiteit van Amsterdam en het DIA de drieluik Kant Table Talks. De gasten op 5 juni zijn Corinna Mieth en Daniel Loick. Zij spreken met moderator Jappe Groenendijk over 'Universal Citizenship and International Cooperation'.


Lees meer
Activiteit van externe partij:

Film | Kino Klub: Toni Erdmann

Ines is een succesvolle zakenvrouw in Boekarest. Als haar vader onverwachts voor de deur staat, verbergt ze haar ergernis niet. In Ines’ perfecte leven heerst niet de minste wanorde, maar als haar vader vraagt of ze gelukkig is, blijft ze het antwoord schuldig. Deze hinderlijke vader waar ze zich voor schaamt, zal er alles aan doen om haar leven opnieuw zin te geven door een personage te verzinnen: de grappige Toni Erdmann. Vertoning in het Literaturhaus Den Haag. Moderatie: Sabine Wolff.


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Gesprek | Berlijn ligt (ook) in Suriname

Duitse voornamen in het regenwoud? En voormalige plantages met Duitse plaatsnamen zoals Berlijn en Hildesheim? Ze zijn verrassend genoeg geen rariteit in Suriname. Want naast de koloniale macht Nederland hebben ook Duitsers hun sporen achtergelaten in het land. Zij vormden de op een na grootste groep Europeanen die zich in Suriname vestigde. Over de nog weinig onderzochte verbindingen tussen Suriname en Duitsland spreken we deze avond met Carl Haarnack, Margot van den Berg en Humphrey Lamur. Moderatie: Henning Radke


Lees meer
Activiteit van externe partij:

Lezing | Franz Kafkas Tagebücher

In deze lezing in het Literaturhaus Den Haag bespreekt germanist Barbara Mariacher (Universiteit Utrecht) de betekenis van Franz Kafka's dagboeken. Op basis van een korte theoretische beschouwing van het dagboek als literair genre beschrijft zij de teksten in hun spanningsveld tussen privéschrijven enerzijds en literaire expressie gericht op een fictief lezerspubliek anderzijds, en vergeleken met hedendaagse vormen van literair, autobiografisch schrijven.


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Gesprek | Decolonizing Kant

2024 markeert de 300e geboortedag van Immanuel Kant, een van de belangrijkste denkers van de Verlichting en een blijvende inspiratie voor filosofen van alle disciplines. Kant wordt geroemd om zijn krachtige verdediging van gelijkheid en autonomie en geldt als voorvechter van mensenrechten. Tegelijkertijd hield hij er diep racistische opvattingen op na. Tijdens deze bijeenkomst stellen we de vraag hoe we Kant kunnen dekoloniseren. Drie vooraanstaande Kant-kenners, Pauline Kleingeld, Huaping Lu-Adler en Reza Mosayebi, proberen deze vraag te beantwoorden. Moderatie: Andrea Marlen Esser


Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger