Agenda

Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van onze partners en andere organisaties.

Tijdens het taalcafé op 12 juni biedt Literaturhaus Den Haag u de mogelijkheid om met Muttersprachler:innen (native speakers) de Duitse taal te leren. In een informeel gesprek met een coach kunt u uw Duitse kennis opfrissen. Geen lessen, geen huiswerk - gewoon meedoen! Het aantal deelnemers is beperkt, dus aanmelden is verplicht.


Lees meer

Op 13 juni kunt u in Brasserie Berlage in Den Haag met een klein groepje "lezen aan zee". In deze editie ligt de focus op schrijvers die uit Hamburg komen of in de stad aan de Elbe hun schrijfactiviteiten hebben uitgevoerd. 


Lees meer

Tijdens dit evenement wisselen Nederlandse en Duitse cultuurdeskundigen van gedachten over de kracht van sociaal-culturele en culturele samenwerkingen. Twee postindustriële steden die al jaren niet meer op de internationale radar staan, worden onder de loep genomen: Chemnitz en Rotterdam. Steden waar je op het tweede gezicht verliefd op kunt worden.


Lees meer

Op 14 juni, in de Bibliotheek im Haus der Niederlande bij de Universiteit van Münster, bespreekt Simon Richter de rol van klimaatverandering in de grensregio's. Welke maatregelen moet Nederland nemen om zich voor te bereiden op een versnelde zeespiegelstijging? Wat kan de rol en betekenis van de Duits-Nederlandse grensregio zijn met het oog op de naderende territoriale verschuivingen? En vooral: hoe kan dit complexe onderwerp klimaatverandering goed worden overgebracht?


Lees meer

Zomeracademie | Duitstalige literatuur

Op 14, 21 en 28 juni organiseert het Literaturhaus Den Haag een zomeracademie waarin experts Christina Lammer, Barbara Mariacher en Elisabeth Meyer bekende werken binnen de Duitstalige literatuur bespreken. Hieronder vallen Das Mädchen, mit dem die Kinder nicht spielen durften van Imgard Keum, Der Schüler Gerber van Friedrich Torbergs en Streulicht van Deniz Ohdes.


Lees meer

Iedereen die Duits of Nederlands spreekt en de andere taal aan het leren is of heeft geleerd, kan deelnemen aan de speak date op 15 juni in het Goethe-Institut Amsterdam. Tijdens verschillende activiteiten kun je de taal in tandem oefenen en eventueel taalpartnerschappen aangaan die langer duren. Na afloop is er gelegenheid voor informele uitwisseling.


Lees meer

Tijdens de internationale conferentie 'Jenseits der Deiche – Konflikte der Abgrenzung' (14-17 juni ) is op vrijdag 16 juni de veelbekroonde auteur Robert Menasse te gast in Utrecht. Hij presenteert zijn nieuwste roman Die Erweiterung.  Enkele dagen voordat hij naar Nederland komt ontvangt Menasse in Wenen de Bruno-Kreisky-Preis für das Politische Buch 2022 voor Die Erweiterung. Menasse‘s lezing uit deze roman in Utrecht is een Nederlandse primeur.


Lees meer

Twee studentenkoren en -orkesten, twee domsteden en twee indrukwekkende muziekstukken. Het USKO (Utrechts Studenten Koor en Orkest) voert samen met het koor en orkest van Collegium musicum Köln Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms en het aangrijpende symfonisch gedicht Tod und Verklärung van Richard Strauss uit. Een grootschalige, muzikale uitwisseling met driehonderd jonge musici, die zich zal vertalen in een bijzonder concert.


Lees meer

Een van de bekendste bezoekers van Den Haag was de componist Wolfgang Amadeus Mozart. Tijdens zijn verblijf in Den Haag schreef hij zijn Vijfde symfonie, die dan ook de bijnaam Den Haag kreeg. Tijdens deze stadswandeling op 17 juni leert u  meer over de achtergrond van zijn verblijf in Den Haag, zijn leven in de stad, zijn muzikale optredens, maar ook over zijn levensbedreigende ziekte.


Lees meer

Op 19 juni organiseert Literaturhaus Den Haag het Online-Taalcafé. Zo krijgt u de mogelijkheid om met Muttersprachler:innen (native speakers) de Duitse taal te leren. In een informeel gesprek met een coach kunt u uw Duitse kennis opfrissen. Geen lessen, geen huiswerk - gewoon meedoen! Het aantal deelnemers is beperkt, dus aanmelden is verplicht.


Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger