Agenda

Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van onze partners en andere organisaties. 

In verband met het coronavirus organiseert het DIA voorlopig geen grote publieksactiviteiten.

maandag 20 juli 2020

Kino Klub Goethe | Der Turm (Den Haag)

Kino Klub Goethe | Der Turm (Den Haag)

De film „Der Turm“ volgt het leven van de familie Hoffmann, gedurende de laatste jaren van de DDR. Vader Richard Hoffmann is een succesvol chirurg, die tot chef van de kliniek benoemd hoopt te worden. Zoon Christian moet in de voetsporten van zijn vader treden, maar deze torenhoge verwachtingen kan hij maar moeilijk waarmaken.

Lees meer
dinsdag 7 juli 2020 t/m vrijdag 17 juli 2020

Online cursus over Theodor W. Adorno

Online cursus over Theodor W. Adorno

HOVO Utrecht organiseert deze zomer een inspirerende en interessante zomeracademie. Zo start op 7 juli de cursus 'Theodor W. Adorno' een Duitse socioloog & filosoof. De cursus wordt gegeven door DIA-collega Trixie Hölsgens en bestaat uit 4 bijeenkomsten, op 7, 10, 14 en 17 juli. De college's zijn live vanuit uw woning te volgen.

Lees meer
woensdag 22 juli 2020 t/m woensdag 9 september 2020

Festival | Literaire Zomer 2020

Festival | Literaire Zomer 2020

Dit jaar vindt de 21e editie van de Literaire Zomer plaats. Dertien Nederlandse en Duitse steden in de regio Nederrijn staan deze zomer in het teken van literatuur. Geïnteresseerden worden uitgenodigd voor verschillende literaire evenementen en om met elkaar in gesprek te gaan.

Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam: zaterdag 25 juli 2020 t/m zondag 26 juli 2020

Studentenconferentie | Gemeinschaft 2020

Studentenconferentie  | Gemeinschaft 2020

Ben je student en heb je belangstelling voor Duitsland of de Duitse taal? Doe dan mee met de internationale online conferentie 'Gemeinschaft2020' van de Deutsche Akademische Austauschdienst. De Call for Papers deadline is 3 juli 2020.

Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam: zaterdag 1 augustus 2020

Deadline DIA-Stipendium

Deadline DIA-Stipendium

Ga jij volgend semester naar Duitsland voor studie of onderzoek? Doe tot 1 augustus een aanvraag voor het DIA-Stipendium van 1.900-2.300 euro.

 

Lees meer
zondag 2 augustus 2020

Film | Mädchen in Uniform (met inleiding)

Film | Mädchen in Uniform (met inleiding)

Op een school voor dochters van Duitse officieren die strijden in de Eerste Wereldoorlog ontstaat een romance tussen een leerlinge (Hertha Thiele) en een lerares (Dorothea Wieck). Druk van buitenaf brengt hun relatie in gevaar. Deze film wordt door het Joods Historisch Museum vertoond, i.s.m. Goethe-Institut Niederlande.

Lees meer
donderdag 13 augustus 2020 t/m zaterdag 15 augustus 2020

Film | Fassbinder's Berlin Alexanderplatz

Film | Fassbinder's Berlin Alexanderplatz

Franz Biberkopf (Günter Lamprecht) is een man die als een lijdzaam groot schaap verloren loopt in het menselijke slachthuis van het Duitsland tussen de twee wereldoorlogen. Pas ontslagen uit de gevangenis, zweert hij zijn leven te beteren maar de sociale ellende en zijn seksuele lusten blijven hem parten spelen. Deze filmreeks wordt door het Goethe-Institut Niederlande vertoond, i.s.m. het Ketelhuis Amsterdam. 

Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam: maandag 14 september 2020

Dag van de Duitse taal 2020

Dag van de Duitse taal 2020

Op maandag 14 september 2020 vieren scholen, organisaties en bedrijven in heel Nederland de Dag van de Duitse taal. Sinds 2012 roept de Actiegroep Duits elk jaar deze dag uit om het belang van de Duitse taal voor Nederland te benadrukken. Het thema van dit jaar is 'moderne Duitstalige literatuur'. (N.B. De Dag van de Duitse taal 2020 stond oorspronkelijk gepland op woensdag 25 maart. Vanwege het coronavirus is de dag verplaatst naar maandag 14 september.)

Lees meer
vrijdag 13 maart 2020 t/m zondag 23 augustus 2020

Tentoonstelling | Charlotte Salomon in close-up

Tentoonstelling | Charlotte Salomon in close-up

Leven? Of theater? is het indrukwekkende werk van de Duits-Joodse kunstenaar Charlotte Salomon, die in honderden gouaches haar levensverhaal vertelt. Over haar kunststudie in Berlijn, over de vlucht voor het nationaalsocialisme naar Zuid-Frankrijk & haar deportatie naar Auschwitz. Via associatieve combinaties van filmbeelden uit die tijd, en een selectie van gouaches uit het kunstwerk, worden bezoekers uitgenodigd mee te kijken naar de invloed die film uit het vooroorlogse Berlijn heeft gehad op Salomons unieke kunstwerk.

Lees meer
vrijdag 6 maart 2020 t/m zondag 18 oktober 2020

Tentoonstelling | Bruno Taut (digitaal mogelijk)

Tentoonstelling | Bruno Taut (digitaal mogelijk)

Het Amsterdamse School Museum Het Schip presenteert Bruno Taut: De fantasie voorbij. In de tentoonstelling en een uitgebreid themaprogramma maakt de bezoeker kennis met de wondere, kleurrijke wereld van de creatieve en invloedrijke architect, stedenbouwkundige en totaalkunstenaar die woonde en werkte in Duitsland, Japan en Turkije en een bijzondere band had met Nederland. Vier wijken die hij ontwierp zijn nu UNESCO Werelderfgoed.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger