Agenda

Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van onze partners en andere organisaties. 

In verband met het coronavirus organiseert het DIA voorlopig geen grote publieksactiviteiten.

dinsdag 25 januari 2022

Lezing | Politiek en maatschappij

Lezing | Politiek en maatschappij

De Stadsbibliotheek Venlo en Mediothek Krefeld organiseren verschillende bijeenkomsten, waarbij Nederlanders en Duitsers in gesprek gaan over de samenwerking in de grensregio. Wat weten de mensen aan beide zijden van deze grens nu echt over hun buurland? Dit keer is het thema Gesellschaft und Politik

Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam: dinsdag 25 januari 2022

Deutsches Kino | Eine Handvoll Wasser (Amsterdam)

Deutsches Kino | Eine Handvoll Wasser (Amsterdam)

Als de politie voor de deur staat om haar familie het land uit te zetten, springt de 11-jarige Thurba van de tweede verdieping en rent weg. Zij verstopt zich bij de 85-jarige Konrad die haar voor een indringer houdt en met een spijker-pistool per ongeluk verwondt. Tegen Konrads wil blijft het meisje bij hem en er ontwikkelt zich een vriendschap die leidt tot een gezamenlijk avontuur.

Lees meer
maandag 7 februari 2022 t/m maandag 13 juni 2022

Avondcursus door VGNU | Katastrophen - Umbrüche - Zufall

Avondcursus door VGNU | Katastrophen - Umbrüche - Zufall

Nicht nur gesellschaftliche und historische Zäsuren und Umbrüche sollen im Abendkurs 2022 beleuchtet werden, sondern auch persönliche, individuelle Katastrophen und Umbruchsituationen sind Thema dieses Kurses. Eine besondere Rolle spielt dabei das Motiv des Zufalls, dessen Bedeutungszusammenhänge den roten Faden der Vortragsreihe bildet.

Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam: donderdag 10 februari 2022

Debat | Voetnoten bij het werk van Joseph Beuys en Joseph Sassoon Semah

Debat | Voetnoten bij het werk van Joseph Beuys en Joseph Sassoon Semah

Beeldende kunst is niet losgezongen van de samenleving. Welke politieke, sociale en culturele implicaties laat het oeuvre van Joseph Beuys zien? Heeft Beuys heel doelbewust zijn beeldtaal gebruikt om zijn oorlogsverleden te vergeten of zelfs te idealiseren? Verliezen de kunstwerken hun magie als blijkt dat de beeldtaal op een mythe en leugens berust? En welke rol speelt de Duitse kunstwereld en politiek om Joseph Beuys te promoveren tot een van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars? Een gesprek met auteur Hans Peter Riegel (Zürich), dr. Arie Hartog (directeur Gerhard-Marcks Haus, Bremen) en kunstenaar Joseph Sassoon Semah (Amsterdam) onder leiding van prof. Ton Nijhuis (DIA).

Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam: woensdag 13 april 2022

Boekpresentatie & gesprek | Afrekenen met de vijand

Boekpresentatie & gesprek | Afrekenen met de vijand

In haar boek Afrekenen met de vijand (Uitgeverij Van Oorschot) onderzoekt Marieke Oprel het Nederlandse naoorlogse beleid met betrekking tot 'Duitse onderdanen'. Aan de hand van gesprekken met nabestaanden laat zij zien dat dit beleid ingrijpende gevolgen had voor Duitse Nederlanders en de generaties die volgden. Op 2 december spreekt Oprel over haar boek. Met een openingswoord door Frederike Doppenberg (Van Oorschot). Moderatie: Krijn Thijs (DIA). 

Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam: woensdag 1 september 2021 t/m donderdag 30 juni 2022

Project | On Friendship / (Collateral Damage) IV How to Explain Hare Hunting to a Dead German Artist

Project  | On Friendship / (Collateral Damage) IV How to Explain Hare Hunting to a Dead German Artist

In het project On Friendship / (Collateral Damage) IV- How to Explain Hare Hunting to a Dead German Artist [The usefulness of continuous measurement of the distance between Nostalgia and Melancholia] staat Joseph Beuys centraal en neemt Joseph Sassoon Semah ons mee in zijn kritische analyse van Beuys.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger