Veranstaltungen des Duitsland Instituut Amsterdam:

Deutsches Kino | Cleo (Amsterdam)

Een modern Berlijn-sprookje waarin de dromerige Cleo op zoek gaat naar een magische klok om de tijd terug te draaien. Samen met avonturier Paul begint zij een reis door de bruisende hoofdstad. Zij ontmoet paradijsvogels, urbane legenden en krijgt gevoelens voor Paul. Uiteindelijk staat Cleo voor de belangrijkste vraag van alle vragen: moet ze de tijd überhaupt terugdraaien? Met een inleiding door Marja Verburg (DIA).


Mehr

Van klimaat tot de huizenmarkt en van corona tot inflatie. Politiek lijkt tegenwoordig alleen nog maar te bestaan uit noodsituaties. Politici raken verlamd en burgers worden wantrouwend door falend overheidsbeleid. Is de oude partijpolitiek nog wel in staat om de problemen van nu op te lossen? Of moeten we onze democratie radicaal anders organiseren? In haar nieuwe boek Nu is het aan ons legt Eva Rovers uit waarom en hoe burgers zelf het beste in staat zijn de grote uitdagingen van onze tijd aan te pakken. Op 29 juni spreekt zij hierover in Den Haag.


Mehr

Op donderdag 30 juni zullen Joachim Wolschke-Bulmahn (emeritus prof. landschapsarchitectuur, Universität Hannover) en Carola Hein (Hoogleraar geschiedenis architectuur, erfgoed, urbane studies en stedelijke ontwikkeling, TU Delft) in gaan op vragen als: Wat is de juiste manier om met dit ideologisch besmette erfgoed om te gaan? en: Met welke bijzonderheden moet rekening worden gehouden wanneer de nationaal-socialistische erfenis cultureel erfgoed wordt in Nederland? 


Mehr
Veranstaltungen des Duitsland Instituut Amsterdam:

Sturm & Drang | Rethinking democracy in times of crisis

Het lijkt erop dat westerse democratieën in een permanente staat van crisis verkeren. De Corona-pandemie, klimaatverandering en de opkomst van autoritarisme vormen een diepgaande uitdaging voor democratische normen, concepten en instellingen. Moeten we opnieuw nadenken over hoe democratieën kunnen functioneren? In Pakhuis de Zwijger spreken wij hierover met historica Hedwig Richter en socioloog Willem Schinkel. Moderatie: Mario Daniels (DIA)


Mehr

Op 4 juli vertoont het Ketelhuis een documentaire over drie vrouwen die naar Brussel kwamen vanuit een verlangen bij te dragen aan Europa: een jonge Franse politiek medewerker werkzaam in het Europees Parlement, een Poolse journalist en een Duitse topambtenaar bij de Europese Commissie. Ook is er een nagesprek met regisseur Nadine van Loon. 


Mehr

Expositie | Verdwenen in de nacht

In Natzweiler, het enige Duitse concentratiekamp op Franse bodem, zitten vele honderden politieke gevangenen uit Nederland en andere Europese landen opgesloten. Vrienden en verwanten weten niet waar zij zijn en of zij eigenlijk nog wel in leven zijn. In deze tentoonstelling van 033fotostad in Amersfoort schetsen foto’s en verhalen een beeld van dit in Nederland vrijwel onbekende kamp. De expositie roept vragen op over de betekenis van herinneren, over mensenrechten, vrijheid.


Mehr

Tot en met 30 juni is de tentoonstelling Verboden Landschap te zien bij het Goethe-Institut Rotterdam. Hans Jungerius onderzoekt het gebied rond de vliegbasis Deelen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog het grootste vliegveld was in bezet Europa. Vliegbasis Deelen werd onzichtbaar gemaakt met een kunstmatig gecreëerd landschap van velden, heidevelden, bossen en 900 vermomde gebouwen. Jungerius probeert het verleden, heden en post-militaire potentieel van dit Duits-Nederlandse cultuurlandschap te ontcijferen met de methoden van ontwerpend onderzoek.


Mehr
Veranstaltungen des Duitsland Instituut Amsterdam:

Deutsches Kino | Die Geträumten (Amsterdam)

Een hartstochtelijke briefwisseling tussen de grote dichters Ingeborg Bachmann en Paul Celan, voorgedragen door twee jonge acteurs. De intensieve emoties die uit de brieven spreken - van liefde en passie tot verlatingsangst en vervreemding – laten ook de vertolkers niet los. De grenzen tussen enscenering en echte gevoelens vervagen. Met een inleiding door Trixie Hölsgens (DIA).


Mehr

Ben je avontuurlijk en spontaan en vind je het leuk om iets nieuws uit te proberen? Werk je graag met andere mensen aan een spectaculaire voorstelling? Doe mee aan het sociaal-cultureel participatieproject Cultuurwateren, een uitwisseling tussen twee met water verbonden steden: Rostock (stadsdeel Toitenwinkel/Dierkow) in Duitsland en Amsterdam (stadsdeel Nieuw-West). De voorstelling wordt gespeeld tijdens het West Beach festival op 16 september 2022.


Mehr
Veranstaltungen des Duitsland Instituut Amsterdam:

Project | On Friendship / (Collateral Damage) IV How to Explain Hare Hunting to a Dead German Artist

In het project On Friendship / (Collateral Damage) IV- How to Explain Hare Hunting to a Dead German Artist [The usefulness of continuous measurement of the distance between Nostalgia and Melancholia] staat Joseph Beuys centraal en neemt Joseph Sassoon Semah ons mee in zijn kritische analyse van Beuys.


Mehr

top
Cookies werden auf dieser Website verwendet. Gehen Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern