Tentoonstelling | De ondergedoken camera

Van 1 mei tot en met 2 oktober presenteert FOAM De Ondergedoken Camera, een tentoonstelling met werk van Nederlandse fotografen die de gevolgen van de Duitse bezetting tijdens de hongerwinter van 1944-45 in Amsterdam vastlegden. De aanleiding van de tentoonstelling is de viering van Amsterdam 750 jaar en 80 jaar bevrijding.
Mehr
Webinar | DAAD-beurzen voor zomercursussen in Duitsland

Wil jij in 2026 een zomercursus volgen aan een Duitse universiteit? Ontdek hoe je dit kunt doen met een beurs van de DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst). In dit webinar leggen we uit wat de beurs inhoudt, wie ervoor in aanmerking komt en hoe je deze aanvraagt.
Mehr
Opera | Charlotte Salomon

Vanaf 18 september is in verschillende Nederlandse theaters de voorstelling Charlotte Salomon – Leben? oder Theater? te zien. De opera vertelt op indringende en tragikomische wijze het levensverhaal van Charlotte Salomon waarbij het bruisende Joodse culturele leven in Berlijn voelbaar wordt, naast de dreiging van het opkomend fascisme en de persoonlijke worsteling van Charlotte. Een eerbetoon aan haar unieke werk, maar ook een voorstelling over de kracht van kunst in tijden van crisis.
Mehr
Lezing | Duitse soldatenkiekjes Zuid-Holland

Op 21 september vindt in het kader van de reeks Zin in Zondag een lezing plaats over foto's uit Zuid-Holland die gemaakt zijn door Duitse soldaten. Tijdens deze lezing gaat Nick Warmerdam, specialist in militair erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog, in op de verhalen achter de foto's.
Mehr
Berlijnreis | Het Berlijn van de Hohenzollern

Het minder bekende Berlijn van voor de Eerste Wereldoorlog vormt het thema van deze academische reis, onder leiding van historicus Thomas von der Dunk: het Berlijn vanaf zijn ontstaan in de Middeleeuwen tot 1918, toen Berlijn de residentie van de dynastie der Hohenzollern was. Op het programma staan o.a. de Hohenzollernpaleizen in Potsdam, Rheinsberg, Oranienburg en Schloss Charlottenburg.
Mehr
Tentoonstelling | Lebensborn

Documentair fotograaf Angeniet Berkers (1985, Nijmegen) onderzocht vijf jaar lang het nazistische Lebensborn-programma, dat als doel had het aantal 'Arische' nakomelingen te vergroten. Haar bevindingen bundelde ze in het boek Lebensborn. Birth Politics of the Third Reich. Ter gelegenheid van de herdenking van 80 jaar vrijheid in Nederland presenteert Kunsthal Rotterdam tot en met 13 juli haar werk in de tentoonstelling 'Lebensborn'.
Mehr
Theatervoorstelling | Arthur & Friedrich: Een nacht in Bayreuth

Na het succes van La Grande Finale is daar nu: Arthur & Friedrich, een nacht in Bayreuth. De tweede voorstelling in de filosofie-reeks van theaterduo Linssen & Provily. Ditmaal zijn Arthur Schopenhauer en Friedrich Nietzsche aan de beurt. Een show over dat wat niemand onberoerd laat: de lijdende mens.
Mehr
Webinar | DAAD-beurzen voor masterstudenten

Wil jij in 2026/2027 een master of een deel van je master volgen aan een Duitse universiteit? Ontdek hoe je dit kunt doen met een beurs van de DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst). In dit webinar leggen we uit wat de beurs inhoudt, wie ervoor in aanmerking komt en hoe je deze aanvraagt.
Mehr
Film | Der traumhafte Weg

Op 21 oktober vertoont het Goethe-Institut Amsterdam de film Der traumhafte Weg waarin de jonge muzikanten Kenneth en Theres verliefd worden op vakantie en hun reis met straatmuziek financieren. Maar een plotseling ongeluk dwingt Kenneth naar huis terug te keren en de afstand vernietigt hun liefde. Berlijn, 30 jaar later: Ariane en haar man David verkeren in een crisis. Na de scheiding verhuist David en ontdekt een dakloze man. Hij is Kenneth, die de liefde van zijn leven nooit is vergeten en geen idee heeft dat hij Theres binnenkort weer zal zien in Berlijn.
Mehr
Tentoonstelling en rondleiding | Bommen op het kasteel

Wat was de rol van kasteel Doornenburg in de Tweede Wereldoorlog? In het kader van 80 jaar vrijheid is van 1 maart tot en met 14 september een tentoonstelling rond dit thema te zien in de regentenkamer van het kasteel. Bezoekers ervaren hoe Doornenburg als schuilkelder, noodhospitaal en later als Duits hoofdkwartier fungeerde voordat het in maart 1945 werd gebombardeerd.
Mehr