Persberichten

van het Duitsland Instituut Amsterdam

Duitsland Instituut Amsterdam viert 25-jarig bestaan

AMSTERDAM, 28 mei 2021 – Het nationale kenniscentrum over Duitsland, Stichting Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (DIA), bestaat vandaag 25 jaar. Dit vijfde lustrum wordt niet traditioneel gevierd met een terugblik op mijlpalen, maar met de ogen gericht op de toekomst. 2021 markeert het einde van een tijdperk. Na 16 jaar neemt bondskanselier Angela Merkel afscheid. Wat betekent haar vertrek voor Duitsland, voor Europa en voor ons in Nederland?

Lees meer

RUG-onderzoek toont succesfactoren voor Nederlands-Duitse samenwerking - Koester overeenkomsten én verschillen

Duitsland Instituut Amsterdam
HILVERSUM, 13 november 2020 – Hoe maken de Duitse en Nederlandse landmacht van hun militaire integratie een samenwerking met blijvende meerwaarde? Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) naar de militaire samenwerking genaamd ‘Project Taurus’ laat zien hoe dat kan: met een gefundeerde motivatie en wederzijds vertrouwen. Het project wordt internationaal geroemd voor zijn succesvolle integratie van Nederlandse en Duitse eenheden in de Duitse 1. Panzerdivision. De onderzoeksresultaten zijn vandaag tijdens het online Culturele Interoperabiliteit Symposium gepresenteerd.

Lees meer

Gemiste kans voor het vak Duits

Kim Krijnen
AMSTERDAM, 7 augustus 2019 - Een tweede moderne vreemde taal in het voortgezet onderwijs moet verplicht worden, anders dreigt het vak Duits te verdwijnen. Het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) ziet de positie van het vak Duits in gevaar door de op handen zijnde curriculumherziening en roept daarom op om feedback op Curriculum.nu te geven. Dat kan nog tot en met 11 augustus.

Lees meer

Duits verdient beter

Kim Krijnen
DEN HAAG, 22 maart 2019 - Een schlagerfestival, zingen en dansen op Duitse hiphop en een videoclip maken in de les: de Dag van de Duitse taal staat dit jaar in het teken van muziek. Op 26 maart zetten scholen, organisaties en bedrijven samen met de Actiegroep Duits, de Duitse taal op een muzikale manier in het zonnetje.

Lees meer

DIA-directeur Ton Nijhuis ontvangt hoge onderscheiding voor inzet Duits-Nederlandse betrekkingen

Kim Krijnen
AMSTERDAM, 20 maart 2019 – Prof. dr. Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (DIA), heeft dinsdag 19 maart het Kruis van Verdienste aan lint in de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland ontvangen voor zijn belangrijke bijdrage aan de Duits-Nederlandse betrekkingen. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van de Duitse ambassadeur in Nederland, Dirk Brengelmann.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger