Agenda

Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van onze partners en andere organisaties.

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Deutsches Kino | Nebenan (Amsterdam)

Daniel is een gevierd acteur en woont samen met zijn familie in een stijlvolle loft in de Berlijnse wijk Prenzlauer Berg. Op een dag ontmoet hij Bruno in een kroeg. Bruno heeft lang op dit moment gewacht. De Duitse hereniging en de daaropvolgende veranderingen in de stad pakten voor hem slecht uit en nu zoekt hij wraak – met Daniel als doelwit. Scherp regiedebuut van de bekende acteur Daniel Brühl, die ook de hoofdrol speelt. Auteur Daniel Kehlmann schreef het script.


Lees meer

Johannes Albendorfs neemt in zijn roman 'Berliner Sehnsucht' het levensverhaal van Bruno Balz, schrijver van bekende songs zoals 'Ich weiß, es wird einmal ein Wunder geschehen', als uitgangspunt voor een fictief liefdesverhaal. Vanwege zijn homosexualiteit kwam Bruna Balz herhaaldelijk in conflict met de nazi-dictatuur. Hij werd meerdere keren gevangen gezet en uiteindelijk gedwongen om te trouwen. (Muzikale) lezing in het Literaturhaus Den Haag. 


Lees meer

Als aftrap van de maand van de beeldende kunst bespreekt het Literaturhaus Den Haag de tragikomische roman Alte Meister (1985). Het boek is geschreven door de Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard als zijn laatste prozatekst voor zijn dood. In het werk bestudeert de kunstcriticus Reger de kunstwerken van de oude meesters in het Weense Kunsthistorisches Museum zo lang totdat hij hun gebreken kan blootleggen. Moderatie: Leo van Santen


Lees meer

Tussen 4 oktober en 22 november neemt Henk Letschert u tijdens een cursus, bestaande uit zeven colleges, mee in de Duitse politieke geschiedenis om zo het Duitsland van vandaag beter te kunnen begrijpen. Te beginnen bij Napoleon, om vervolgens het Duitse keizerrijk te behandelen, die uitmondt in de Eerste Wereldoorlog, de Republiek van Weimar, de opkomst van het nationaalsocialisme, de Tweede Wereldoorlog, de periode na 1945, de hereniging in 1990 tot aan het kabinet Scholz.


Lees meer

Rondleiding | Van keizer tot kamergeleerde

Duik tijdens de Maand van de Geschiedenis in het persoonlijke verhaal van ex-keizer Wilhelm II en ga mee met de speciale rondleiding. Wat had een gevallen keizer nog in te brengen op het wereldtoneel op het gebied van wetenschap en techniek?


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Boekpresentatie | Beuys en de naoorlogse (kunst)geschiedenis: een ander perspectief

Wat is de betekenis van Joseph Beuys in de context van de naoorlogse West-Duitse kunst? In het afgelopen jaar informeerden kunstenaar Joseph Sassoon Semah en curator Linda Bouws in tentoonstellingen, debatten en performances over de ontbrekende feiten in het kunsthistorisch perspectief op Joseph Beuys. Van dit project hebben zij nu een boek gemaakt. Op 5 oktober spreken zij hierover in SPUI25 (Amsterdam) met Bas Marteijn, Emile Schrijver en Gregor M. Langfeld die ook de inleiding geeft. Moderatie: Felix Rottenberg


Lees meer

Film | Irgendwann werden wir uns alles erzählen

Het is een hete zomer in 1990 in een dorpje in Thüringen, voormalig Oost-Duitsland. Maria wordt bijna 19 en woont samen met haar vriend Johannes bij zijn ouders op de boerderij. Na de val van de muur hangt de sfeer van een nieuw tijdperk in de lucht maar ze kan er niet mee omgaan. Om maar niet met haar toekomst bezig te hoeven zijn, verliest ze zichzelf in het lezen van boeken. De aantrekkelijke maar 20-jaar oudere buurman Henner zoekt toenadering. Het is het begin van een geheime, alles-overheersende relatie.


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Studiedag | 'Deutsch kommunikativ'

Tijdens deze studiedag in Utrecht maken docenten Duits uit het VO en mbo in twee workshoprondes kennis met manieren om de doeltaal actief in de les te integreren. Gezamenlijk discussieren we vervolgens perspectieven voor het vreemdetalenonderwijs. Gedurende de dag is er ruimte voor uitwisseling met vakcollega's uit het hele land. Afgesloten wordt met een muzikale verrassing. 


Lees meer

Geschiedenis Festival

Op zaterdag 7 oktober 2023 vindt in Haarlem het Geschiedenis Festival plaats. Prominente historici voeren de bezoekers via lezingen, debatten en interviews mee naar het verleden. Met o.a. Katja Hoyer die spreekt over haar boek 'Achter de Muur: Oost-Duitsland 1949 – 1990' en Anja Fricke en Judith Janssen die een lezing geven over de relatie tussen de DDR en Rusland. Daarnaast is er muziek, kunst en film. 


Lees meer

Op zondag 8 oktober staat de Duitse Henrik Freischlader in het Mystiek Theater in Enschede op het podium. De bluesgitarist, singer-songwriter, producer en multi-instrumentalist zal het publiek zo veel mogelijk vermaken met heerlijke blues. Met gevoelige gitaartonen van Henrik, diepe bassen van Armin Alic, drumwerk van Hardy Fischötter en Moritz Fuhrhop op de toetsen.


Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger