Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag stemt in met omstreden verwarmingswet

Kort nieuws - 8 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft vrijdag de omstreden verwarmingswet, het Gebäudeenergiegesetz, aangenomen.

De wet schrijft voor dat in nieuwbouwwijken vanaf 1 januari 2024 alleen nog verwarmingssystemen worden ingebouwd die voor 65 procent op duurzame energie draaien. Voor deze duurzame verwarmingen, zoals systemen met warmtepompen, komt een subsidieregeling. Iedereen die overstapt op duurzame verwarming krijgt 30 procent subsidie, en bepaalde groepen krijgen daarbovenop nog extra subsidies, tot 70 procent.

De wet geldt alleen voor nieuwe verwarmingen, wie een gasketel of olieverwarming heeft, mag die nog gewoon blijven gebruiken. Als een cv-ketel stuk gaat en vervangen moet worden, mag nog wel een gas- of olieketel worden aangeschaft. Op termijn moet die wel worden vervangen door een duurzamer systeem.

De wet heeft voor veel geruzie binnen en buiten de regering gezorgd. Het wetsontwerp is op diverse punten aangepast. Zo geldt die nu dus in eerste instantie alleen voor nieuwbouwwijken. In andere wijken wordt de wet pas van kracht als de gemeente een warmteplanning heeft gemaakt, waarin bijvoorbeeld is vastgelegd welke woningen aan warmtenetten worden aangesloten. De gemeenten hebben tot 2028 de tijd om die plannen te maken. Ook op het punt van de pelletkachels is het voorstel aangepast. Pelletkachels voldoen aan de duurzaamheidseis en mogen ook in de toekomst worden toegepast, zowel in bestaande huizen als bij nieuwbouw. Het doel is dat in 2045 alle verwarmingen op fossiele energie zijn vervangen. 

In de Duitse media werd vrijdag benadrukt dat de wet niet betekent dat iedereen zijn verwarming moet vervangen. Dat werd in de afgelopen maanden ten onrechte wel vaak gesuggereerd in het publieke debat. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg wil de uitstoot door het autoverkeer terugdringen.


Lees meer

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger