Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland op streek om klimaatdoelen 2030 te halen

Kort nieuws - 15 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland is de uitstoot van broeikasgassen in 2023 sterk afgenomen. De uitstoot van koolstofdioxide daalde met ongeveer 10 procent tot 673 miljoen ton. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van de federale milieu-instantie Umweltbundesamt. 

Daarmee ligt het land op koers om in 2030 65 procent minder uitstoot te hebben dan in 1990. Dat klimaatdoel heeft Duitsland zelf vastgelegd, het is ambitieuzer dan de doelstellingen van de Europese Unie. De lidstaten van de EU hebben afgesproken in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 55 procent te verminderen.

De uitstoot in Duitsland was vorig jaar minder vooral omdat de zware industrie minder produceerde en er meer duurzame energie werd opgewekt, blijkt uit de rapportage. Een deel van de teruggang is dus te danken aan de kwakkelende economie. Maar ook in de komende jaren, waarin van economische groei wordt uitgegaan, zal Duitsland steeds minder CO2 en andere broeikasgassen uitstoten, is de voorspelling. "In 2023 was er door de hoge energieprijzen en de energiecrisis niet genoeg economische groei, daar kunnen we niet trots op zijn", zei minister Robert Habeck (Groenen) van Klimaatbescherming en Economische Zaken bij de presentatie van de cijfers. Maar hij benadrukte dat in de prognose voor de komende jaren de doelen worden gehaald bij een stabiele economische groei. In het rapport wordt nog uitgegaan van een economische groei in 2024 van 1,4 procent. En zelfs dan blijft de uitstoot lager dan de doelstelling. Inmiddels verwacht Habeck nog maar 0,2 procent groei.

In de sectoren verkeer en bouw was de uitstoot nog wel te hoog. De verkeerssector gaat de doelen ook in de komende jaren niet halen naar verwachting.

Het klimaat verandert snel, en toch staat klimaatbescherming onder druk, zei de minister: "Sommigen verbinden de inspanningen voor het klimaat met een verhaal over de teloorgang van het land, als ik dat zo mag zeggen. Vandaag laten we zien dat dat fout is, dat klimaatbeleid kan lukken, dat het ons door politieke maatregelen gelukt is om op koers te komen." Habeck liet zich daarop een kartonnen bord met een grafiek aanreiken waarop te zien is hoeveel uitstoot Duitsland 2 jaar geleden nog moest terugdringen en hoeveel vooruitgang er sindsdien is geboekt.

Volgens de minister hoeft er niet veel extra meer gedaan te worden, maar is het wel belangrijk om de reeds besloten maatregelen consequent uit te voeren. Het bedrijfsleven heeft volgens hem vooral Planungssicherheit nodig, voorspelbaarheid. Lees meer bij Der Spiegel of kijk de persconferentie terug

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst mag de AfD als verdacht classificeren, zegt de rechter. Dat geeft de dienst meer middelen om de partij in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger