Duitslandweb logo Duitslandweb

Rapport: Duitsland gaat klimaatdoelen niet halen

Kort nieuws - 4 juni 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland gaat zijn zelf opgelegde klimaatdoelen voor 2030 niet halen, meldt de Expertenrat für Klimafragen, een adviescommissie. In maart liet minister van Economische Zaken en Klimaatbescherming Robert Habeck (Groenen) nog weten dat Duitsland op streek was om de doelen wel te halen. 

Duitsland heeft zelf vastgelegd dat het in 2030 65 procent minder broeikassen wil uitstoten dan in 1990. Dat klimaatdoel is ambitieuzer dan de doelstellingen van de Europese Unie. De lidstaten van de EU hebben afgesproken in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 55 procent te verminderen. Duitsland wil in 2045 klimaatneutraal zijn. 

De Expertenrat für Klimafragen verwacht wel dat de komende jaren veel minder broeikasgassen worden uitgestoten, maar de daling is volgens de berekeningen van de commissie niet voldoende om de klimaatdoelen van 2030 te halen, schrijft ze in een rapport. En ook niet die van 2045. De commissie is in 2020 opgericht om de klimaatdoelen van de regering te controleren.

Minister Habeck en het Umweltbundesamt hebben bij de presentatie van de cijfers in maart de uitstoot van verschillende sectoren, waaronder de industrie, onderschat, concludeert de Expertenrat. Ook was in maart nog geen rekening gehouden met extra bezuinigingen als gevolg van een uitspraak van het Constitutioneel Hof. Dat oordeelde vorig najaar dat de Duitse regering geld dat op de begroting was gereserveerd voor de bestrijding van de coronacrisis niet mocht inzetten voor klimaatbeleid. Daardoor ontstond een flink gat in de begroting en moesten veel plannen worden aangepast.

De Expertenrat für Klimafragen wil dat de bondsregering snel met extra maatregelen komt om de klimaatdoelen wel te halen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger