Artikelen

Nieuwe deelstaatminister geniet geen 'Welpenschutz'

Columns - 8 februari 2023 - Auteur: Inge Jooris Nieuwe deelstaatminister geniet geen 'Welpenschutz'
Op 1 februari kreeg het voormalige Oost-Duitsland voor het eerst in haar geschiedenis een zwarte minister. De Oost-Duitse Doreen Denstädt werd benoemd als minister voor Justitie, Migratie en Consumentenbescherming in de deelstaat Thüringen. Wie een Obama-moment had verwacht, komt van een kale reis terug. Denstädt werd getrakteerd op afwijzing, haat en racisme. In die mate zelfs dat de politie moest worden ingeschakeld. Toch krijgt ze geen tijd om de hatespeech te verwerken. Neen, ‘Welpenschutz’ – puppybescherming – zit er niet in, aldus de Thüringse minister-president Ramelow. Hij verwacht dat ze onmiddellijk van start gaat.

Lees meer

Ministers Habeck en Le Maire in VS voor handelsconflict

Kort nieuws - 8 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Duitse minister van Economische Zaken en Klimaatbescherming Robert Habeck heeft dinsdag samen met zijn Franse collega Bruno Le Maire in Washington gesprekken gevoerd over de Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA). 

Lees meer

Minister Pistorius zegt in Kiev Leopard 1-tanks toe

Kort nieuws - 8 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De nieuwe Duitse minister van Defensie Boris Pistorius heeft zijn Oekraïense ambtgenoot Reznikov dinsdag in Kiev de levering van meer dan 100 Leopard 1-tanks beloofd. Duitsland werkt hierin samen met Nederland en Denemarken. 

Lees meer

Frühstücksei #6: Ende der Maskenpflicht

Frühstücksei - 7 februari 2023 Frühstücksei #6: Ende der Maskenpflicht
Ab Donnerstag, den 2. Februar, gilt in Deutschland keine Maskenpflicht mehr im öffentlichen Nahverkehr (= openbaar streekvervoer). Nach fast drei Jahren Pandemie gibt es auch in Fernzügen keine Maskenpflicht mehr. Die deutsche Regierung empfiehlt (= raad aan) trotzdem, noch freiwillig Masken zu tragen.

Lees meer

Duitse reddingswerkers en noodhulp naar Turkije

Kort nieuws - 7 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Net als veel andere landen heeft de Duitse regering Turkije uitgebreide noodhulp toegezegd na de zware aardbevingen maandag. Het Duitse opsporings- en reddingsteam ISAR is in het rampgebied aangekomen om te helpen bij het zoeken naar overlevenden.

Lees meer

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

Achtergrond - 6 februari 2023 - Auteur: Marja Verburg 10 jaar AfD: steeds verder naar rechts
Op 6 februari 2013, vandaag 10 jaar geleden, richtte econoom Bernd Lucke samen met andere economische wetenschappers de partij Alternative für Deutschland (AfD) op. De afschaffing van de euro was het belangrijkste agendapunt. In de jaren daarna ontwikkelde de AfD zich tot een anti-islampartij en werd ze steeds rechts-radicaler. Tegelijkertijd is ze een stabiel onderdeel van het Duitse partijenlandschap geworden.

Lees meer

Berlijnse ambtenaren gaan voornaamwoorden vermelden

Kort nieuws - 6 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het stadsbestuur van Berlijn vraagt alle ambtenaren voortaan aan te geven met welke voornaamwoorden ze willen worden aangesproken. De directie adviseert onder mails aan te geven of iemand met hij/hem of zij/haar of met een nieuwe vorm (Neopronomen in het Duits) wil worden aangesproken. 

Lees meer

Scholz: 'Tot 2030 elke dag nieuwe windmolens er bij'

Kort nieuws - 6 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Duitse regering wil dat de deelstaten snel meer windmolens bouwen. Tot 2030 moeten er "gemiddeld elke dag vier tot vijf windturbines bijkomen", zei bondskanselier Scholz zondag in een interview met de krant Bild am Sonntag.

Lees meer

Duitse regering staat export Leopard-1 naar Oekraïne toe

Kort nieuws - 3 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Duitse regering heeft een vergunning afgegeven voor de export van Leopard-1-gevechtstanks naar Oekraïne. Volgens Duitse media gaat het om 29 tanks van Duitse wapenproducenten, dus niet van het leger. Ze zijn ouder dan de Leopard-2-tanks die het Duitse leger vorige week toezegde aan Oekraïne.

Lees meer

Gat in Berlijn

Columns - 3 februari 2023 - Auteur: Carsten Brzeski Gat in Berlijn
Berlijn bekritiseren is op dit moment populair, zeker onder mijn niet-Berlijnse vrienden. Daarbij gaat het geeneens over mijn, zeer slecht presterende, favoriete voetbalclub Hertha Berlijn. Nee, de kritiek gaat over de failed state, de mislukte staat, die mijn heimat in de ogen van de meeste Duitsers inmiddels geworden is.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger