Achtergrond

Activist Strößenreuther maakt Berlijn tot fietsstad

Achtergrond - 11 december 2017 - Auteur: Michiel Slütter Activist Strößenreuther maakt Berlijn tot fietsstad
Berlijn krijgt wat in de volksmond een Radgesetz wordt genoemd. Het stadsbestuur gaat de fiets, het OV en lopen stimuleren. De drijvende kracht achter de nieuwe mobiliteitswet is ‘verkeersrebel in pak’ Heinrich Strößenreuther.
Lees meer

Coalitie-onderhandelingen: SPD-leden aan zet

Achtergrond - 6 december 2017 - Auteur: Marja Verburg Coalitie-onderhandelingen: SPD-leden aan zet
De grote vraag op het SPD-partijcongres dat donderdag begint: moeten de sociaal-democraten de grote coalitie met de CDU/CSU toch voortzetten? De partij wilde in de oppositie bijkomen van het slechte verkiezingsresultaat. Maar omdat de onderhandelingen tussen CDU/CSU, FDP en Groenen zijn mislukt, ligt de bal nu toch weer bij de SPD.
Lees meer

AfD-congres kiest Meuthen en Gauland als voorzitters

Achtergrond - 4 december 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik AfD-congres kiest Meuthen en Gauland als voorzitters
De Alternative für Deutschland (AfD) heeft zaterdag op het partijcongres in Hannover een voorzittersduo uit de rechtervleugel van de partij gekozen. Zittend voorzitter Jörg Meuthen mag blijven en Alexander Gauland rolde na een verwarrende verkiezing met meerdere stemronden als co-voorzitter uit de bus.
Lees meer

Duitsland moet vaart maken met de 'Verkehrswende'

Achtergrond - 30 november 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Duitsland moet vaart maken met de 'Verkehrswende'
De druk op Duitsland om iets te doen tegen de uitstoot van dieselauto’s groeit. Rechtszaken dreigen vanuit de EU en van een milieuorganisatie in eigen land. Ook op het gebied van elektrisch rijden is er in Duitsland nog veel te doen.
Lees meer

Kerstmarkt anno 2017: Glühwein en betonblokken

Achtergrond - 30 november 2017 - Auteur: Alieke Kleve Kerstmarkt anno 2017: Glühwein en betonblokken
Kuieren langs sfeervol aangeklede kraampjes, af en toe een kleinigheid kopen en kruidige wijn drinken bij de ‘Glühweintreff’: deze week beginnen in veel Duitse steden de kerstmarkten. Ook de markt op de Berlijnse Breitscheidplatz, waar vorig jaar een aanslag werd gepleegd, is weer gewoon open.
Lees meer

Nieuwe verkiezingen of minderheidsregering?

Achtergrond - 21 november 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Nieuwe verkiezingen of minderheidsregering?
Nu de coalitie-onderhandelingen tussen CDU/CSU, FDP en Groenen zijn beëindigd is de komende dagen bondspresident Frank-Walter Steinmeier aan zet. Hij kan een nieuwe kanselier voordragen aan de Bondsdag en is de enige die nieuwe verkiezingen kan uitschrijven. Maar hij heeft laten weten dat nog even niet te willen.
Lees meer

‘Duitsland betaalt prijs voor versplintering Bondsdag’

Achtergrond - 21 november 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer ‘Duitsland betaalt prijs voor versplintering Bondsdag’
Hoe kan het dat de mislukte coalitieonderhandelingen Duitsland in zo’n diepe politieke crisis storten? Nederlanders zouden niet opkijken van een formatieperiode van meer dan drie maanden. Peter Bootsma is dit jaar gepromoveerd op de coalitievorming in Nederland en Duitsland. “De twee landen hebben verschillende kernwaarden in de politiek.”
Lees meer

Politieke crisis na mislukte coalitie-onderhandelingen

Achtergrond - 20 november 2017 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Josta van Bockxmeer Politieke crisis na mislukte coalitie-onderhandelingen
In Duitsland is een politieke crisis uitgebroken nu de FDP zondagavond de coalitie-onderhandelingen heeft afgebroken. FDP-leider Christian Lindner zei geen vertrouwen meer te hebben in een Jamaica-coalitie met de CDU/CSU en De Groenen. “Dat juist de FDP ermee stopt is niet logisch”, zegt Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut Amsterdam.
Lees meer

#JamaikaAbbruch: reacties op Twitter

Achtergrond - 20 november 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb #JamaikaAbbruch: reacties op Twitter
Nu de onderhandelingen over een Jamaica-coalitie van CDU/CSU, FDP en Groenen zijn afgebroken is het druk op Twitter. De partijen zetten het medium in voor hun politieke spin en onder #JamaikaAbbruch geven politici, politieke correspondenten en iedereen met een mening commentaar op de gebeurtenissen in Berlijn. 
Lees meer

Kan Duitsland wel zonder kolen?

Achtergrond - 18 november 2017 - Auteur: Josta van Bockxmeer Kan Duitsland wel zonder kolen?
Duitsland heeft een overschot aan elektriciteit en het uitschakelen van een aantal kolencentrales zou dus geen probleem moeten zijn. Maar bij de vraag hoeveel kolenstroom het land kan missen, lopen de meningen sterk uiteen.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger