Achtergrond

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 1 april 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
De redactie van Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste maatregelen, dat steeds wordt aangevuld.
Lees meer

‘Duitsers vallen terug op een oerbehoefte aan veiligheid’

Achtergrond - 27 maart 2020 - Auteur: Marja Verburg ‘Duitsers vallen terug op een oerbehoefte aan veiligheid’
“Blijf binnen!” adviseerden de Duitse vriendinnen van Petra, medewerker van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), haar. “Ga naar buiten en tank vitamine D!” riepen haar Nederlandse vrienden en collega’s. Ook andere DIA-medewerkers zien in coronatijden mentaliteitsverschillen tussen beide landen. Drie van hen vertellen via een videochat vanuit huis over hun ervaringen van de afgelopen weken. “In Duitsland zijn ze veel voorzichtiger, maar ze willen wel contant blijven betalen.”
Lees meer

Ook in Duitsland is mondkapjesnood hoog

Achtergrond - 27 maart 2020 - Auteurs: Lynn Stroo, Wiebke Pittlik Ook in Duitsland is mondkapjesnood hoog
Mondkapjes, beschermende kleding en desinfectiemiddelen: het zijn de meest gewilde producten in de coronacrisis. Duitsland doet er net als andere landen alles aan om de voorraden bij zorgverleners op peil te houden. Een in allerijl verkondigd - en alweer opgeheven- exportverbod deed Nederland opschrikken. Nederland heeft zelf geen fabriek die mondkapjes maakt en is daarvoor afhankelijk van import.
Lees meer

'Lage Duitse sterfte komt door veel testen'

Achtergrond - 26 maart 2020 - Auteur: Wiebke Pittlik 'Lage Duitse sterfte komt door veel testen'
Hoewel in Duitsland op 26 maart 36.508 bevestigde besmettingen met Covid-19 zijn, zijn daar tot nu toe 198 mensen aan het virus overleden, volgens het Robert Koch Institut (RKI), het Duitse RIVM. In Nederland zijn op dezelfde dag 7431 bevestigde besmettingen, en 434 coronapatiënten zijn overleden. Deze cijfers roepen vragen op. Hoe kan het dat in Duitsland minder mensen lijken te sterven aan corona? Een eenduidig antwoord is niet te geven, zeggen deskundigen. (Aangevuld op 30 maart, met standpunt DIVI-voorzitter Uwe Janssens)
Lees meer

Duitse cultuurtips voor thuiszitters

Achtergrond - 25 maart 2020 - Auteur: Lynn Stroo Duitse cultuurtips voor thuiszitters
Aan huis gekluisterd vanwege het coronavirus? Duitslandweb biedt een overzicht van Duitse online concerten, museumtours, podcasts, tv-series en (luister)boeken, tips om Duits te leren en colleges over Duitsland en Duitse literatuur, die je allemaal vanuit je luie stoel kunt beleven. Aanvullingen zijn van harte welkom via het reactieveld onderaan dit artikel!
Lees meer

Vaccinatie Merkel past in Duits coronabeleid

Achtergrond - 24 maart 2020 - Auteur: Lynn Stroo Vaccinatie Merkel past in Duits coronabeleid
De Duitse bondskanselier Merkel (65) zit sinds zondag in thuisquarantaine. Afgelopen vrijdag liet ze zich inenten tegen pneumokokken, bacteriën die longontstekingen kunnen veroorzaken. De arts die Merkel de prik gaf bleek later besmet met het coronavirus. Mogelijk gaf Merkel met de vaccinatie gehoor aan de oproep van gezondheidsminister Jens Spahn. 
Lees meer

Merkel licht Duitse coronamaatregelen toe

Achtergrond - 11 maart 2020 - Auteur: Wiebke Pittlik Merkel licht Duitse coronamaatregelen toe
"Es ist da", daarvan moeten we allemaal doordrongen zijn. We moeten tijd winnen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Dat zei kanselier Merkel woensdag op een speciale persconferentie. Alleen zo kan worden voorkomen dat het gezondheidssysteem overbelast raakt. Het crisisteam van de Duitse regering heeft een reeks maatregelen aangekondigd om de uitbreiding van het virus af te remmen. Steeds meer deelstaten verbieden grote evenementen.
Lees meer

Genootschap maakte zich sterk voor Duitse cultuur

Achtergrond - 10 maart 2020 - Auteur: Ward Bruning Genootschap maakte zich sterk voor Duitse cultuur
Al ruim 60 jaar organiseert het Genootschap Nederland-Duitsland (GNLD) bijeenkomsten met Duitse schrijvers, politici, kunstenaars en wetenschappers voor een Nederlands publiek. In de beginjaren was dat niet makkelijk. Vlak na de Tweede Wereldoorlog lagen de betrekkingen tussen beide landen nog zeer gevoelig. Ward Bruning en Renske de Vries, studenten van de master Duitslandstudies aan de UvA, kregen als eerste inzage in het GNLD-archief en stuitten op enkele netelige kwesties.
Lees meer

Corona in Duitsland: ‘Ieder moet bijdrage leveren’

Achtergrond - 9 maart 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb Corona in Duitsland: ‘Ieder moet bijdrage leveren’
De Duitse regering heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dat breidt zich in Duitsland in rap tempo uit. Minister van Gezondheid Jens Spahn roept iedereen op zich af te vragen of bezoeken aan openbare gelegenheden echt noodzakelijk zijn.
Lees meer

Duitsland herdenkt 75 jaar einde WO II

Achtergrond - 6 maart 2020 - Auteurs: Lynn Stroo, Wiebke Pittlik Duitsland herdenkt 75 jaar einde WO II
De Tweede Wereldoorlog eindigde in mei precies 75 jaar geleden. In Nederland wordt dit jubileum groots gevierd met herdenkingen, tentoonstellingen en speciale projecten. In Duitsland ligt herdenken van de capitulatie in 1945 gevoeliger. Hoe staat Duitsland stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog? (Update 31 maart: vanwege de corona-pandemie gaan veel initiatieven in het kader van 75 jaar 'Kriegsende' niet door. In het artikel is per activiteit aangegeven wat tot nu toe is afgelast.)
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger