Achtergrond

Dromerige Weltschmerz, Krautrock en Schlager

Achtergrond - 25 maart 2019 - Auteurs: Marja Verburg, Boris Wagenaar Dromerige Weltschmerz, Krautrock en Schlager
De Dag van de Duitse taal staat dinsdag 26 maart in het teken van muziek. Daarom vertellen muziekkenners wat hun top-5 van beste Duitse nummers is.
Lees meer

Stagelopen in Duitsland: Een sprong in het diepe

Achtergrond - 25 maart 2019 - Auteur: Maaike Trimbach Stagelopen in Duitsland: Een sprong in het diepe
Dennis Derks (22) uit het Oost-Groningse Midwolda sprak naar eigen zeggen geen woord Duits toen hij in Duitsland ging werken. Kees-Jan Hut (20) uit Zevenhuizen (gemeente Westerkwartier in de provincie Groningen) vond dat hij het aardig kon, maar hij moest tijdens zijn Duitse stage wel weer even op gang komen. En Naomi Offermans (22) uit Groningen vond het in het begin doodeng om de hele dag Duits te moeten praten.
Lees meer

Dag van de Duitse taal 2019: Factsheet

Achtergrond - 25 maart 2019 - Auteur: Wiebke Pittlik Dag van de Duitse taal 2019: Factsheet
In het bedrijfsleven weten ze allang hoe belangrijk een goede beheersing van de Duitse taal is, maar zie scholieren daarvan maar eens te overtuigen. Met de jaarlijkse Dag van de Duitse taal - dit jaar op dinsdag 26 maart - vraagt de Actiegroep Duits aandacht voor Duits. Op scholen én daarbuiten. Hoe het vak ervoor staat lees je in dit factsheet.
Lees meer

Electro-opera over Merkel in Nederlandse theaters

Achtergrond - 20 maart 2019 - Auteur: Marja Verburg Electro-opera over Merkel in Nederlandse theaters
Een electro-opera over Merkel: de theatergroepen Nineties Productions en Orkater reizen er vanaf volgende week mee door heel Nederland. De voorstelling komt voort uit de fascinatie van theatermaakster Floor Houwink ten Cate voor deze “ogenschijnlijk egoloze vrouw”. Maar hoe maak je theater van een anti-show-figuur als de Duitse kanselier?
Lees meer

Merkels moeizame kabinet doorstaat eerste jaar

Achtergrond - 12 maart 2019 - Auteur: Marja Verburg Merkels moeizame kabinet doorstaat eerste jaar
De vierde regering van Merkel is vandaag een jaar aan het werk. Een jaar dat werd gedomineerd door interne ruzies, het aangekondigde afscheid van Merkel, haar mogelijke opvolging door Annegret Kramp-Karrenbauer en de vraag of het kabinet er dit najaar nog zal zitten.
Lees meer

Koningspaar bezoekt Bremen

Achtergrond - 5 maart 2019 - Auteur: Marja Verburg Koningspaar bezoekt Bremen
Willem-Alexander en Máxima brengen woensdag een werkbezoek aan de Duitse deelstaat Bremen. Ze zijn daar samen met een handelsmissie onder leiding van minister voor Buitenlandse Handel Sigrid Kaag. In mei bezoekt het koningspaar de Oost-Duitse deelstaten Brandenburg en Mecklenburg-Voorpommeren.
Lees meer

‘Rechts geweld is echt onrustbarend in Duitsland’

Achtergrond - 15 februari 2019 - Auteur: Marja Verburg ‘Rechts geweld is echt onrustbarend in Duitsland’
Hoe bedreigend is het rechts-radicalisme en het nationalisme in Duitsland? Dat onderzoeken vier Duitse historici, onder wie Christina Morina, in hun boek ‘Zur rechten Zeit. Wider die Rückkehr des Nationalismus’. “Het is de AfD gelukt een symbiose te creëren tussen West-Duits nationaal-conservatisme en Oost-Duits lokaal patriottisme”, zegt Morina in een gesprek met Duitslandweb. Ze waarschuwt voor het gevaar van het Duitse rechts-radicalisme. “Het rechtse geweld dat we in Duitsland kennen, zie je nergens anders in Europa.”
Lees meer

De Weimarrepubliek: schrikbeeld of voorbeeld?

Achtergrond - 5 februari 2019 - Auteur: Frits Boterman De Weimarrepubliek: schrikbeeld of voorbeeld?
De hernieuwde belangstelling voor wat er goed en mooi was in de Weimarrepubliek is nog tot daar aan toe, vindt historicus Frits Boterman. Maar om daar uit af te leiden dat het gevaar dat het misgaat nu net zo groot is als toen, gaat hem te ver. Het Duitsland uit de jaren twintig is niet te vergelijken met het Duitsland van vandaag, stelt hij.
Lees meer

Dit zijn de plannen voor de Duitse kolenindustrie

Achtergrond - 1 februari 2019 - Auteur: Wiebke Pittlik Dit zijn de plannen voor de Duitse kolenindustrie
Duitsland gaat de komende jaren steeds meer kolencentrales sluiten en wil dat over 20 jaar de laatste centrale van het net gaat. De regering heeft alle betrokken partijen samen een advies laten opstellen en kanselier Merkel heeft donderdagavond laten weten dat de regering deze adviezen in wetgeving gaat omzetten. Dit moet je weten over de Kohleausstieg.
Lees meer

Ruk naar rechts AfD alarmeert veiligheidsdienst

Achtergrond - 31 januari 2019 - Auteur: Marja Verburg Ruk naar rechts AfD alarmeert veiligheidsdienst
Hoe gevaarlijk is de AfD voor de Duitse democratie? De binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz onderzoekt of het de rechts-nationalistische partij in de gaten moet houden. Bij delen van de partij, zoals de ultrarechtse vleugel Der Flügel, gebeurt dat al. Mede door Der Flügel en contacten van partijvoorzitter Alexander Gauland met nieuw-rechtse bewegingen wordt de partij steeds meer door extreem-rechts beïnvloed.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger