Achtergrond

In Memoriam: Maarten Brands

Achtergrond - 14 maart 2018 - Auteur: Ton Nijhuis In Memoriam: Maarten Brands
Op maandag 12 maart is in de ochtend onze oud-collega professor dr. Maarten C. Brands overleden. Hij is 84 jaar geworden. Directeur van het Duitsland Instituut Ton Nijhuis over zijn bevlogen leermeester.
Lees meer

Merkel-IV: Dadendrang of doormodderen

Achtergrond - 14 maart 2018 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Merkel-IV: Dadendrang of doormodderen
De Bondsdag heeft Angela Merkel woensdag tot kanselier gekozen. Daarna is haar kabinet Merkel-IV beëdigd, dat nu snel aan de slag wil. De nieuwe Grote Coalitie (GroKo) van CDU/CSU en SPD heeft maandag het regeerakkoord ondertekend en toegelicht. 
Lees meer

Publieke omroep zit dicht op de macht

Achtergrond - 13 maart 2018 - Auteur: Marja Verburg Publieke omroep zit dicht op de macht
‘Staatspers’ - zo worden ARD en ZDF niet alleen door de rechts-populistische AfD genoemd, maar ook door de voorzitter van de bond van Duitse krantenuitgevers. De medewerkers van de publieke omroep voelen zich daardoor in diskrediet gebracht. Maar de geloofwaardigheid van de zenders staat al langer ter discussie.
Lees meer

Kranten willen af van online nieuws door omroepen

Achtergrond - 9 maart 2018 - Auteur: Josta van Bockxmeer Kranten willen af van online nieuws door omroepen
Als je op de hoogte wil blijven van het Duitse nieuws, heb je veel aan de nieuwssite van de ARD, tagesschau.de. Het is tegen het zere been van de Duitse kranten, die de teksten op de nieuwssites van de publieke omroep oneerlijke concurrentie noemen. Onzin, vindt vooral de ARD. 
Lees meer

ARD en ZDF moeten bezuinigen en hervormen

Achtergrond - 8 maart 2018 - Auteur: Marja Verburg ARD en ZDF moeten bezuinigen en hervormen
Duitsers betalen 17,50 per huishouden per maand voor hun publieke omroep, maar keren zich steeds meer van de zenders af. Mede daarom willen de minister-presidenten van de deelstaten, die over de publieke omroep gaan, dat de ARD en de ZDF de komende jaren flink bezuinigen en hervormen.
Lees meer

Factsheet: de Duitse publieke omroep

Achtergrond - 8 maart 2018 - Auteur: Josta van Bockxmeer Factsheet: de Duitse publieke omroep
De Duitse publieke omroep bestaat uit ARD, ZDF en Deutschlandradio. Die bestaan weer uit verschillende regionale zenders. In totaal tellen de öffentlich-rechtlichen ruim 20 tv-zenders, meer dan 60 radiozenders en rond de 25.000 medewerkers in vaste dienst. Die worden grotendeels betaald uit de Rundfunkbeitrag.
Lees meer

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

Achtergrond - 4 maart 2018 - Auteur: Marja Verburg SPD-leden stemmen voor grote coalitie
Een ruime meerderheid van de SPD-leden heeft voor het regeerakkoord gestemd. Daarmee kunnen CDU/CSU en SPD hun grote coalitie vormen. Merkel wordt naar verwachting op 14 maart in de Bondsdag tot kanselier gekozen.
Lees meer

CDU-congres ziet Merkel-IV wel zitten

Achtergrond - 26 februari 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik CDU-congres ziet Merkel-IV wel zitten
Het speciale CDU-partijcongres maandag is voor Angela Merkel traumhaft verlopen. De 975 gedelegeerden hebben met een overweldigende meerderheid ingestemd met het regeerakkoord voor een nieuwe Grote Coalitie, Annegret Kramp-Karrenbauer is gekozen tot nieuwe secretaris-generaal van de partij en op Merkels nieuwe ministers is enthousiast gereageerd.
Lees meer

Leipziger schilder Neo Rauch verbluft in Zwolle

Achtergrond - 23 februari 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Leipziger schilder Neo Rauch verbluft in Zwolle
Het was een langgekoesterde wens van directeur Ralph Keuning van museum de Fundatie in Zwolle: een overzichtstentoonstelling van het werk van de Duitser Neo Rauch. “Voor mij de belangrijkste schilder die momenteel aan het werk is”, zegt Keuning. Het is de derde schilder uit Leipzig op rij die een solotentoonstelling in Zwolle heeft.
Lees meer

Na de machtsstrijd: wie is wie in de SPD

Achtergrond - 16 februari 2018 - Auteur: Marja Verburg Na de machtsstrijd: wie is wie in de SPD
Het was een harde machtsstrijd de afgelopen week binnen de SPD. Met twee slachtoffers, een nieuwe top, een aantal blijvers en een jongere generatie. Zij maken zich op voor een nieuwe grote coalitie - als die er komt, want de SPD-leden moeten nog over het regeerakkoord stemmen. Een overzicht van de winnaars en de verliezers van deze crisis in de SPD.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger