Achtergrond

Duitsland in 2019

Achtergrond - 3 januari 2019 - Auteur: Marja Verburg Duitsland in 2019
In de Duitse politiek wordt vooral het najaar van 2019 spannend; dan zijn er verkiezingen in drie Oost-Duitse deelstaten en heeft de regering Merkel-IV haar evaluatiemoment. Mogelijk komt er dan een voortijdig einde aan Merkels kanselierschap. Cultuurminaars verheugen zich op de herdenking van 100 jaar Bauhaus en de opening van het Humboldt Forum in Berlijn. Een overzicht van Duitsland in 2019:
Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland in 2018

Achtergrond - 27 december 2018 - Auteur: Vera Konijn Jaaroverzicht Duitsland in 2018
Grote politieke verschuivingen, extreme droogte en een aanhoudende discussie over de opvang van vluchtelingen. Dit was Duitsland in 2018.
Lees meer

Bèta-wetenschappers werken graag in Duitsland

Achtergrond - 21 december 2018 - Auteur: Lynn Stroo Bèta-wetenschappers werken graag in Duitsland
Duitsland heeft een grote aantrekkingskracht op oud-studenten en werknemers van de technische universiteiten in Nederland. Ruim 6000 alumni van de TU’s van Delft, Twente, Eindhoven en Wageningen vonden een baan in Duitsland. Daarmee staat Duitsland op eenzame hoogte. Tijd om een netwerk te bouwen, vonden de universiteiten. Ze organiseerden een alumni-tour door Duitsland.
Lees meer

Kerk botst met staat over kerkasiel

Achtergrond - 14 december 2018 - Auteur: Lynn Stroo Kerk botst met staat over kerkasiel
Als voor een asielzoeker uitzetting dreigt, is bescherming zoeken in een kerk vaak de laatste strohalm. De afgelopen jaren nam het beroep op kerkasiel in Duitsland fors toe. Door verscherpte regels lopen de spanningen tussen kerk en overheid op.
Lees meer

Versoepeling Duitse abortuswet blijft pijnpunt

Achtergrond - 13 december 2018 - Auteur: Marja Verburg Versoepeling Duitse abortuswet blijft pijnpunt
Artsen en politici strijden over de Duitse abortuswetgeving. Pijnpunt is een wet die het artsen verbiedt informatie te geven over abortus, bijvoorbeeld op hun website. Ondertussen zijn er in Duitsland, mede door druk van abortus-tegenstanders, steeds minder artsen te vinden die de ingreep willen uitvoeren.
Lees meer

Duitse 'angst voor alles' onder de loep

Achtergrond - 13 december 2018 - Auteur: Vera Konijn Duitse 'angst voor alles' onder de loep
Zorgen om volkstelling, kernenergie of het uitsterven van bossen; Duitsers staan in het buitenland ook wel bekend als angsthazen. Er is zelfs een begrip voor het fenomeen bedacht: German Angst. De tijdelijke tentoonstelling ‘Angst. Eine deutsche Gefühlslage?’ in het Haus der Geschichte in Bonn onderzoekt deze collectieve neiging tot zwartkijken.
Lees meer

Spengler-expert Boterman: Hoed u voor het simplisme!

Achtergrond - 12 december 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Spengler-expert Boterman: Hoed u voor het simplisme!
“Geen serieuze historicus zal vandaag nog de moeite nemen om de stellingen en theorieën van Spengler te verdedigen of te weerleggen”, schreef Frits Boterman in zijn proefschrift in 1992. Dat Oswald Spengler ooit nog een revival zou doormaken, kon hij niet bevroeden. Spenglers ‘Ondergang van het Avondland’ werd gezien als fout gedachtegoed en niet meer relevant. Maar Thierry Baudet en de zijnen laten zich nu door hem inspireren. Een zorgelijke ontwikkeling, zegt Boterman.
Lees meer

Spannend gevecht aan top CDU

Achtergrond - 4 december 2018 - Auteur: Marja Verburg Spannend gevecht aan top CDU
De CDU kiest vrijdag, na 18 jaar Merkel, een nieuwe voorzitter. Die zal waarschijnlijk ook de nieuwe kanselierskandidaat voor de partij worden. Er valt voor de christendemocraten echt wat te kiezen: de strijd gaat tussen ‘anti-Merkel’ Friedrich Merz en ‘Merkelkopie’ Annegret Kramp-Karrenbauer. (geactualiseerd op 5-12-2018)
Lees meer

Laatste steenkolenmijn blijft achter als lege batterij

Achtergrond - 3 december 2018 - Auteur: Ingrid Bosman Laatste steenkolenmijn blijft achter als lege batterij
Ze is er bij wijze van spreken voor gemaakt. Toch krijgt de laatste nog actieve steenkolenmijn in Duitsland geen nieuwe toekomst als ondergrondse waterkrachtcentrale. Nu volgende maand het licht in de schachten van Zeche Prosper-Haniel in Bottrop wordt gedoofd, moet projectleider André Niemann vaststellen dat de race tegen de klok is verloren. Maar: ”Dit blijft een goede investering.”
Lees meer

Veel folklore bij Duits Sinterklaasfeest

Achtergrond - 29 november 2018 - Auteur: Vera Konijn Veel folklore bij Duits Sinterklaasfeest
In Duitsland geen chocoladeletters, sinterklaasjournaal of nationale intocht. Het feestje rondom Nikolaus, zoals de goedheiligman in Duitsland bekend staat, wordt niet zo uitgebreid gevierd als in Nederland. Wel zijn er heel veel variaties op het feest, verschillend per regio en plaats.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger