Achtergrond

2G als alternatief voor de lockdown

Achtergrond - 17 september 2021 - Auteur: Merlijn Schoonenboom 2G als alternatief voor de lockdown
Enkele Duitse deelstaten hebben deze week de zogeheten ‘2G-regeling’ ingevoerd: alleen wie gevaccineerd of genezen is, mag deelnemen aan culturele evenementen of horeca bezoeken. Een testbewijs geeft dan geen toegang. De nieuwe regel wordt door de verantwoordelijke politici aangeprezen als beste middel om een sterke stijging van de corona-besmettingen de komende herfst te voorkomen. Maar de kritiek erop is groot.
Lees meer

Verkiezingsthema: Digitalisering

Achtergrond - 16 september 2021 - Auteur: Lynn Stroo Verkiezingsthema: Digitalisering
De coronapandemie legt pijnlijk bloot hoe slecht Duitsland er digitaal voor staat. Thuiswerken en online onderwijs bleken in grote delen van het land kansloos door gebrekkige faciliteiten en haperende netwerken. Het is een doorn in het oog van veel Duitsers, maar in de campagne voor de aankomende bondsdagverkiezingen speelt digitalisering opvallend genoeg geen grote rol.
Lees meer

Verkiezingsthema: Sociale ongelijkheid

Achtergrond - 15 september 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Verkiezingsthema: Sociale ongelijkheid
Ondanks dat Duitsland een van de rijkste landen van Europa is, kampt het met grote sociale ongelijkheid. In de verkiezingsstrijd speelt het thema een belangrijke rol.
Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 10 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste regels, dat regelmatig wordt bijgewerkt.
Lees meer

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

Achtergrond - 9 september 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink ‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'
Voor de coronacrisis liep Duitsland op het gebied van digitalisering behoorlijk achter, ook in het hoger onderwijs. Daar lijkt inmiddels wel wat in te zijn veranderd. Mischa Buiting deed als afstudeerproject vergelijkend onderzoek naar digitalisering in het hoger onderwijs in Nederland en Duitsland. Hij sprak met studenten die in beide landen hebben gestudeerd over hun ervaringen.
Lees meer

Aangenaam afscheid: Rutte en Merkel in Dresden

Achtergrond - 9 september 2021 - Auteur: Marja Verburg Aangenaam afscheid: Rutte en Merkel in Dresden
Het is naar alle waarschijnlijkheid de laatste keer dat demissionair minister-president Rutte samen optreedt met Merkel als kanselier: beide regeringsleiders openen vandaag een Vermeer-tentoonstelling in Dresden. Samen hebben ze heel wat internationale crises doorstaan.
Lees meer

Verkiezingen: Lijsttrekkers FDP, AfD en Die Linke

Achtergrond - 8 september 2021 - Auteur: Marja Verburg Verkiezingen: Lijsttrekkers FDP, AfD en Die Linke
Kans om de kanselier te leveren, hebben ze niet. Maar de kleinere Duitse partijen spelen een belangrijke rol in de Duitse politiek. De FDP en Die Linke kunnen bovendien het verschil uitmaken in de coalitie-onderhandelingen na de verkiezingen. Dit zijn hun lijsttrekkers.
Lees meer

Uren luisterplezier met podcasts over Duitsland

Achtergrond - 8 september 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Uren luisterplezier met podcasts over Duitsland
Om deze zomer meer over Duitsland te weten te komen tipt Duitslandweb-redacteur Jesse Oude Egberink weer enkele podcasts. In zowel Nederlandse, Duitse als Engelse producties word je bijgepraat over de aftredende Merkel en de Duitse actualiteit, cultuur en geschiedenis. Aangevuld op 16 september 2021.
Lees meer

CDU/CSU moet tij zien te keren

Achtergrond - 2 september 2021 - Auteur: Wiebke Pittlik CDU/CSU moet tij zien te keren
Eigenlijk zou Angela Merkel zich niet met de verkiezingscampagne bemoeien. Maar dinsdag zag de kanselier zich toch genoodzaakt om de spartelende lijsttrekker Armin Laschet te hulp te schieten. In een dinsdag gepubliceerde peiling van Forsa haalt de CDU/CSU nog maar 21 procent van de stemmen, twee procent minder dan de SPD.
Lees meer

Duitse stemwijzer Wahl-O-Mat van start

Achtergrond - 2 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Duitse stemwijzer Wahl-O-Mat van start
Welke thema's spelen in de Duitse verkiezingsstrijd een belangrijke rol? En welke partijen horen daarbij? Sinds vandaag staat de Duitse stemwijzer Wahl-O-Mat online. Met behulp van 38 stellingen kunnen Duitse kiezers en Nederlandse geïnteresseerden zien welke Duitse partijen het dichtst bij hen staan. 
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger