Achtergrond

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Achtergrond - 21 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin
Eindelijk was de Duitse kanselier Scholz bij Zelensky in Kiev, samen met de Franse president Macron, de Italiaanse premier Draghi en de Roemeense president Johannis. Zelensky verwijt Duitsland te veel rekening te houden met de Russische president Poetin. Ondertussen knijpt Poetin het gas af en vreest Duitsland een acute energiecrisis. "Het is net armpje drukken", zei minister Habeck (Economie en Klimaat). Maarten Westerveen bespreekt de Duitse positie in de Oekraïne-oorlog met Duitslandweb-redacteuren Marja Verburg en Wiebke Pittlik in een nieuwe aflevering van Achtung! Duitse updates.    

Lees meer

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Achtergrond - 16 juni 2022 - Auteur: Wiebke Pittlik Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne
De Duitse kanselier Olaf Scholz heeft tijdens een persconferentie donderdag in Kiev gezegd dat hij wil dat Oekraïne en Moldavië kandidaat-lid van de Europese Unie worden. Hij bezocht de Oekraïense president Zelensky samen met drie andere Europese regeringsleiders om een signaal af te geven.

Lees meer

Lesmateriaal moet buurland dichterbij brengen

Achtergrond - 14 juni 2022 - Auteur: Lynn Stroo Lesmateriaal moet buurland dichterbij brengen
Hoe kun je Nederlandse en Duitse middelbare scholieren motiveren om over elkaars landen te leren? Dat was de vraag die docenten uit beide landen afgelopen vrijdag kregen voorgelegd op een conferentie in het Zentrum für Niederlande-Studien (ZNS) in Münster. Nieuw Nederlands-Duits lesmateriaal kan daar een belangrijke aanzet toe geven.

Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Achtergrond - 13 juni 2022 - Auteur: Marja Verburg Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden
Kanselier Scholz wil de gesprekken over toetreding van de westelijke Balkanlanden tot de EU intensiveren. Dat zei hij afgelopen weekeinde tijdens een bezoek aan Kosovo, Noord-Macedonië en Servië. Met zijn reis laat Scholz zien dat hij een leidende rol in Europa wil spelen, schrijft de Süddeutsche Zeitung.

Lees meer

Holger Meins: Martelaar voor de RAF

Achtergrond - 3 juni 2022 - Auteur: Tim de Boer Holger Meins: Martelaar voor de RAF
Holger Meins hoort bij de eerste generatie van de RAF. Hij raakte betrokken bij de studentenbeweging en sloot zich in 1970 bij de RAF aan. Meins is vooral bekend geworden door zijn dood ten gevolge van een hongerstaking. Hierdoor werd hij een martelaar.

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 1 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste regels en reisregels, dat regelmatig wordt bijgewerkt. Update 25 mei: Sinds 1 juni is tijdelijk geen coronabewijs nodig bij inreizen.

Lees meer

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

Achtergrond - 1 juni 2022 - Auteur: Christie Miedema De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'
De Duitse buitenlandpolitiek gaat met een investering van 100 miljard euro in de Bundeswehr een nieuw tijdperk in. Een blik op de Ostpolitik van de jaren tachtig laat zien waarom deze ommezwaai van bondskanselier Scholz historisch is te noemen, schrijft historicus Christie Miedema, eerder verbonden aan het Duitsland Instituut. Dit artikel verscheen eind april in S&D, het tijdschrift van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau gelieerd aan de PvdA.

Lees meer

Tadeusz: volbloed schilder van het leven

Achtergrond - 31 mei 2022 - Auteur: Ingrid Bosman Tadeusz: volbloed schilder van het leven
De Duitse schilder Norbert Tadeusz (1940-2011) is in Nederland niet erg bekend. Misschien komt daar nu verandering in, met de tentoonstelling ‘Het leven als spektakel’ in museum MORE in Gorssel. Krachtige beelden, vaak op groot formaat en in kleuren die je opvreten. Kwestie van ambacht en techniek, zoals Tadeusz zelf graag benadrukte om zich te onderscheiden van ‘de kunstenaar.’ “Ik ben van de verf, niet van de kleur.”

Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Achtergrond - 30 mei 2022 - Auteur: Marja Verburg Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid
Kanselier Olaf Scholz (SPD) werd veel geprezen toen hij direct na de Russische inval in Oekraïne een Zeitenwende aankondigde, een ommezwaai in de Duitse buitenland- en defensiepolitiek. Maar daarna kwam er steeds meer kritiek: Duitsland was te aarzelend, bijvoorbeeld bij de leverantie van zware wapens aan Oekraïne, en het had ook tijd nodig voor het mee kon doen met de EU-boycot van Russische olie.

Lees meer

Overzicht: Duitse militaire steun aan Oekraïne

Achtergrond - 24 mei 2022 - Auteur: Marja Verburg Overzicht: Duitse militaire steun aan Oekraïne
Duitsland kreeg de afgelopen weken in binnen- en buitenland het verwijt niet genoeg wapens en ander militair materieel aan Oekraïne te leveren. Vooral bij zware wapens is Duitsland veel te aarzelend, luidt de kritiek. De regering wil niet al te veel loslaten over wapenleveranties, maar Duitse media zetten op een rij wat Duitsland tot nu toe heeft toegezegd en gestuurd. Een deel daarvan komt uit de voorraden van de Bundeswehr, een ander deel van Duitse wapenproducenten als Rheinmetall en Krauss-Maffei Wegmann.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger