Achtergrond

Politik-Tinder moet Duitsers uit filterbubbel halen

Achtergrond - 19 september 2018 - Auteur: Vera Konijn Politik-Tinder moet Duitsers uit filterbubbel halen
In het café om de hoek, im Biergarten of tijdens een wandeling in het stadspark. Duitsers met verschillende visies komen samen om onder vier ogen een goed gesprek te voeren en meer van elkaar te begrijpen. Dat is het doel van ‘Deutschland spricht’, een platform voor politieke dialogen. Op initiatief van Zeit Online zijn Duitsers aanstaande zondag voor de tweede keer uitgenodigd tot massale gedachtenuitwisseling.
Lees meer

Drie jaar dieselschandaal: gesjoemel zonder einde

Achtergrond - 18 september 2018 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Guy Hoeks Drie jaar dieselschandaal: gesjoemel zonder einde
Op 18 september 2015 barstte de bom: de Amerikaanse milieu-autoriteiten maakten bekend dat Volkswagen sjoemelt met de hoeveelheid schadelijke stoffen die zijn dieselauto’s uitstoten. Inmiddels stapelt rechtszaak zich op rechtszaak, boete op boete, en worden nog steeds nieuwe misstanden bekend. De dieptepunten in het dieselschandaal.
Lees meer

Zomertijd met dank aan de Duitsers

Achtergrond - 14 september 2018 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Vera Konijn Zomertijd met dank aan de Duitsers
Als alle kaarsen, petroleum- en gaslampen een uur minder branden per dag, bespaart dat flink op grondstoffen. Dat dachten de Duitse autoriteiten, toen ze in april 1916, midden in de Eerste Wereldoorlog, verordonneerden dat de klok een uur vooruit werd gezet. Duitsland was daarmee het eerste land ter wereld dat een zomertijd invoerde. Nu blijkt het een fanatieke tegenstander van het verzetten van de klok.
Lees meer

Babylon Berlin hoogtepunt van Duitse seriebloei

Achtergrond - 13 september 2018 - Auteur: Vera Konijn Babylon Berlin hoogtepunt van Duitse seriebloei
Serienmeisterwerk. Een succesverhaal. En: vergelijkbaar met de beste internationale producties. Recensenten uiten niks anders dan lof voor de Duitse serie 'Babylon Berlin', over het roerige Berlijn in de jaren twintig. Eind deze maand gaat de serie in première op de ook in Nederland te ontvangen publieke zender ARD. Duitsland produceert de laatste tijd opvallend veel succesvolle series.
Lees meer

Grensbewoners huiverig om te verhuizen naar buurland

Achtergrond - 10 september 2018 - Auteur: Vera Konijn Grensbewoners huiverig om te verhuizen naar buurland
Duitse grensbewoners zouden naar Nederland verhuizen vanwege de gezondheidszorg en het sociaal klimaat. Voor Nederlanders geven de kosten de doorslag; ze vinden Duitsland lekker goedkoop. Toch steken maar weinig Duitsers en Nederlanders permanent de grens over, blijkt uit een onderzoek van gebiedsontwikkelaar BPD.
Lees meer

Altmaier: ‘Opkomst populisme was onze fout’

Achtergrond - 8 september 2018 - Auteur: Lynn Stroo Altmaier: ‘Opkomst populisme was onze fout’
“Grote landen zoals Duitsland zijn kleine landen geworden”, stelt Peter Altmaier (CDU), de Duitse minister van Economische Zaken en Energie donderdagavond in Den Haag. “Alleen als Europa zijn we groot”. In het bomvolle theater Diligentia houdt Altmaier een vlammend pleidooi voor meer Europese samenwerking.
Lees meer

‘Mijn Strijd’: controversieel maar ongevaarlijk

Achtergrond - 6 september 2018 - Auteur: Marja Verburg ‘Mijn Strijd’: controversieel maar ongevaarlijk
Ruim zeventig jaar was ‘Mein Kampf’ van Adolf Hitler in Nederland verboden. Nu is er, in navolging van de Duitse wetenschappelijke heruitgave van 2016, een nieuwe Nederlandse vertaling verschenen, met commentaar van historicus Willem Melching. Voor sommigen is de kennismaking met het boek een verrassing, bleek woensdagavond tijdens een debat in De Rode Hoed in Amsterdam. “Er stonden dingen in die ik zelf ook geschreven had kunnen hebben.”
Lees meer

Handelsmissie brengt Delft en Jena dichter bij elkaar

Achtergrond - 5 september 2018 - Auteur: Lynn Stroo Handelsmissie brengt Delft en Jena dichter bij elkaar
Meer kruisbestuiving tussen Thüringen en Nederland. Dat was het doel van het bezoek van koning Willem-Alexander en een delegatie van Nederlandse instellingen en bedrijven vorig jaar aan de Oost-Duitse deelstaat. Het werd een succes, vertelt Anke Peters van de TU Delft. Donderdag komt minister-president Bodo Ramelow (Die Linke) van Thüringen naar Delft om de samenwerking verder uit te diepen.
Lees meer

In Saksen is extreem-rechts geworteld

Achtergrond - 28 augustus 2018 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik In Saksen is extreem-rechts geworteld
Het woord pogrom is herhaaldelijk gevallen, bij de omschrijving van de rellen in Chemnitz in de Duitse deelstaat Saksen, zondag en maandag. Hooligans, neo-nazi’s en boze burgers gingen de straat op nadat een man was doodgestoken tijdens een ruzie. Heidenau, Bautzen, Freital; Saksen is al vaker opgevallen door extreem-rechtse excessen. Waarom juist daar?
Lees meer

Herdenken in het hol van de leeuw

Achtergrond - 27 augustus 2018 - Auteur: Lynn Stroo Herdenken in het hol van de leeuw
De Duitse keizer Wilhelm II verafschuwde haar, maar nu staan de beelden van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz prominent tentoongesteld in museum Huis Doorn, het voormalige ballingsoord van Wilhelm II (1859-1941). De tentoonstelling ‘Verzet en verdriet in beeld’, afgelopen vrijdag geopend door prinses Beatrix, laat zien hoe kunstenaars gestalte hebben gegeven aan het trauma van de Eerste Wereldoorlog. “De keizer heeft zich vast al omgedraaid in zijn graf”, zegt conservator Cornelis van der Bas.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger