Achtergrond

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Achtergrond - 17 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa
Duitsland en Nederland hebben in Europa nogal eens verschillende belangen. Dat kan botsen. Toch zijn de betrekkingen tussen beide landen nog nooit zo goed geweest. Caroline de Gruyter, Europa-correspondent van NRC Handelsblad, en Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut Amsterdam, spraken op 15 juni met elkaar over de Duitse en de Nederlandse positie in de EU en hielden beiden een pleidooi voor meer Duits en Frans in het Nederlandse onderwijs. 
Lees meer

Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft

Achtergrond - 15 juni 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft
Op 15 juni begint ook voor Duitsland het EK voetbal. De Duitsers zijn terecht gekomen in een loodzware poule, toch zullen ze net als altijd voor niets minder dan de titel gaan. In dit overzicht lees je alles wat je moet weten om goed voorbereid naar de wedstrijden van Die Mannschaft te kijken.
Lees meer

Brengelmann spreekt over Nederlands-Duitse relatie

Achtergrond - 14 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Brengelmann spreekt over Nederlands-Duitse relatie
Dirk Brengelmann neemt deze zomer na vijf jaar afscheid als de Duitse ambassadeur in Nederland. In gesprek met historicus Hanco Jürgens vertelt hij over de Nederlands-Duitse betrekkingen en over zijn ervaringen in Nederland. 
Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 9 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
De redactie van Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste maatregelen, dat regelmatig wordt bijgewerkt.
Lees meer

Saksen-Anhalt: Grote winst CDU, AfD blijft tweede

Achtergrond - 7 juni 2021 - Auteur: Marja Verburg Saksen-Anhalt: Grote winst CDU, AfD blijft tweede
De CDU heeft in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt zondag een onverwacht grote verkiezingsoverwinning gehaald. Volgens de voorlopige uitslag staat ze op 37,1 procent van de stemmen. Dat is veel meer dan de peilingen voorspelden. De AfD, met wie de CDU volgens de peilingen een nek-aan-nek-race zou voeren, verloor en komt volgens de voorlopige uitslag uit op 20,8 procent. De AfD blijft daarmee de tweede partij in de Oost-Duitse deelstaat. 
Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Achtergrond - 4 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt
In Saksen-Anhalt zijn verkiezingen. Daarom een blik op de situatie in deze Oost-Duitse deelstaat. Waar komt de onvrede vandaan, die zorgt dat de AfD hier zoveel stemmen krijgt?
Lees meer

Kan Duitsland wel zonder Merkel?

Achtergrond - 31 mei 2021 - Auteur: Wiebke Pittlik Kan Duitsland wel zonder Merkel?
Twintigers van nu weten niet beter: Angela Merkel is de kanselier van Duitsland. Rots in de branding in de EU, een Mutti voor partijgenoten, solide leider van stabiliteitsminnend Duitsland. Straks is ze weg en moeten de Duitsers het na 16 jaar zien te rooien zonder de ervaren crisismanager. Wat staat Duitsland te wachten? En wat kan Nederland verwachten van haar opvolger?
Lees meer

Duitsland langzaam van het slot

Achtergrond - 25 mei 2021 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitsland langzaam van het slot
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus neemt snel af in Duitsland en meer dan 40 procent van de Duitsers heeft al een eerste vaccinatie gekregen. Dat maakt voorzichtige versoepelingen mogelijk. In het noorden komt ook het toerisme weer op gang. (Geactualiseerd op 26 mei, incidentie onder 50)
Lees meer

Factsheet verkiezingen Duitsland 2021

Achtergrond - 25 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Factsheet verkiezingen Duitsland 2021
Duitsland maakt zich op voor de Bondsdagverkiezingen. Na 16 jaar zwaait Merkel af als kanselier. Wie haar opvolgt en welke partijen de nieuwe Duitse regering gaan vormen, is nog open. Een overzicht van de feiten en cijfers rond de Bondsdagverkiezingen.
Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Achtergrond - 7 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel
Bondskanselier Angela Merkel gaf deze week de 5 mei-lezing. Daarom gaat deze aflevering van de podcast 'Achtung! Duitse updates' over haar. 
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger