Achtergrond

‘Context cruciaal bij foto-expositie jodenvervolging’

Achtergrond - 2 mei 2019 - Auteur: Marja Verburg ‘Context cruciaal bij foto-expositie jodenvervolging’
De tentoonstelling ‘De jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945’ van het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam ging gepaard met een controverse: het museum besloot een aantal gruwelijke foto’s uit Auschwitz niet te tonen. Daarmee was niet iedereen het eens. In april bekeek de Duitse historicus Christoph Kreutzmüller de expositie. “Wees voorzichtig met wat je laat zien. Het tonen van zulke foto’s kan mensen ook blokkeren.”
Lees meer

Duitse amateurfoto's tonen inval in Nederland

Achtergrond - 1 mei 2019 - Auteur: Lynn Stroo Duitse amateurfoto's tonen inval in Nederland
In de morgen van 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Er wordt hard gevochten om Nederland op de knieën te krijgen. Niet alleen met hun wapens, ook met hun fotocamera’s schieten de Duitse soldaten erop los. Het resulteert in stapels amateurfoto’s die letterlijk een beeld geven van die meidagen in Nederland. Onderzoeker Gerard Groeneveld maakte het boek ‘Nach Holland’ en de gelijknamige tentoonstelling in het Verzetsmuseum Amsterdam. “Je kijkt door Duitse ogen naar de oorlog die in Nederland begint.”
Lees meer

European Medical School: Huwelijk in het slop

Achtergrond - 1 mei 2019 - Auteur: Maaike Trimbach European Medical School: Huwelijk in het slop
Mislukt willen ze het niet noemen. Boos zijn ze ook niet. Niet op elkaar, niet op instanties of overheden. Maar ze zijn wel wat teleurgesteld... Een gesprek met Jan Kuks en Kirsten Gehlhar over het Duits-Nederlandse project European Medical School voelt als praten over een huwelijk in het slop. Bruid en bruidegom begonnen vol goede moed en overtuigd van elkaar aan een gezamenlijk leven. Maar het bleek niet zo te werken als verwacht. Misschien waren ze gewoon nog te jong.
Lees meer

Theatermakers geen vreemden meer in Jena

Achtergrond - 19 april 2019 - Auteur: Ingrid Bosman Theatermakers geen vreemden meer in Jena
Wat gebeurt er wanneer een groep Nederlandse acteurs een stadstheater in het Oosten van Duitsland overneemt? Komende week vertellen ze het zelf, tijdens een speciale week in theater Frascati in Amsterdam. Met onder meer de voorstellingen 'Nackt' en 'Deutschkurs', die actrice en regisseur Lizzy Timmers in Jena maakte. “Het gestuntel om überhaupt ergens je plek te vinden, dat zal iedereen herkennen.”
Lees meer

Podcast: Achtung Europa #1

Achtergrond - 18 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast: Achtung Europa #1
In mei zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. In deze tijden van Brexit, opkomend populisme en polarisatie kijkt het Duitsland Instituut naar de rol van Duitsland in Europa. 
Lees meer

Chronologie affaire-Böhmermann

Achtergrond - 16 april 2019 - Auteur: Marja Verburg Chronologie affaire-Böhmermann
De uitzending van komiek Jan Böhmermann uit maart 2016, waarin hij de Turkse president Erdogan beledigde, groeide uit tot een internationale affaire. Böhmermann werd niet vervolgd voor het beledigen van een buitenlands staatshoofd, maar de rechter heeft wel delen van zijn gedicht verboden. Een chronologisch overzicht.
Lees meer

Ook Krefeld pronkt met Bauhaus

Achtergrond - 4 april 2019 - Auteur: Ingrid Bosman Ook Krefeld pronkt met Bauhaus
Duitsland viert 100 jaar Bauhaus niet alleen in Weimar, Dessau en Berlijn. Net over de grens heeft Krefeld zijn erfenis van de invloedrijke kunstschool opgepoetst. Behalve twee villa’s liet architect Ludwig Mies van der Rohe in de voormalige textielstad zijn enige fabriekscomplex achter. “De helderheid is onwaarschijnlijk.”
Lees meer

Rammsteins bizarre reis door Duitse geschiedenis

Achtergrond - 4 april 2019 - Auteur: Wiebke Pittlik Rammsteins bizarre reis door Duitse geschiedenis
Plat, vinden sommigen. Commercieel misbruik van de Holocaust, vinden anderen. Maar de nieuwe video van rockband Rammstein oogst ook veel lof. De clip van ‘Deutschland’ duurt ruim negen minuten en voert de kijker door een duistere versie van de Duitse geschiedenis. Hanco Jürgens, historicus bij het Duitsland Instituut Amsterdam, duidt de “postmoderne potpourri van associaties en verwijzingen”.
Lees meer

Dromerige Weltschmerz, Krautrock en Schlager

Achtergrond - 25 maart 2019 - Auteurs: Marja Verburg, Boris Wagenaar Dromerige Weltschmerz, Krautrock en Schlager
De Dag van de Duitse taal staat dinsdag 26 maart in het teken van muziek. Daarom vertellen muziekkenners wat hun top-5 van beste Duitse nummers is.
Lees meer

Stagelopen in Duitsland: Een sprong in het diepe

Achtergrond - 25 maart 2019 - Auteur: Maaike Trimbach Stagelopen in Duitsland: Een sprong in het diepe
Dennis Derks (22) uit het Oost-Groningse Midwolda sprak naar eigen zeggen geen woord Duits toen hij in Duitsland ging werken. Kees-Jan Hut (20) uit Zevenhuizen (gemeente Westerkwartier in de provincie Groningen) vond dat hij het aardig kon, maar hij moest tijdens zijn Duitse stage wel weer even op gang komen. En Naomi Offermans (22) uit Groningen vond het in het begin doodeng om de hele dag Duits te moeten praten.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger