Achtergrond

Koningspaar stimuleert contacten met Duitsland

Achtergrond - 5 juli 2021 - Auteur: Marja Verburg Koningspaar stimuleert contacten met Duitsland
Willem-Alexander en Máxima halen hun staatsbezoek aan Duitsland, dat vorig jaar vanwege de coronapandemie niet kon doorgaan, alsnog in. Ze bezoeken van maandag tot woensdag Berlijn. Het is de afsluiting van de reizen naar de Duitse deelstaten die het koningspaar de afgelopen jaren heeft gemaakt, steeds vergezeld van een handelsmissie. Voorafgaand aan het bezoek aan Berlijn sprak het koningspaar met deelnemers aan de handelsmissies. Die hebben tot veel verschillende samenwerkingen tussen Nederland en Duitsland geleid. 
Lees meer

Duitse volkslied zorgt vaak voor discussie

Achtergrond - 30 juni 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Duitse volkslied zorgt vaak voor discussie
Tijdens de EK-wedstrijd van het Duitse elftal tegen Engeland dinsdag, hebben de ondertitelaars van de Nederlandse publieke omroep flink geblunderd. In de ondertitels bij het Duitse volkslied stond het eerste couplet ('Deutschland, Deutschland über alles'), maar dat wordt sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet meer gezongen.
Lees meer

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

Achtergrond - 29 juni 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans
Duitsland speelt in de achtste finale van het EK-voetbal vandaag in Londen tegen Engeland. De wedstrijd heeft in het verleden voor nogal wat verdeeldheid gezorgd, maar in de strijd tegen discriminatie en racisme zijn de spelers op het veld vanavond in ieder geval solidair met elkaar.
Lees meer

Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft

Achtergrond - 23 juni 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Zo kijk je goed voorbereid naar die Mannschaft
De Duitsers zijn als tweede geëindigd in hun loodzware 'poule des doods'. Op dinsdag 29 juni treffen ze Engeland in de achtste finale in Londen. In dit overzicht lees je alles wat je moet weten om goed voorbereid naar de wedstrijden van Die Mannschaft te kijken.
Lees meer

Duitsland-Hongarije: 67 jaar na ‘het wonder van Bern’

Achtergrond - 23 juni 2021 - Auteurs: Marja Verburg, Jesse Oude Egberink Duitsland-Hongarije: 67 jaar na ‘het wonder van Bern’
In de laatste poulewedstrijd van het EK mag Duitsland opdraven tegen Hongarije. Het is voor het eerst in 67 jaar tijd dat beide landen elkaar in een officiële wedstrijd treffen. De laatste ontmoeting was in de WK-finale van 1954, die in Duitsland de boeken in is gegaan als ‘het wonder van Bern’.
Lees meer

Gesprek: Duitsland innovatieland

Achtergrond - 22 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Gesprek: Duitsland innovatieland
Waarvoor staat onderzoek en innovatie made in Germany? Wat kunnen we in de toekomst verwachten van Duitsland als Land der Innovationen en van de Duits-Nederlandse samenwerking op dit gebied? Daarover spraken smart industry-ambassadeur Peter van Harten en Moritz Schmid-Drechsler van de Duitse Ambassade Den Haag op 18 juni in Amsterdam. Tijdens het Falling Walls Lab, een science slam in coöperatie met de Deutsche Akademische Austauschdienst (DAAD), pitchten vier jonge onderzoekers hun eigen baanbrekende ideeën.
Lees meer

Gesprek: Op weg naar een nieuwe herinneringscultuur?

Achtergrond - 17 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Gesprek: Op weg naar een nieuwe herinneringscultuur?
Het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust staat voor nieuwe uitdagingen: tijdgenoten verdwijnen, het antisemitisme groeit. Hoe veranderen de Nederlandse en Duitse herinneringscultuur tegen deze achtergrond? En wat kunnen wij leren voor het herdenken in de toekomst? Daarover spraken Hetty Berg, directeur van het Joods Museum in Berlijn, Yra van Dijk, hoogleraar aan de Universiteit Leiden, en historicus Krijn Thijs op 16 juni in Amsterdam.
Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Achtergrond - 17 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa
Duitsland en Nederland hebben in Europa nogal eens verschillende belangen. Dat kan botsen. Toch zijn de betrekkingen tussen beide landen nog nooit zo goed geweest. Caroline de Gruyter, Europa-correspondent van NRC Handelsblad, en Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut Amsterdam, spraken op 15 juni met elkaar over de Duitse en de Nederlandse positie in de EU en hielden beiden een pleidooi voor meer Duits en Frans in het Nederlandse onderwijs. 
Lees meer

Brengelmann spreekt over Nederlands-Duitse relatie

Achtergrond - 14 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Brengelmann spreekt over Nederlands-Duitse relatie
Dirk Brengelmann neemt deze zomer na vijf jaar afscheid als de Duitse ambassadeur in Nederland. In gesprek met historicus Hanco Jürgens vertelt hij over de Nederlands-Duitse betrekkingen en over zijn ervaringen in Nederland. 
Lees meer

Saksen-Anhalt: Grote winst CDU, AfD blijft tweede

Achtergrond - 7 juni 2021 - Auteur: Marja Verburg Saksen-Anhalt: Grote winst CDU, AfD blijft tweede
De CDU heeft in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt zondag een onverwacht grote verkiezingsoverwinning gehaald. Volgens de voorlopige uitslag staat ze op 37,1 procent van de stemmen. Dat is veel meer dan de peilingen voorspelden. De AfD, met wie de CDU volgens de peilingen een nek-aan-nek-race zou voeren, verloor en komt volgens de voorlopige uitslag uit op 20,8 procent. De AfD blijft daarmee de tweede partij in de Oost-Duitse deelstaat. 
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger