Achtergrond

De ‘innere Einheit’ - een zwanenzang

Achtergrond - 30 september 2020 - Auteurs: Christina Morina, Andrea Bahr De ‘innere Einheit’ - een zwanenzang
Het debat over de 'innere Einheit' heeft zijn langste tijd gehad, vinden de Duitse historici Christina Morina en Andrea Bahr. ‘Binnenlandse eenheid’, bedoeld is de eenheid tussen het oosten en het westen van Duitsland, is een doel dat toch niet te bereiken is. Het is veel zinvoller om het over ‘maatschappelijke samenhang’ te hebben, schrijven ze.
Lees meer

30 jaar eenheid: zorgen om 'democratisch tekort'

Achtergrond - 16 september 2020 - Auteur: Marja Verburg 30 jaar eenheid: zorgen om 'democratisch tekort'
Dertig jaar na de Duitse eenwording is er veel bereikt, is de conclusie van het jaarlijkse bericht over de stand van de Duitse eenheid. Maar er zijn zorgen over het democratisch tekort in Oost-Duitsland en de verspreiding van rechts-extremistische ideeën daar.
Lees meer

Het Ruhrgebied als ‘de andere metropool’

Achtergrond - 16 september 2020 - Auteur: Ingrid Bosman Het Ruhrgebied als ‘de andere metropool’
Er wonen 5,1 miljoen mensen - veel meer dan in Berlijn. Alleen daarom al is het niet gek dat het Ruhrgebied zich graag als metropool presenteert. Het Ruhr Museum in Essen schetst het karakter van de regio in de tentoonstelling ‘De andere metropool’. Over een eeuw Ruhrgebied en het gevecht tussen provincialisme en ambities.
Lees meer

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Achtergrond - 8 september 2020 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Duitsland en Rusland ruziën over Navalny
Duitsland zoekt naar een krachtig antwoord op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Alexej Navalny. De Duitse regering houdt Rusland verantwoordelijk voor de misdaad. Kanselier Merkel en twee van haar ministers hebben zondag en maandag aangegeven dat ze consequenties voor de gaspijpleiding Nord Stream 2 niet langer uitsluiten.
Lees meer

Roemruchte 'Landshut' nog steeds niet uit hangar

Achtergrond - 8 september 2020 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Jesse Oude Egberink Roemruchte 'Landshut' nog steeds niet uit hangar
Jarenlang stond het vliegtuig ‘Landshut’ weg te roesten op een Braziliaans vliegtuigkerkhof, totdat het in 2017 naar Duitsland werd gehaald. Het toestel dat op 13 oktober 1977 werd gekaapt, zou worden gerestaureerd en tentoongesteld om te herinneren aan de gebeurtenissen in de Duitse Herfst.
Lees meer

Grote werken, grote thema's bij Anselm Kiefer

Achtergrond - 14 augustus 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink Grote werken, grote thema's bij Anselm Kiefer
Hij is een van de grote namen uit de Duitse schilderkunst en in Duitsland wordt zijn 75ste verjaardag aangegrepen voor exposities en andere eerbetonen: Anselm Kiefer. Tot 6 september is zijn werk nog te zien in een solo-expositie in museum Voorlinden in Wassenaar.
Lees meer

Film: Duits cultuurgoed met Afrikaanse dealers

Achtergrond - 3 augustus 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Film: Duits cultuurgoed met Afrikaanse dealers
Ja, de hoofdpersoon heet gewoon Franz, hij worstelt zich door de wereld van de kleine criminaliteit in Berlijn en hij wil graag een ‘fatsoenlijk’ mens worden. Maar in de nieuwe film ‘Berlin Alexanderplatz’, die deze week in Nederland in première gaat, is er één belangrijk verschil met het oorspronkelijke boek van Alfred Döblin: de hoofdpersoon is geen middelbare Duitser, maar een 17-jarige vluchteling uit Afrika, die drugsdealer in Berlijn is geworden.
Lees meer

'Berlijnse kunstenaars wilden na Wende niet samengaan'

Achtergrond - 31 juli 2020 - Auteur: Jesse Oude Egberink 'Berlijnse kunstenaars wilden na Wende niet samengaan'
West- en Oost-Berlijn hadden na de Duitse deling elk een eigen Akademie der Künste, een prestigieus instituut waar de belangrijkste kunstenaars van het land elkaar konden ontmoeten en ideeën konden uitwisselen. Na de val van de Muur werden de instituten in een moeizaam proces samengevoegd tot één academie. Renske de Vries volgde de master Duitslandstudies aan de Universiteit van Amsterdam en schreef haar masterscriptie over dit verenigingsproces.
Lees meer

Factsheet: Duitsland en Europa

Achtergrond - 29 juli 2020 - Auteurs: Marja Verburg, Jesse Oude Egberink Factsheet: Duitsland en Europa
Duitsland speelt een belangrijke rol in Europa. Andersom heeft het land de Europese Unie ook nodig. Sinds 1 juli 2020 is Duitsland EU-voorzitter en is de hoop dat de Duitsers knopen doorhakken in enkele al jaren slepende dossiers. Welke rol speelt Duitsland in de EU? En hoe kijken Duitsers naar Europa? In dit factsheet een overzicht van de Duits-Europese verhoudingen.
Lees meer

Zaak extreemrechtse dreigbrieven breidt zich uit

Achtergrond - 22 juli 2020 - Auteur: Marja Verburg Zaak extreemrechtse dreigbrieven breidt zich uit
In het schandaal rond een mogelijk rechts-extremistisch netwerk binnen de politie in Hessen zijn nieuwe ontwikkelingen. Vorige week bleek dat dreigementen aan het adres van drie prominente vrouwen konden worden gelinkt aan de politie in Hessen. Deze week zijn nog eens tientallen dreigbrieven met dezelfde afzender verstuurd. Er is niet alleen kritiek op de politie, maar ook op het Openbaar Ministerie in Hessen, dat een van de zaken maandenlang heeft laten liggen.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger