Artikelen

Justitie ontdoet wetteksten van nazi-invloeden

Achtergrond - 21 maart 2023 - Auteur: Sam de Graaff Justitie ontdoet wetteksten van nazi-invloeden
Duitse wetten bevatten nog altijd nazi-terminologie. Voor het grootste deel gaat het om namen van ministeries, maar er zijn ook nog inhoudelijke sporen. Minister van Justitie Marco Buschmann wil daar verandering in brengen.

Lees meer

Studie: Tehuiskinderen in DDR mishandeld

Kort nieuws - 21 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
In de DDR groeiden tussen 1949 en 1990 een half miljoen kinderen in kindertehuizen op. Uit een studie van de universiteit Leipzig blijkt dat bijna 70 procent van de kinderen fysiek is mishandeld. Ook seksueel misbruik kwam veel voor.

Lees meer

Dieselschandaal: meer compensatie voor autokopers

Kort nieuws - 21 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Meer autokopers komen in aanmerking voor compensatie in het dieselschandaal. Dat is het gevolg van een uitspraak die het Europese Hof van Justitie vandaag deed.

Lees meer

Frühstücksei #12: Misch dich ein!

Frühstücksei - 21 maart 2023 Frühstücksei #12: Misch dich ein!
Vom 20. März bis zum 2. April 2023 finden in Deutschland die internationalen Wochen gegen Rassismus statt. Das Motto von diesem Jahr lautet „Misch dich ein!“ (= bemoei je ermee). In diesen Wochen werden zahlreiche Projekte und Aktionen organisiert, um den Opfern und den Gegnern von Rassismus beizustehen.  

Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Columns - 20 maart 2023 - Auteur: Carsten Brzeski Wachten op een Chinastrategie
Indien niet tijdens de pandemie, dan toch door de oorlog in de Oekraïne: inmiddels heeft iedereen door wat, naast de grote afhankelijkheid van Russische energie, de grootste achilleshiel van de Duitse economie is. Ze is grotendeels afhankelijk af van internationale toeleveringsketens, en nog meer van China.

Lees meer

Nieuw kantoor voor kanselier en staf ter discussie

Kort nieuws - 20 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De FDP neemt de plannen voor een dependence voor het departement van kanselier Scholz, het Kanzleramt, onder vuur. Partijleider en minister van Financiën Christian Lindner opperde vorige week in een talkshow dat van de uitbreiding wel kan worden afgezien, nu de regering de begroting niet rond krijgt. Zijn partijgenote Sandra Weeser, voorzitter van de bouwcommissie van de Bondsdag, deed er maandag een schepje bovenop.

Lees meer

EU-overleg: Duitsland tegen gezamenlijk bestellen munitie

Kort nieuws - 20 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Oekraïne heeft dringend munitie nodig. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie overleggen vandaag over hoe ze daarvoor kunnen zorgen. Als het aan Duitsland ligt, wordt de munitie niet centraal via de EU besteld.

Lees meer

Scholz en kabinetsleden op bezoek in Tokio

Kort nieuws - 20 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Duitsland en Japan hebben afgesproken om meer te gaan samenwerken, met name op het vlak van defensie en economie. Dat voornemen spraken beide regeringen uit tijdens Duits-Japanse regeringsconsultaties, waarvoor bondskanselier Olaf Scholz afgelopen weekend met zes ministers afreisde naar Tokio.

Lees meer

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Achtergrond - 17 maart 2023 - Auteur: Lynn Stroo Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?
Wie onlangs per auto vanuit Oostenrijk de grens met Duitsland heeft gepasseerd, heeft het vast opgemerkt: de grens wordt strenger bewaakt dan bijvoorbeeld die tussen Duitsland en Nederland. Files voor de grensposten, politiebeambten met geweren en paspoortcontroles: het is een ongewoon beeld in het Schengengebied. Waarom voert Duitsland deze controles uit?

Lees meer

Bondsdag stemt in met vermindering aantal zetels

Kort nieuws - 17 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Na iedere verkiezing is de Bondsdag weer een beetje groter. Volgens de kieswet zou het Duitse parlement ongeveer 598 zetels moeten hebben, maar het zijn er momenteel 736. Dat komt door een ingewikkeld systeem voor de zetelverdeling. Deze vrijdag hebben de parlementariërs ingestemd met een hervorming.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger