Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse maatregelen voor klimaat: brandstof duurder

Achtergrond - 20 september 2019 - Auteur: Wiebke Pittlik

De Duitse regering heeft vrijdagmiddag een reeks maatregelen aangekondigd om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Wie koolstofdioxide uitstoot in het verkeer of via gebouwen, moet daarvoor gaan betalen via certificaten. Brandstoffen zoals benzine, diesel, gas en stookolie zullen daardoor geleidelijk duurder worden.

Duitse maatregelen voor klimaat: brandstof duurder
© Fridays for Future Berlin

Ter compensatie mogen forenzen meer reiskosten aftrekken van de belasting en wie zijn oliekachel inruilt voor een schoner alternatief, krijgt subsidie. Vanaf 2026 mogen er in principe geen nieuwe oliekachels meer in gebruik worden genomen. De btw op treinkaartjes wordt verlaagd, veel vliegtickets worden juist sterker belast. De elektrische auto wordt gestimuleerd met de aanleg van 1 miljoen laadpalen en een aanschafsubsidie.

Met de maatregelen van het Klimapaket zijn vele tientallen miljarden gemoeid. De regering zegt toe dat de extra heffingen niet naar de staatskas zullen vloeien, maar worden ingezet voor klimaatmaatregelen en lastenverlichting voor burgers. 

Terwijl de regering haar plannen presenteerde, stond Berlijn op z'n kop door de klimaatactie Fridays for Future. Volgens de politie waren in de hoofdstad 100.000 demonstranten op de been. Volgens de organisatie waren het er veel meer.  Ook in veel andere steden waren grote demonstraties. In Hamburg gingen 70.000 mensen de straat op en in München 40.000, meldde Tagesschau.

Het pakket aan maatregelen tegen klimaatverandering kwam zeer moeizaam tot stand. De betrokken politici hebben in de nacht van donderdag op vrijdag dooronderhandeld om vrijdag toch nog een besluit te kunnen presenteren. En dat terwijl kanselier Merkel dit voorjaar met vijf ministers een speciaal 'Klimakabinett' heeft gevormd om maatregelen af te stemmen.

Om de VN-klimaatdoelen te halen en de Europese afspraken na te komen, heeft Duitsland vastgelegd dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 55 procent moet zijn afgenomen ten opzichte van 1990. In 2050 wil de regering dat Duitsland CO2-neutraal is. 

Kohleausstieg

Duitsland heeft eerder al besloten de kolencentrales en kolenmijnen te sluiten: de Kohleausstieg. De bedoeling is dat er in 2038 geen energie meer uit kolen wordt opgewekt. Duitsland is nu nog wereldwijd koploper in de bruinkoolwinning. Ook wordt nog veel energie opgewekt met steenkoolcentrales. In 2018 kwam ongeveer 40 procent van de in Duitsland geproduceerde energie uit duurzame bronnen.

Over de manier waarop Duitsland zijn CO2-uitstoot moet beperken, was er de afgelopen maanden veel onenigheid in Merkels regering. Minister van Milieu Schulze (SPD) zei in het voorjaar dat ze een nationale CO2-belasting wil invoeren, maar dat zagen haar CDU-collega's niet zitten.

Kort daarna leden de regeringspartijen bij de Europese verkiezingen verlies, terwijl de Groenen wonnen. Veel kiezers zeiden klimaat het belangrijkste verkiezingsthema te vinden. De voorzitters van CDU en SPD gaven daarna aan dat ze meer aan klimaatbescherming willen doen.

In juni is Duitsland nog door de Europese Commissie op de vingers getikt omdat het niet genoeg doet om de klimaatafspraken te halen die in 2015 in Parijs zijn gemaakt. De plannen die vrijdag zijn gepresenteerd, werden direct zwaar bekritiseerd. Ze gaan er volgens de organisatie Fridays for Future niet voor zorgen dat Duitsland de doelstellingen haalt.

Emissiehandel

Ook veel experts lieten weten dat de certificaten die bedrijven in de sectoren verkeer en verwarming (gebouwen) moeten kopen voor hun CO2-uitstoot te goedkoop zijn en daardoor te weinig effect zullen hebben. De regering stelt voor in 2021 te beginnen met 10 euro per ton koolstofdioxide, oplopend naar 35 euro in 2025.

Reacties

Peter - 7 januari 2022 20:45

Wat een stelletje dictatuur overheid zeg!

Jullie willen echt mensen leven verpesten!

Vooral met die achterlijke regels van corona pandemie! Olie staat meer op 80 dollar! Wij betalen 2.13 e10 euro 95 liter benzine!

Asociaal!! Echt onmenselijk! Discriminatie!!

Reageer
Roel Schepers - 24 september 2019 15:36

zet er ook meer over de miljardeninvestering in

Reageer
Marja Verburg Roel Schepers - 24 september 2019 18:00

Dank. We hebben daar nu informatie over toegevoegd. Met vriendelijke groet, de redactie

m - 20 september 2019 20:16

En buiten de EU dan.
Daar gebeurd helemaal niks niks niks tegen het klimaat.
Het helpt alleen als er een muur met een dak om de EU geplaatst wordt.
Anders is het dweilen het de kraan open.
maar ja daar zijn wij te dom voor.

Reageer
sebastiaan m - 2 oktober 2019 20:54

EU is samen met Amerika verre koploper in uitstoot per capita

andrew m - 23 september 2019 08:29

Lees eens een beetje verder dan je voodeur aub

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger