Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse regering komt vrijdag met klimaatplan

Kort nieuws - 17 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering wil vrijdag een klimaatplan presenteren; een pakket maatregelen tegen klimaatverandering. CDU/CSU en SPD moeten het nog eens worden. 

De CDU presenteerde maandag haar plannen voor het beteugelen van de uitstoot van broeikasgassen. De partij wil een handel in emissiecertificaten optuigen voor verkopers en grootverbruikers van olie, gas of benzine. Ook worden auto's die meer verbruiken zwaarder belast via de wegenbelasting. De belasting op binnenlandse vluchten wordt verhoogd, al geldt dat niet voor passagiers die overstappen op een intercontinentale vlucht. Verder wil de CDU stimuleringsmaatregelen als een slooppremie voor oliekachels, subsidie voor woningsanering, beter openbaar vervoer en voordelen voor elektrisch rijden.

De SPD wil verdergaande maatregelen. De partij is minder huiverig voor verboden en heffingen dan de CDU. Afvalcentrales bijvoorbeeld worden als het aan de sociaaldemocraten ligt gedwongen om schoner te worden, na een overgangstermijn. Ook dringt de partij al langer aan op een belasting op CO2-uitstoot, in plaats van een emissiehandel. De partijen hopen het nog voor vrijdag eens te worden.

Verschillende Duitse kranten berichtten maandag dat ambtenaren en politici die tussen Bonn en Berlijn moeten pendelen, veel vaker vliegen dan met de trein gaan. Vorig jaar ging het om meer dan honderdduizend vliegtickets, tegenover ruim 25 duizend treintickets. Dit jaar is het aantal vluchten zelfs nog flink toegenomen. Lees meer bij  Tagesschau en bij Die Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger