Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag besluit: Duitsland in 2045 CO2-neutraal

Kort nieuws - 25 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De coalitiepartijen in de Bondsdag hebben vrijdag ingestemd met de nieuwe klimaatplannen van de regering. De oppositiepartijen Die Linke, Die Grünen en de FDP vinden dat de nieuwe klimaatwet niet ver genoeg gaat.

Volgens de aangepaste klimaatwet moet Duitsland het doel om in 2045 klimaatneutraal te zijn in twee stappen bereiken: tot 2030 moet de CO2-uitstoot met 65 procent zijn gedaald ten opzichte van 1990 (dat was 55 procent); en tot 2040 moeten 88 procent minder broeikasgassen worden uitgestoten. In de klimaatwet van 2019 stonden geen concrete cijfers voor CO2-reductie na 2030. 

De nieuwe wet legt onder meer voor de periode 2023-2030 vast hoeveel CO2 verschillende economische sectoren per jaar mogen uitstoten. Dat betreft vooral de energiesector en de industrie.

De Groenen vinden dat de regering kansen mist met de nieuwe klimaatbeschermingsplannen. Die Linke vindt dat de regering te weinig doet om het verkeer klimaatvriendelijker te maken. De FDP vindt dat Duitsland het klimaatbeleid meer Europees moet afstemmen. De AfD ziet helemaal geen door broeikasgassen veroorzaakt klimaatprobleem en stemde daarom ook tegen de wet.

Met stemmen van de coalitiepartijen haalde het voorstel het toch. De Bondsraad moet ook nog stemmen over de klimaatplannen.

De verscherpte klimaatwet is afgedwongen door het constitutioneel hof. Dat  bepaalde onlangs dat de regering toekomstige generaties opzadelt met torenhoge kosten om het klimaat te redden. Lees meer bij Tagesschau

De Bondsdag heeft donderdag ook ingestemd met maatregelen om insecten te beschermen. Voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen gaan strengere regels gelden en het aantal beschermde gebieden wordt uitgebreid. Ook worden maatregelen genomen tegen lichtvervuiling. In natuurgebieden komt andere straatverlichting en het gebruik van lichtreclames en lasershows wordt aan banden gelegd. Lees meer bij Tagesschau en lees onze eerdere berichtgeving

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Merkel neemt afscheid na 16 jaar als kanselier van Duitsland. Nog een keer de tijdlijn, de gifjes, de lees- en luistertips.

Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.

Lees meer

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Journalist Ralph Bollmann schreef een lijvige Merkel-biografie. Een fragment uit de Nederlandse vertaling.

Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger