Wiebke Pittlik
Hoofdredacteur Duitslandweb

Wiebke Pittlik © Rebke Klokke
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Kloveniersburgwal 48
1012 CX Amsterdam
w.pittlik@uva.nl
+31(0)20-5253696

Wiebke Pittlik is hoofdredacteur van Duitslandweb en verantwoordelijk voor het online naslagwerk van het DIA. Ze studeerde dagbladjournalistiek aan de School voor Journalistiek in Utrecht en was eerder werkzaam als hoofdredacteur van Wereldjournalisten.nl en eindredacteur van Oneworld.nl. Ook werkte ze als redacteur binnenland en eindredacteur online bij het ANP en was verslaggever bij het Nieuwsblad van het Noorden.
Wiebke Pittlik twittert via @Duitslandweb en @WPittlik.

WK-stemming in Duitsland in mineur

Achtergrond - 23 juni 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik WK-stemming in Duitsland in mineur
Het WK is voor Duitsland dramatisch begonnen. Vorig weekeinde verloor de regerend wereldkampioen met 0-1 van Mexico. Een wake-up call, noemden de spelers het zelf. Een nederlaag deze zaterdag tegen Zweden betekent dat Duitsland zo goed als zeker naar huis kan.
Lees meer

CDU en CSU: adempauze in conflict asielbeleid

Achtergrond - 18 juni 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik CDU en CSU: adempauze in conflict asielbeleid
Het conflict tussen kanselier Merkel en haar minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer over zijn immigratieplan is vooral een conflict tussen de zusterpartijen CDU en CSU. De hele maandagochtend werd gezocht naar een compromis. 's Middags liet Merkel weten dat ze tot 1 juli de tijd neemt om afspraken te maken in EU-verband. 
Lees meer

Minister Seehofer riskeert ontslag met immigratieplan

Achtergrond - 15 juni 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Minister Seehofer riskeert ontslag met immigratieplan
Het nieuwe immigratieplan van minister van Binnenlandse Zaken en CSU-partijleider Horst Seehofer heeft tot een flinke crisis in de nieuwe Duitse regering geleid. Merkel (CDU) wil geen Duitse 'Alleingang' en heeft twee weken tijd gevraagd om in Europees verband naar een oplossing te zoeken. Maar de CSU wil haar die tijd vooralsnog niet geven.
Lees meer

Politieke talkshows onder vuur

Achtergrond - 11 juni 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Politieke talkshows onder vuur
In de Duitse media wordt hevig gediscussieerd over de politieke talkshows op ARD en ZDF. Ze zouden rechtspopulisten in de kaart spelen. 
Lees meer

DIA leest: Hier zijn is heerlijk

Boeken - 18 mei 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik DIA leest: Hier zijn is heerlijk
De Franse schrijfster Marie Darrieussecq zag een schilderij van een liggende, naakte vrouw met een baby aan de borst. “Alles wat ik wist toen ik naar dat schilderij keek, was dat ik nog nooit zoiets had gezien. Een vrouw die zo werd afgebeeld, in 1906 bovendien. Wie was Paula Modersohn-Becker?”
Lees meer

Kling en zijn kangoeroe spreken nu Nederlands

Boeken - 14 mei 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Kling en zijn kangoeroe spreken nu Nederlands
In Duitsland is het een absolute bestseller: ‘Die Känguru-Chroniken’: verhalen over een man die bevriend raakt met een betweterige, maatschappijkritische kangoeroe. Drie delen zijn er sinds 2009 verschenen, schrijver Marc-Uwe Kling werkt aan een vierde deel. Zijn hele kangoeroe-oeuvre staat permanent in de luisterboeken-top tien van Der Spiegel. Het eerste deel is nu in het Nederlands vertaald.
Lees meer

Dansverbod op Goede Vrijdag? Ja echt!

Achtergrond - 29 maart 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Dansverbod op Goede Vrijdag? Ja echt!
In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gedanst, gefeest of in het openbaar muziek worden gemaakt. Het protest daartegen ontwikkelt zich inmiddels ook tot een traditie.
Lees meer

Duitse diensten onderscheppen massaal data

Achtergrond - 20 maart 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitse diensten onderscheppen massaal data
In privacygevoelig Duitsland bestaat al zoiets als een sleepnetwet: de buitenlandse inlichtingendienst BND mag - beperkt - meekijken op het glasvezelnetwerk. Naar aanleiding van het referendum over de Nederlandse Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) woensdag, een blik op de regels voor digitaal afluisteren in Duitsland.
Lees meer

Merkel-IV: Dadendrang of doormodderen

Achtergrond - 14 maart 2018 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Merkel-IV: Dadendrang of doormodderen
De Bondsdag heeft Angela Merkel woensdag tot kanselier gekozen. Daarna is haar kabinet Merkel-IV beëdigd, dat nu snel aan de slag wil. De nieuwe Grote Coalitie (GroKo) van CDU/CSU en SPD heeft maandag het regeerakkoord ondertekend en toegelicht. 
Lees meer

CDU-congres ziet Merkel-IV wel zitten

Achtergrond - 26 februari 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik CDU-congres ziet Merkel-IV wel zitten
Het speciale CDU-partijcongres maandag is voor Angela Merkel traumhaft verlopen. De 975 gedelegeerden hebben met een overweldigende meerderheid ingestemd met het regeerakkoord voor een nieuwe Grote Coalitie, Annegret Kramp-Karrenbauer is gekozen tot nieuwe secretaris-generaal van de partij en op Merkels nieuwe ministers is enthousiast gereageerd.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger