Wiebke Pittlik
Hoofdredacteur Duitslandweb

Wiebke Pittlik © Rebke Klokke
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Kloveniersburgwal 48
1012 CX Amsterdam
w.pittlik@uva.nl
+31(0)20-5253696

Wiebke Pittlik is hoofdredacteur van Duitslandweb en verantwoordelijk voor het online naslagwerk van het DIA. Ze studeerde dagbladjournalistiek aan de School voor Journalistiek in Utrecht en was eerder werkzaam als hoofdredacteur van Wereldjournalisten.nl en eindredacteur van Oneworld.nl. Ook werkte ze als redacteur binnenland en eindredacteur online bij het ANP en was verslaggever bij het Nieuwsblad van het Noorden.
Wiebke Pittlik twittert via @Duitslandweb en @WPittlik.

Nieuwe verkiezingen of minderheidsregering?

Achtergrond - 21 november 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Nieuwe verkiezingen of minderheidsregering?
Nu de coalitie-onderhandelingen tussen CDU/CSU, FDP en Groenen zijn beëindigd is de komende dagen bondspresident Frank-Walter Steinmeier aan zet. Hij kan een nieuwe kanselier voordragen aan de Bondsdag en is de enige die nieuwe verkiezingen kan uitschrijven. Maar hij heeft laten weten dat nog even niet te willen.
Lees meer

Politieke crisis na mislukte coalitie-onderhandelingen

Achtergrond - 20 november 2017 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Josta van Bockxmeer Politieke crisis na mislukte coalitie-onderhandelingen
In Duitsland is een politieke crisis uitgebroken nu de FDP zondagavond de coalitie-onderhandelingen heeft afgebroken. FDP-leider Christian Lindner zei geen vertrouwen meer te hebben in een Jamaica-coalitie met de CDU/CSU en De Groenen. “Dat juist de FDP ermee stopt is niet logisch”, zegt Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut Amsterdam.
Lees meer

13 oktober 1977: Terroristen kapen Lufthansa-toestel

Achtergrond - 13 oktober 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik 13 oktober 1977: Terroristen kapen Lufthansa-toestel
Op 13 oktober 1977, vandaag 40 jaar geleden, kaapten vier terroristen een Lufthansa-Boeing die toeristen van Mallorca naar Frankfurt bracht. Ze eisten de vrijlating van gevangen leden van de Rote Armee Fraktion (RAF). Vier dagen en meerdere tussenstops later bestormde een Duitse anti-terreureenheid het vliegtuig in het Somalische Mogadishu, met succes. De kaping was een van de dramatische ontwikkelingen in wat nu de Duitse herfst wordt genoemd.
Lees meer

'Spengler leert ons niks voor deze tijd'

Boeken - 10 oktober 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik 'Spengler leert ons niks voor deze tijd'
De verschijning van de Nederlandse vertaling van ‘Der Untergang des Abendlandes’ wordt vanavond met een debatavond in de Amsterdamse muziektempel Paradiso gevierd. Opmerkelijk, want het boek van de Duitse filosoof Oswald Spengler is al bijna 100 jaar oud en tamelijk onleesbaar. Historicus Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut heeft zijn bedenkingen bij de ‘revival’.
Lees meer

Grote AfD-fractie nu al in problemen

Achtergrond - 27 september 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Grote AfD-fractie nu al in problemen
Voor het eerst komt er een partij in de Bondsdag die rechtser is dan de CDU/CSU. De Alternative für Deutschland (AfD) kreeg 12,6 procent van de stemmen en dat levert 94 van de 709 zetels op. Het is na CDU/CSU en SPD de derde partij in de Bondsdag, groter dan FDP, Groenen en Linke. 
Lees meer

Bondsdagverkiezingen 2017

Achtergrond - 24 september 2017 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Bondsdagverkiezingen 2017
De Duitsers hebben vandaag gestemd. De regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben verloren, de AfD is de derde partij in de Bondsdag en de FDP is weer terug in het parlement. Volg hier voorlopige uitslagen en eerste reacties. Ook doen we verslag vanaf de Wahlparty in Nieuwspoort in Den Haag.
Lees meer

‘De verkiezingen van de hele kleine verschillen’

Achtergrond - 22 september 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik ‘De verkiezingen van de hele kleine verschillen’
Directeur Ton Nijhuis van het Duitsland Instituut is deze week met een internationale groep Duitsland-experts op een verkiezingsreis om de laatste fase van de campagne mee te maken. We spraken kort met hem. Het verbaast Nijhuis dat de partijen nauwelijks duidelijk maken waarin ze zich onderscheiden.
Lees meer

Digitale revolutie dringt moeizaam door in Duitsland

Achtergrond - 20 september 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Digitale revolutie dringt moeizaam door in Duitsland
Kanselier Merkel beloofde Duitslands jeugd tijdens een ‘kinderpersconferentie’ dit weekend sneller internet en een beter bereik voor hun mobiele telefoon. Ze speelt zo handig in op hun belevingswereld, maar het thema digitalisering speelt een serieuze rol in de Duitse verkiezingen. Dat is niet voor niets: Duitsland loopt hopeloos achter op dat gebied.
Lees meer

Duitse problemen komen weinig aan bod in campagne

Achtergrond - 14 september 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitse problemen komen weinig aan bod in campagne
“Duitsland is een welvarend land. Dat betekent niet dat alle Duitsers welvarend zijn”, zei SPD-lijsttrekker Schulz tijdens het tv-debat met kanselier Merkel op 3 september. Met deze open deur sneed hij een belangrijk thema aan, waar ook Duitse media veel aandacht voor vragen: de ongelijkheid. Toch speelde dit onderwerp, net als de problemen met de infrastructuur en de digitalisering, in de verkiezingscampagne de afgelopen maanden nauwelijks een rol.
Lees meer

Psychische hulp voor vluchtelingen schiet tekort

Achtergrond - 22 augustus 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik Psychische hulp voor vluchtelingen schiet tekort
Ahmad A., die op 28 juli in een supermarkt in Hamburg een willekeurige man doodde en meerdere mensen verwondde met een mes, was geradicaliseerd en mogelijk ook psychisch in de war. Hoewel zijn asielverzoek was afgewezen, werd hij niet uitgezet. En ondanks waarschuwingen voor zijn gedrag, kreeg hij ook geen psychische hulp.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger