Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU-leider Merz richt pijlen op de Groenen

Kort nieuws - 30 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De leider van de Duitse christen-democraten, Friedrich Merz, heeft eerder deze week aangekondigd dat hij zijn pijlen vooral wil richten op milieupartij de Groenen. Die heeft hij bestempeld als Hauptgegner, oftewel belangrijkste tegenstander van zijn CDU. Vandaag willen CDU en CSU samen een tien-punten-plan presenteren dat duidelijk moet maken wat ze veranderen als ze weer in de regering komen.

De CDU/CSU is de belangrijkste oppositiepartij in de Bondsdag. De regering bestaat uit de sociaaldemocratische SPD, de liberale FDP en de Groenen. Het plan dat vandaag wordt gepresenteerd moet kiezers overtuigen dat ze beter af zijn met de CDU/CSU. Een 'Agenda für Deutschland' noemt de partij het.

Volgens Duitse media zet de partij vooral in op lastenverlichting. Erfbelasting, belasting op overuren en de belastingen van ondernemers wil de partij verlagen. De grenzen moeten beter worden gecontroleerd om illegale immigratie terug te dringen. De uitgaven voor defensie wil de partij verhogen. Hoewel de volgende Bondsdagverkiezingen nog ver weg zijn, zijn er dit najaar wel twee deelstaatverkiezingen, in Beieren en in Hessen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

In een coalitie regeren betekent water bij de wijn doen. Dat zorgt voor conflict op conflict in deze Duitse regering. 'Prinzipienreiter', kom van uw stokpaard, vindt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger