Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU-leider Merz richt pijlen op de Groenen

Kort nieuws - 30 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De leider van de Duitse christen-democraten, Friedrich Merz, heeft eerder deze week aangekondigd dat hij zijn pijlen vooral wil richten op milieupartij de Groenen. Die heeft hij bestempeld als Hauptgegner, oftewel belangrijkste tegenstander van zijn CDU. Vandaag willen CDU en CSU samen een tien-punten-plan presenteren dat duidelijk moet maken wat ze veranderen als ze weer in de regering komen.

De CDU/CSU is de belangrijkste oppositiepartij in de Bondsdag. De regering bestaat uit de sociaaldemocratische SPD, de liberale FDP en de Groenen. Het plan dat vandaag wordt gepresenteerd moet kiezers overtuigen dat ze beter af zijn met de CDU/CSU. Een 'Agenda für Deutschland' noemt de partij het.

Volgens Duitse media zet de partij vooral in op lastenverlichting. Erfbelasting, belasting op overuren en de belastingen van ondernemers wil de partij verlagen. De grenzen moeten beter worden gecontroleerd om illegale immigratie terug te dringen. De uitgaven voor defensie wil de partij verhogen. Hoewel de volgende Bondsdagverkiezingen nog ver weg zijn, zijn er dit najaar wel twee deelstaatverkiezingen, in Beieren en in Hessen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger