Duitslandweb logo Duitslandweb

Hevige kritiek op CDU-leider Merz na uitspraken over AfD

Kort nieuws - 25 juli 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De partijleider van de christendemocratische CDU in Duitsland, Friedrich Merz, heeft twijfels laten ontstaan over de standvastigheid van de CDU in de omgang met de rechts-radicale AfD. De CDU heeft via partijbesluiten vastgelegd dat ze niet samenwerkt met de AfD, omdat die ruimte biedt aan rechtsextreme standpunten en aan rechtsextremisten.

Merz heeft de 'brandmuur naar rechts', zoals de afgrenzing in Duitsland wordt genoemd, aangetast, zeggen critici binnen en buiten de CDU. Hij heeft afgelopen weekeinde in een interview gezegd dat de CDU niet samenwerkt met de AfD op wetgevende bestuursniveau's, zoals in de Bondsdag en de deelstaatparlementen, maar dat op lokaal niveau pragmatisch moet worden omgegaan met democratisch gekozen AfD'ers.

Die opmerking volgde op een uitspraak eerder die week, waarin Merz zei dat de CDU een 'alternatief voor Duitsland is - met inhoud'. AfD staat voor Alternative für Deutschland. Op zijn uitspraken is met verontwaardiging en bezorgdheid gereageerd. Prominente CDU'ers namen afstand van de uitspraken van hun voorzitter en zeiden dat ook hij zich aan de besluiten van de partij hoort te houden. Merz roeide maandag terug en zei dat zijn uitspraken verkeerd geïnterpreteerd zijn.

De AfD doet het erg goed in de peilingen. De CDU lijkt onder Merz naar rechts op te schuiven, na onder Angela Merkel jarenlang een middenkoers te hebben gevaren. Onlangs verklaarde Merz de partij Die Grünen tot de belangrijkste tegenstander voor de CDU. Lees meer bij Tagesschau en bij RND

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger