Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse ministers eens over nieuwe regeling kinderbijstand

Kort nieuws - 28 augustus 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regeringspartijen zijn het vannacht na een maandenlange strijd eens geworden over de Kindergrundsicherung. Deze regeling moet ervoor zorgen dat kinderen minder onder armoede te lijden hebben. Het is een van de grote sociale beleidsvoornemens van de huidige Duitse regering, maar het leidde tot een stevige strijd tussen de ministers Paus (Groenen) van Gezinszaken en Lindner (FDP) van Financiën.

Voor de Kindergrundsichering worden verschillende financiële regelingen voor kinderen samengevoegd. Er komt een vast basisbedrag, dat voor iedereen hetzelfde is (vergelijkbaar met de kinderbijslag), en een aanvullende uitkering die afhankelijk is van het inkomen van de ouders. De bedoeling is dat meer kinderen dan nu het geval is voor de financiële steun in aanmerking komen.

In Duitsland leeft een op de 5 kinderen in armoede of wordt door armoede bedreigd. De bondsregering spreekt van een "nieuwe start van de steun voor gezinnen".

Minister Paus wilde 12 miljard euro per jaar voor de nieuwe regeling, maar Lindner wilde niet meer dan 2 miljard beschikbaar stellen. Toen Lindner eerder deze maand met zijn Wachstumschancengesetz kwam, een voorstel voor belastingverlagingen voor bedrijven, blokkeerde Paus dit met een veto. Het leidde tot nieuwe strijd in de coalitie, die na het zomerreces juist meer eenheid wilde uitstralen na maanden van conflicten over onder meer de sluiting van de kerncentrales en de verwarmingswet. 

Omdat minister Habeck (Groenen) van Economische Zaken wel al met Lindners Wachstumschancengesetz had ingestemd, wekten de Groenen ook nog eens de indruk onderling verdeeld te zijn.

In het compromis, dat Paus en Lindner vandaag samen presenteren, komt in 2025 in eerste instantie 2,4 miljard euro extra beschikbaar voor de Kindergrundsicherung. Dat bedrag neemt in de jaren daarna toe, omdat het sociaal-culturele bestaansminimum, waarop het Bürgergeld - de nieuwe Duitse werkloosheidsuitkering - is gebaseerd, opnieuw wordt berekend. Daarmee stijgen ook de uitgaven voor de Kindergrundsicherung. Ook komt er een centraal loket waar de Kindergrundsicherung kan worden aangevraagd. Dat moet het probleem van de vele bureaucratische hordes oplossen, waar ouders tegenaan liepen die financiële steun voor hun kinderen wilden aanvragen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger