Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland voert vanaf 2024 betaald geboorteverlof in

Kort nieuws - 28 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Later dan voorgenomen voert Duitsland vanaf 2024 twee weken betaald 'Vaterschaftsurlaub' in, een verlofregeling voor partners van iemand die een kind heeft gekregen.  

De regeling, die in het regeerakkoord is vastgelegd, zou eigenlijk nog dit jaar worden ingevoerd, maar dat wordt niet gehaald, liet minister van Gezinszaken Lisa Paus (Groenen) maandag weten. De reden is de moeilijke economische situatie waarin vooral veel kleine en middelgrote bedrijven zich momenteel bevinden. Daarom wil Paus het "belangrijke project in 2024 op de rails zetten".

De verlofregeling komt voort uit richtlijnen van de EU. Die zijn bedoeld om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te vergroten en de zorgtaken beter te verdelen. In veel EU-landen is er geen regeling voor betaald vader- of ouderschapsverlof, waardoor maar weinig mensen verlof opnemen, staat in de EU-richtlijn uit 2019. Duitsland heeft al een ouderschapsverlofregeling (Elterngeld) tegen ongeveer 70 procent van het salaris, maar nog geen volledig betaald geboorteverlof. De EU-deadline om een nieuwe betaalde verlofregeling in te voeren verliep op 2 augustus dit jaar. Omdat Duitsland hier niet aan heeft voldaan, is de Europese Commissie een 'Vertragsverletzungsverfahren', inbreukprocedure tegen Duitsland begonnen. Lees meer bij Tagesschau

In Nederland krijgen vaders, partners of verzorgers na de geboorte van hun kind één werkweek volledig betaad verlof. Daarna kunnen zij sinds augustus dit jaar 9 weken ouderschapsverlof opnemen tegen 70 procent van hun salaris. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger