
Duitsland voert vanaf 2024 betaald geboorteverlof in
Kort nieuws - 28 november 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebLater dan voorgenomen voert Duitsland vanaf 2024 twee weken betaald 'Vaterschaftsurlaub' in, een verlofregeling voor partners van iemand die een kind heeft gekregen.
De regeling, die in het regeerakkoord is vastgelegd, zou eigenlijk nog dit jaar worden ingevoerd, maar dat wordt niet gehaald, liet minister van Gezinszaken Lisa Paus (Groenen) maandag weten. De reden is de moeilijke economische situatie waarin vooral veel kleine en middelgrote bedrijven zich momenteel bevinden. Daarom wil Paus het "belangrijke project in 2024 op de rails zetten".
De verlofregeling komt voort uit richtlijnen van de EU. Die zijn bedoeld om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te vergroten en de zorgtaken beter te verdelen. In veel EU-landen is er geen regeling voor betaald vader- of ouderschapsverlof, waardoor maar weinig mensen verlof opnemen, staat in de EU-richtlijn uit 2019. Duitsland heeft al een ouderschapsverlofregeling (Elterngeld) tegen ongeveer 70 procent van het salaris, maar nog geen volledig betaald geboorteverlof. De EU-deadline om een nieuwe betaalde verlofregeling in te voeren verliep op 2 augustus dit jaar. Omdat Duitsland hier niet aan heeft voldaan, is de Europese Commissie een 'Vertragsverletzungsverfahren', inbreukprocedure tegen Duitsland begonnen. Lees meer bij Tagesschau
In Nederland krijgen vaders, partners of verzorgers na de geboorte van hun kind één werkweek volledig betaad verlof. Daarna kunnen zij sinds augustus dit jaar 9 weken ouderschapsverlof opnemen tegen 70 procent van hun salaris.
Lees meer over 'Maatschappij':

Berlijn opent opvanghuis voor arbeidsmigranten
De onderkomens van arbeidsmigranten in Berlijn zijn soms zo erbarmelijk dat de politie ze er direct weghaalt.

Aantal Duitse kerkgangers blijft dalen
Katholieken vormen de grootste religieuze gemeenschap in Duitsland. Maar steeds meer mensen verlaten de kerk.

Dansen voor Duitsers taboe op Goede Vrijdag
Met Pasen is ingetogenheid wettelijk afgedwongen in Duitsland.

Juridische kennis als wapen tegen rechtspopulisten
Burgermoed #4: Jurist Maximilian Steinbeis maakt de Duitse samenleving alert op de zwakke plekken in de rechtsstaat.
Reacties
Geen reacties aanwezig