Duitslandweb logo Duitslandweb

Von der Leyen houdt in EP vurig pleidooi voor meer Europa

Kort nieuws - 16 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister Ursula von der Leyen heeft vanmorgen in het Europees Parlement een vurig pleidooi voor meer Europa gehouden. Later vandaag stemt het EP over haar voordracht voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

Von der Leyen wil meer Europese eenheid en een betere samenwerking van de Europese lidstaten, zei ze dinsdagochtend in het EP. Ze beloofde een 'Green Deal for Europe', die de EU in 2050 klimaatneutraal moet maken, en versterking van de rechten van werknemers. Ook wil ze, als ze wordt gekozen, een minimumloon invoeren en ervoor zorgen dat techbedrijven meer belasting gaan betalen. Ze wil meer doen voor gelijke behandeling en zegde toe dat de helft van de eurocommissarissen vrouw zal zijn.

Het is de plicht van de EU mensen op de Middellandse Zee te redden, zei ze in het EP. Tegelijkertijd moet de EU meer doen tegen mensensmokkelaars. Daarvoor is meer grensbewaking nodig. Ook wil Von der Leyen het Europese asielsysteem hervormen. Over de Brexit zei ze dat ze bereid is de datum van uittreding verder vooruit te schuiven als dat nodig is. 

De Duitse kandidaat-voorzitter voor de Europese Commissie hield haar speech in drie talen, Duits, Frans en Engels, en sloot af met "Es lebe Europa. Vive l’Europe. Long live Europe. Thank you." Of ze genoeg stemmen haalt, is de vraag. Veel EP-leden zijn het niet eens met de manier waarop ze door de Europese regeringsleiders naar voren is geschoven. Zij wilden dat een van de Spitzenkandidaten van het EP, zoals Manfred Weber of Frans Timmermans, voorzitter zou worden. Maar die kregen geen meerderheid van de regeringsleiders achter zich. De - overigens geheime - stemming is vandaag om 18.00 uur. Lees meer bij tagesschau.deSüddeutsche.de en Spiegel Online

Bekijk de hele speech op het youtubekanaal van de Europese Commissie

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger