Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD boos op Von der Leyen na debat Europese verkiezingen

Kort nieuws - 1 mei 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zet de deur open naar radicaal-rechts, luidt het verwijt van de SPD na het debat met Europese lijsttrekkers in Maastricht van maandag. Von der Leyen sloot tijdens dat debat, in aanloop naar de Europese verkiezingen, samenwerking met de rechts-conservatieve ECR-fractie in het Europees Parlement niet uit.  

In de ECR-fractie van het Europees Parlement zitten onder meer de radicaal-rechtse partij Fratelli d'Italia van de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de nationaal-conservatieve Poolse PiS-partij. Ook de Nederlandse JA21 en de SGP maken deel uit van de ECR-fractie. 

Gevraagd naar een mogelijke samenwerking van de christendemocratische EVP-fractie - waar Von der Leyens CDU deel van uitmaakt - met de ECR zei Von der Leyen maandag in Maastricht: "Het hangt er sterk vanaf hoe het Europees Parlement is samengesteld en wie in welke fractie zit." Na EP-verkiezingen kunnen fracties van samenstelling veranderen. Zo zat de rechts-radicale Duitse AfD tot 2019 ook in de ECR-fractie, maar wisselde in dat jaar naar de rechts-populistische fractie Identiteit en Democratie (ID).

Dat Von der Leyen samenwerking met de ECR-fractie niet categorisch uitsluit, is "juist in tijden van opkomend rechts-extremisme een fataal signaal", aldus Katharina Barley, de Duitse SPD-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen en vice-voorzitter van het Europees Parlement. Met haar uitspraak zet Von der Leyen de deur open naar samenwerking met radicaal-rechts, aldus Barley. Daarmee druist ze volgens de SPD-lijsttrekker in tegen de democratische consensus. Lees meer bij Der Tagesspiegel en bij Tagesschau

Tijdens het Maastricht Debate 2024 debatteerden acht lijsttrekkers en vertegenwoordigers van de verschillende Europese fracties in het Engels met elkaar voor een live publiek. Ze spraken onder meer over de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten, het Europese klimaatbeleid en de gevaren voor de democratie. Kijk hier het debat terug

De verkiezingen voor het Europees Parlement vinden tussen 6 en 9 juni plaats. Lees meer over Duitsland en de Europese verkiezingen op Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger