Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse minister Lindner wil bezuinigen op 'kinderbijstand'

Kort nieuws - 3 juli 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het is een van de grote sociale beleidsvoornemens van de huidige Duitse regering: vanaf 2025 moet de Kindergrundsicherung worden ingevoerd. Die moet zorgen dat kinderen minder onder armoede te lijden hebben. Verschillende financiële regelingen voor kinderen worden samengevoegd. Er komt een vast basisbedrag, dat voor iedereen hetzelfde is (vergelijkbaar met de kinderbijslag), en een aanvullende uitkering die afhankelijk is van het inkomen van de ouders.

Van de huidige regelingen voor kinderen uit gezinnen met lage inkomens wordt volgens de regering te weinig gebruikt gemaakt, mede door de bureaucratische rompslomp die daarbij komt kijken. De nieuwe Kindergrundsicherung vervangt regelingen als het Kindergeld, het Kinderfreibetrag, de Kinderzuschlag en scholings- en participatietoeslagen.

Minister Paus (Groenen) van Familiezaken heeft de kosten voor de regeling beraamd op ongeveer 12 miljard per jaar vanaf 2025. Dat vindt minister van Financiën Christian Lindner (FDP) veel te veel. Hij heeft in zijn meerjarenbegroting voorlopig slechts 2 miljard per jaar gereserveerd voor de Kindergrundsicherung. Onderhandelingen tussen Paus en Lindner hebben totnogtoe niks opgeleverd, meldden Duitse media maandag.

Deze week wil de regering het eens worden over de nieuwe begroting. Lindner wil het verplichte begrotingsevenwicht herstellen en is tegen lastenverzwaring.

Het conflict over de bijstand voor kinderen bemoeilijkt de onderhandelingen over de begroting. Een nieuwe ruzie dreigt, terwijl het voorstel voor de regeling na de zomer door het parlement moet worden behandeld zodat invoering per 2025 mogelijk is. Lees meer bij Deutschlandfunk Kultur

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer

Staken voor meer schulden

Staken voor meer schulden

De grote vervoersstaking onderging Duitsland vorige week gelaten. De vraag is of dat zo blijft als de looneisen economische gevolgen krijgen, schrijft econoom Brzeski.


Lees meer

Kapiteinsarmband

Kapiteinsarmband

De Duitse economie gaat de komende jaren door een serieuze, structurele transitie, waarschuwt econoom en columnist Carsten Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger