Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Duitse regering heeft al veel bereikt

Kort nieuws - 12 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Door de felle ruzies die in de Duitse regering steeds weer worden gevoerd, lijkt het alsof het kabinet van kanselier Scholz slecht functioneert. Maar bijna halverwege de rit heeft de coalitie van SPD, Groenen en FDP al bijna tweederde van haar voornemens uit het regeerakkoord uitgevoerd of op touw gezet, blijkt uit een studie. 

Onderzoekers hebben in het regeerakkoord in totaal 453 beloftes en voornemens geteld. Daarvan zijn er 174 (38 procent) geheel of grotendeels uitgevoerd, 55 (12 procent) zijn al een eind op weg en 62 (14 procent) zijn 'substantieel' in gang gezet. Van de beloftes en voornemens in het regeerakkoord zijn er 162 (36 prcoent) nog niet uitgevoerd of op touw gezet. De analyse komt van de Bertelsmann Stiftung in samenwerking met de Universität Trier en de denktank Progressives Zentrum. 

Al met al is dat voor de bondsregering een "zeer veelbelovende tussentijdse evaluatie, die wordt overschaduwd en gekenmerkt door de openlijk geënsceneerde coalitiestrijd en de vele kwesties die er nog liggen", aldus een van de onderzoekers van de Bertelsmann Stiftung. Scholz' kabinet wordt vooral gezien als een coalitie die voortdurend ruziemaakt. Slechts 12 procent van de mensen in Duitsland denkt dat de bondsregering al bijna tweederde van zijn beloftes heeft ingelost. En maar een kwart van de ondervraagden van een peiling in juli blijkt tevreden te zijn met de huidige regering.

Het grote aantal voornemens in het regeerakkoord laat de complexiteit zien van de coalitie die uit drie partijen bestaat met elk een eigen programma, aldus een van de onderzoekers van de Universität Trier. "Tegelijkertijd toont het ook het hoge ambitieniveau van het regeerakkoord."

Het kabinet van kanslier Scholz (SPD) trad in december 2021 aan met ambitieuze plannen voor onder meer klimaat- en buitenlandbeleid. In februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen en kondigde Scholz zijn Zeitenwende aan, een radicale koerswijziging in het defensiebeleid. Ook de daarop volgende energiecrisis eiste veel aanpassings- en improvisatievermogen van de Duitse regering. De afgelopen maanden was er vooral veel ruzie, onder meer over kernenergie, de verwarmingswet en een regeling om armoede onder kinderen tegen te gaan. Lees meer bij Zeit Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger