Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse coalitiepartijen presenteren vandaag hun regeerakkoord

Kort nieuws - 24 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De SPD, de Groenen en de FDP zijn het eens geworden over hun regeerakkoord. Ze willen het vanmiddag in Berlijn presenteren. De bedoeling is dat in de week van 6 december SPD-leider Olaf Scholz door de Bondsdag tot kanselier wordt gekozen en de nieuwe regering wordt beëdigd.

Pas op het laatste moment, op dinsdag, zijn de partijen het eens geworden over het klimaatbeleid, meldt nieuwssite Tagesschau. De strijd tegen klimaatverandering moet een van de centrale doelstellingen van de nieuwe regering worden, maar vooral de Groenen en de FDP liggen op dat gebied ver uit elkaar. 

De Ampelkoalition (stoplichtcoalitie, naar de partijkleuren rood-geel-groen) wil een enorme uitbreiding van duurzame energie, melden Duitse media. Tot 2030 moet 80 procent van het stroomgebruik uit zonne- en windenergie komen en een op de drie auto's moet dan elektrisch zijn. In datzelfde jaar moeten alle kolencentrales en kolenmijnen dicht zijn, acht jaar eerder dan gepland. Klimaatbescherming wordt onderdeel van alle beleidsterreinen, van verkeer en industrie tot bouwen, wonen en landbouw, hebben de Groenen aan persbureau dpa laten weten. 

Welke afspraken er op andere terreinen zijn gemaakt, is nog niet duidelijk. Ook op het gebied van financieel en buitenlands beleid zijn de verschillen tussen de partijen groot. Er is tijdens het formatieproces bijzonder weinig informatie naar buiten gekomen. De SPD, de Groenen en de FDP begonnen de officiële coalitieonderhandelingen op 21 oktober, na een aantal eerste verkennende gesprekken. De afgelopen maand hebben 22 werkgroepen met van elke partij tot zes deelnemers gewerkt aan het regeerakkoord. Zij hebben voorstellen voorbereid waar de hoofdonderhandelaars van de partijen daarna mee aan de slag zijn gegaan.

Dat Olaf Scholz kanselier wordt van de Ampelkoalition staat vast. Duitse media verwachten dat FDP-leider Christian Lindner de nieuwe minister van Financiën wordt en dat de Groenen-partijleiders Annalena Baerbock en Robert Habeck ook belangrijke posten krijgen. Vanmiddag wordt alleen bekend gemaakt hoe de ministeries over de partijen worden verdeeld, niet wie de ministers worden, meldt Der Spiegel. 

Het regeerakkoord wordt vanmiddag om 15 uur gepresenteerd. Daarna moet het nog worden goedgekeurd door de partijen. De SPD en de FDP doen dat op een extra ingelast partijcongres, de Groenen laten hun 125.000 leden vanaf donderdag digitaal of per brief over het akkoord stemmen. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

Kijk terug:
Wiebke Pittlik, hoofdredacteur van Duitslandweb, sprak dinsdagavond bij 'Met het oog op morgen' (NPO Radio 1) over het Duitse regeerakkoord en de formatie (vanaf 21:27 min.)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger