Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse coalitiepartijen presenteren vandaag hun regeerakkoord

Kort nieuws - 24 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De SPD, de Groenen en de FDP zijn het eens geworden over hun regeerakkoord. Ze willen het vanmiddag in Berlijn presenteren. De bedoeling is dat in de week van 6 december SPD-leider Olaf Scholz door de Bondsdag tot kanselier wordt gekozen en de nieuwe regering wordt beëdigd.

Pas op het laatste moment, op dinsdag, zijn de partijen het eens geworden over het klimaatbeleid, meldt nieuwssite Tagesschau. De strijd tegen klimaatverandering moet een van de centrale doelstellingen van de nieuwe regering worden, maar vooral de Groenen en de FDP liggen op dat gebied ver uit elkaar. 

De Ampelkoalition (stoplichtcoalitie, naar de partijkleuren rood-geel-groen) wil een enorme uitbreiding van duurzame energie, melden Duitse media. Tot 2030 moet 80 procent van het stroomgebruik uit zonne- en windenergie komen en een op de drie auto's moet dan elektrisch zijn. In datzelfde jaar moeten alle kolencentrales en kolenmijnen dicht zijn, acht jaar eerder dan gepland. Klimaatbescherming wordt onderdeel van alle beleidsterreinen, van verkeer en industrie tot bouwen, wonen en landbouw, hebben de Groenen aan persbureau dpa laten weten. 

Welke afspraken er op andere terreinen zijn gemaakt, is nog niet duidelijk. Ook op het gebied van financieel en buitenlands beleid zijn de verschillen tussen de partijen groot. Er is tijdens het formatieproces bijzonder weinig informatie naar buiten gekomen. De SPD, de Groenen en de FDP begonnen de officiële coalitieonderhandelingen op 21 oktober, na een aantal eerste verkennende gesprekken. De afgelopen maand hebben 22 werkgroepen met van elke partij tot zes deelnemers gewerkt aan het regeerakkoord. Zij hebben voorstellen voorbereid waar de hoofdonderhandelaars van de partijen daarna mee aan de slag zijn gegaan.

Dat Olaf Scholz kanselier wordt van de Ampelkoalition staat vast. Duitse media verwachten dat FDP-leider Christian Lindner de nieuwe minister van Financiën wordt en dat de Groenen-partijleiders Annalena Baerbock en Robert Habeck ook belangrijke posten krijgen. Vanmiddag wordt alleen bekend gemaakt hoe de ministeries over de partijen worden verdeeld, niet wie de ministers worden, meldt Der Spiegel. 

Het regeerakkoord wordt vanmiddag om 15 uur gepresenteerd. Daarna moet het nog worden goedgekeurd door de partijen. De SPD en de FDP doen dat op een extra ingelast partijcongres, de Groenen laten hun 125.000 leden vanaf donderdag digitaal of per brief over het akkoord stemmen. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

Kijk terug:
Wiebke Pittlik, hoofdredacteur van Duitslandweb, sprak dinsdagavond bij 'Met het oog op morgen' (NPO Radio 1) over het Duitse regeerakkoord en de formatie (vanaf 21:27 min.)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger