Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD en FDP keuren regeerakkoord goed

Kort nieuws - 6 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De SPD en de FDP hebben op hun partijcongressen het regeerakkoord van de nieuwe regering van SPD, Groenen en FDP goedgekeurd. De uitslag van de ledenstemming van de Groenen wordt vandaag verwacht. Update 18.00 uur: Ook de Groenen hebben het akkoord goedgekeurd.

Bij de SPD stemde zaterdag 98,8 procent van de bijna 600 gedelegeerden op het hybride partijcongres voor het regeerakkoord. Beoogd kanselier Olaf Scholz pleitte voorafgaand aan de stemming voor de nieuwe regering die meer vooruitgang wil. Hij wil met zijn Ampelkoalition (stoplichtcoalitie, genoemd naar de partijkleuren rood-geel-groen) langer dan vier jaar regeren en bij de volgende verkiezingen herkozen worden, zei hij.

De enorme instemming van de SPD met het regeerakkoord staat in schril contrast met de tweederde meerderheid die vier jaar geleden na lang soebatten voor samenwerking met de CDU/CSU stemde. De sociaal- en christendemocraten waren destijds tot elkaar veroordeeld. De SPD, de FDP en de Groenen stralen daarentegen vanaf het begin van hun coalitieonderhandelingen uit er zin in te hebben.

Op het partijcongres van de FDP stemde zondag 92,2 procent voor het regeerakkoord. Partijleider Christian Lindner, die in de nieuwe regering minister van Financiën wordt, sprak van een "regeerakkoord voor een politiek van het midden, die ons land niet naar links rukt, maar naar voren wil leiden". 

De Groenen hebben hun ongeveer 125.000 leden laten stemmen over het coalitieverdrag. De uitslag daarvan wordt vandaag verwacht. Als ook Bündnis 90/Die Grünen (zoals de partij officieel heet) instemt, kan het regeerakkoord dinsdag worden ondertekend en kan Olaf Scholz woensdag tot kanselier worden gekozen. Update 18.00 uur: De leden van de Groenen hebben met grote meerderheid het akkoord goedgekeurd. Van de uitgebrachte stemmen was 86 procent voor het coalitieverdrag. 

In Duitsland kiest de Bondsdag de kanselier op voordracht van de president. President Steinmeier zal Scholz, nu nog demissionair minister van Financiën en vice-kanselier, als leider van de grootste partij voordragen. In feite is dat een formaliteit, omdat de drie regeringspartijen de meerderheid hebben in het parlement. Op dezelfde dag wordt de nieuwe regering beëdigd. Lees meer bij Tagesschau over de SPD en over de FPD 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Hoe zit dat? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Lees meer

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger