Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD en Groenen stemmen in met coalitie-onderhandelingen

Kort nieuws - 18 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De SPD en Bündnis 90/Die Grünen hebben ingestemd met coalitie-onderhandelingen voor een zogenoemde stoplichtcoalitie van SPD, Groenen en FDP (naar de partijkleuren rood-geel-groen). De goedkeuring van de liberale FDP wordt vandaag verwacht. 

Partijleiders Scholz (SPD), Habeck en Baerbock (Groenen) en Lindner (FDP) lieten vrijdag weten dat de verkennende gesprekken naar tevredenheid zijn afgerond. Op een aantal moeilijke punten hebben ze overeenstemming bereikt, aldus de onderhandelaars. Vrijdagmiddag al stemde het partijbestuur van de SPD in met het begin van echte coalitie-onderhandelingen. Een partijraad van Bündnis 90/Die Grünen gaf zondag met een grote meerderheid haar goedkeuring. Slechts twee van de 70 stemgerechtigde gedelegeerden stemden tegen, er was één onthouding.

Van de FDP wordt vandaag een beslissing verwacht, maar partijleider Lindner gaat ervan uit dat dit geen probleem oplevert, zei hij zondagavond in het tv-programma 'Bericht aus Berlin'.

De partijen zijn het in hun verkennende gesprekken eens geworden over een aantal hoofdpunten, zoals verhoging van het minimumloon naar 12 euro, een wens van SPD en Groenen. Belastingverhogingen komen er volgens deze voorlopige afspraken niet. Dit hadden de SPD en Groenen wel graag gewild, maar de FDP is daar fel op tegen. Ook houdt Duitsland vast aan de schuldenrem, eveneens een wens van de FDP. De partijen hebben verder afgesproken dat het openbaar bestuur wordt gemoderniseerd en dat er extra woningen worden gebouwd. En ze willen dat jongeren vanaf 16 jaar stemrecht krijgen.

De strijd tegen klimaatverandering wordt een van de centrale doelstellingen van de nieuwe regering. De partijen hebben afgesproken meer vaart te zetten achter het sluiten van de kolencentrales - mogelijk al in 2030 in plaats van 2038 - en zoveel mogelijk daken van zonnepanelen te voorzien. Een maximumsnelheid op de snelweg (Tempolimit) komt er volgens dit gespreksverslag niet. 

Bündnis 90/Die Grünen waarschuwde tijdens het zogenoemde kleine partijcongres zondag voor harde onderhandelingen, zeker ook als het gaat om klimaatbeleid. Daarnaast willen zowel de Groenen als de FDP de minister van Financiën leveren. Lindner liet voor de verkiezingen al weten dat hij die post ambieert, Habeck wordt er ook voor genoemd. Lees meer bij Tagesschau en Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger