Duitslandweb logo Duitslandweb

Formatie Duitsland: Groenen en FDP willen met SPD verder praten

Kort nieuws - 6 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Groenen en de FDP willen met de SPD verder praten over de vorming van een coalitie. Dat hebben beide partijen woensdag laten weten na een week van voorgesprekken. De SPD heeft aangekondigd dat gesprekken tussen de drie partijen donderdag zullen beginnen. De Groenen en de liberale FDP zijn de spil in het formatieproces, zij kunnen of de SPD of de CDU/CSU aan een meerderheid helpen.

Groenen-co-voorzitter Annalena Baerbock heeft woensdagochtend laten weten dat haar partij coalitiegesprekken wil voeren met de SPD en de FDP. Kort daarop meldde FDP-voorzitter Christian Lindner dat zijn partij dat aanbod aanneemt. Hij liet echter ook weten dat gesprekken met de CDU/CSU en de Groenen over de vorming van een regering hiermee niet definitief van tafel zijn. Maar overleg met de christendemocraten zal nu niet parallel worden gevoerd, hebben de Groenen en de FDP laten weten.

SPD-leider en beoogd kanselier Olaf Scholz heeft woensdagmiddag aangekondigd dat de gesprekken met de Groenen en de FDP donderdag zullen beginnen. De SPD werd op 26 september bij de verkiezingen de grootste partij en Scholz wil met beide partijen een zogenoemde stoplicht-coalitie vormen (Ampelkoalition, naar de partijkleuren rood-geel-groen). De SPD en de Groenen liggen inhoudelijk dicht bij elkaar, met de FDP zijn grote verschillen te overbruggen, bijvoorbeeld als het gaat om financieel beleid en klimaatpolitiek. De Groenen en de FDP hebben afgelopen week eerst met elkaar overlegd voor ze los van elkaar met de SPD en de CDU/CSU spraken. 

Volgens Groenen-co-voorzitter Robert Habeck zijn er veel inhoudelijke overeenkomsten tussen SPD, Groenen en FDP denkbaar. Maar daarmee is de zaak nog lang niet rond, waarschuwde hij. Er zijn ook nog steeds grote verschillen, aldus Habeck, niet alleen tussen de Groenen en de FDP maar ook tussen de Groenen en de SPD.

De FDP ligt inhoudelijk meer op een lijn met de CDU/CSU, die bij de verkiezingen flink heeft verloren en de tweede partij werd na de SPD. De gesprekken met de christendemocraten van de afgelopen dagen werden bemoeilijkt door verwijten over lekken. Zowel de Groenen als de FDP klaagden dat na de gesprekken met de CDU/CSU is gelekt naar de Bild Zeitung. Dat "werpt geen goed licht op de toestand binnen de CDU/CSU", aldus een woordvoerder van de Groenen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger