Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse uitkeringen stijgen volgend jaar met 12 procent

Kort nieuws - 31 augustus 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Ontvangers van een Duitse bijstandsuitkering, het zogeheten Bürgergeld, krijgen vanaf volgend jaar een hoger bedrag per maand. Dat liet de Duitse minister van Sociale Zaken Hubertus Heil (SPD) dinsdag weten. 

De uitkering, die ruim vijf miljoen mensen in Duitsland ontvangen, stijgt met ruim 12 procent. Vanaf begin 2024 krijgen alleenstaanden bijvoorbeeld 563 euro per maand in plaats van de huidige 502 euro, een stijging van ruim 60 euro. Ook de bedragen voor jongeren en kinderen in gezinnen stijgen met ongeveer 40 tot 50 euro per maand, afhankelijk van hun leeftijd. "Zeker in tijden van crisis en verandering moeten mensen op de verzorgingsstaat kunnen vertrouwen", aldus minister Heil. 

Het Bürgergeld verving in januari dit jaar de Hartz IV-uitkeringen, waarop veel kritiek was. De uitkeringen 'nieuwe stijl' werden bij invoering 50 euro per maand hoger en iets coulanter voor de uitkeringsgerechtigden. Die worden - vooral als ze nog maar kort een uitkering hebben - minder gecontroleerd en gesanctioneerd en meer gestimuleerd. Ze moeten met bijscholing aan werk worden geholpen.

Een ander belangrijk doel van de hervorming is dat de uitkeringen sneller dan voorheen worden aangepast aan de inflatie en prijsontwikkelingen, zoals nu vanaf 2024 gaat gebeuren. Verschillende sociale organisaties hebben kritiek geuit op de verhoging. Volgens hen is het voor veel mensen alsnog te laag om van rond te komen en komt de invoering met de huidige inflatie te laat. Lees meer bij Tagesschau en ZDF Heute

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst mag de AfD als verdacht classificeren, zegt de rechter. Dat geeft de dienst meer middelen om de partij in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger