
Justitie gaat banden AfD'er Krah met Rusland en China na
Kort nieuws - 25 april 2024 - Auteur: Redactie DuitslandwebHet Duitse Openbaar Ministerie heeft twee vooronderzoeken geopend naar banden van Maximilian Krah, AfD-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, met Rusland en China. Het OM wil nagaan of Krah betalingen uit deze landen heeft ontvangen. Krah ontkent de beschuldigingen.
Dat de Duitse justitie nu ook Krah in het vizier heeft, bezorgt de rechts-radicale AfD nog meer hoofdbrekens dan ze al had. Begin deze week werd Krahs medewerker Jian G. gearresteerd, omdat die verdacht wordt van spionage voor China. Eerder deze maand werd de nummer 2 van de AfD-lijst voor de Europese verkiezingen, Petr Bystron, beschuldigd geld te hebben aangenomen van een pro-Russisch internetplatform.
Ook Krah is eerder beschuldigd van omstreden contacten met Russen die op de Europese sanctielijst staan. Vorige week kwam bovendien naar buiten dat Krah in december door de FBI is ondervraagd, omdat de Amerikaanse veiligheidsdienst hem ervan verdacht geld te hebben aangenomen van pro-Russische activisten, blijkt uit onderzoek van NDR, WDR en Süddeutsche Zeitung. Hij had toen duizenden euro's in contanten bij zich.
Nu gaat de Duitse justitie na of Krah geld uit China en Rusland heeft ontvangen, heeft het OM bekend gemaakt. Uit de vooronderzoeken moet blijken of er genoeg aanwijzingen zijn voor een verdenking tegen Krah. Als dat zo is, moet justitie het Europees Parlement vragen de immuniteit van Krah op te heffen. Als parlementariër is hij onschendbaar. Pas als zijn immuniteit is opgeheven, kan het Duitse OM Krah vervolgen.
Krah zelf heeft na een overleg met de AfD-top via X laten weten dat hij niets verkeerds heeft gedaan en dat hij AfD-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen blijft. De partij kan hem ook niet meer van de kieslijst schrappen. Wel is besloten dat Krah voorlopig niet meedoet een campagnebijeenkomsten. Lees meer bij Der Spiegel, Tagesschau en Tagesspiegel
Lees meer:

Duitse defensie ambitieus, maar nog niet op orde
Het Duitse leger moet "het conventioneel sterkste" van Europa worden, maar voorlopig is aan alles te kort.

Merz levert, maar niet voor iedereen
Merz' begrotingsplannen zijn 'de eerste regendruppel op droge grond' voor de Duitse economie, schrijft columnist en econoom Brzeski.

Podcast Achtung: Duits Israëlbeleid ter discussie
In deze podcast bespreken we twee onderwerpen: het Duitse Israëlbeleid en boulevardblad Bild.

Duitse politici lijden onder geweld en agressie
Beledigingen en geweld tegen Duitse politici nemen flink toe. Steeds vaker stoppen ze met hun werk.
Reacties
Geen reacties aanwezig