Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD-politicus Bystron onder vuur om banden met Rusland

Kort nieuws - 4 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het AfD-Bondsdaglid Petr Bystron, de nummer 2 op de AfD-lijst voor de Europese verkiezingen, wordt ervan beschuldigd geld uit Rusland te hebben aangenomen. Zijn eigen partij eist nu opheldering van Bystron. 

Het Tsjechische nieuwsportaal Denik N onthulde dinsdag dat de Tsjechische geheime dienst over audio-opnames zou beschikken die bewijzen dat Bystron geld uit Rusland heeft ontvangen. Bystron zegt dat hij zichzelf niets kan verwijten. De AfD heeft per brief van hem geëist dat hij uiterlijk vandaag met een schriftelijke verklaring over de beschuldigingen komt. 

De Tsjechische regering maakte vorige week bekend dat het land medewerkers en betrokkenen van het pro-Russische internetplatform Voice of Europe op de Tsjechische sanctielijst zet. Via Voice of Europe zouden honderdduizenden euro's aan politici in Europa zijn betaald. Bij de kabinetszitting waar het besluit over de sanctielijst werd genomen, zou ook de naam van Bystron als verdachte zijn gevallen, meldt Denik N. Dat hebben meerdere ministers bevestigd, meldt de Tsjechische nieuwssite. Bystron zou via contacten met Voice of Europe geld hebben ontvangen. 

Bystron heeft de beschuldigingen woensdag in een gesprek met de AfD-top niet ontkend, melden Duitse media op basis van informatie uit AfD-kringen. Hij zou hebben gezegd dat het bericht van Denik N een lastercampagne van een geheime dienst tegen hem is. 

Maximilian Krah, de lijsttrekker van de rechts-radicale AfD voor de Europese verkiezingen, wil dat Bystron voorlopig geen campagne-optredens doet. Daar wil de AfD-top maandag een besluit over nemen. Krah is zelf ook omstreden. Duitse media melden al langer dat hij contacten heeft met Russen die onder Europese sancties vallen. Ook zou hij dubieuze banden met China hebben. Krah heeft net als Bystron interviews aan Voice of Europe gegeven, maar daar heeft hij naar eigen zeggen geen geld voor gekregen. Lees meer bij Die Welt en Tagesschau

Luister ook:
'De Russische arm in de Europese politiek' van NOS-podcast De Dag. Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut vertelt daarin over de gevolgen van de Russische inmenging voor Duitsland.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Duitsland en welke rol speelt de AfD? Podcast van het Duitslandweb-team.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger