Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD-medewerker gearresteerd wegens spionage voor China

Kort nieuws - 23 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse politie heeft in Dresden een man opgepakt die verdacht wordt van spionage voor China. Het gaat om een medewerker van Maximilian Krah, de AfD-lijsstrekker voor de Europese verkiezingen. Eerder al werd de nummer 2 van de AfD-lijst voor Europa beschuldigd geld te hebben aangenomen van een pro-Russisch internetplatform.

AfD-medewerker Jian G. werkt als assistent van Krah zowel in Brussel als in Dresden, melden Duitse media. Justitie gaat ervan uit dat hij informatie uit het Europees Parlement aan het Chinese ministerie van Staatsveiligheid heeft doorgespeeld. Ook zou hij Chinese oppositieleden in Duitsland in de gaten hebben gehouden. G. is al lange tijd actief in hun kringen en kon zo makkelijk aan informatie komen.

G. heeft het Duitse staatsburgerschap, maar heeft Chinese wortels. Hij is volgens Duitse media al langer bekend bij de Duitse veiligheidsdiensten: hij zou zich daar ruim 10 jaar geleden als informant hebben aangeboden. Maar de Duitse diensten wilden niet met hem in zee omdat ze hem onbetrouwbaar vonden en vermoedden dat hij een dubbelspion voor China was, melden de ARD en de regionale omroepen RBB en SWR. 

G.'s naam dook vorig jaar op in een artikel van de Duitse nieuwssite T-online, die schreef over dubieuze contacten van Krah met China. Krah en G. kenden elkaar uit Dresden, waar Krah advocaat was en G. een bedrijf had dat banden met China zou hebben. Toen Krah in 2019 voor de AfD in het Europees Parlement werd gekozen, stelde hij G. aan als zijn assistent. Zo kreeg die toegang tot belangrijke informatie. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

De arrestatie van vandaag is de tweede zaak in korte tijd waarbij europarlementariërs van de rechts-radicale AfD betrokken zijn. Begin deze maand werd de nummer 2 van de AfD-lijst voor de Europese verkiezingen, Petr Bystron, beschuldigd geld te hebben aangenomen van een pro-Russisch internetplatform. Ook Krah is eerder beschuldigd van omstreden contacten met Russen die op de Europese sanctielijst staan. Vorige week kwam bovendien naar buiten dat Krah in december door de FBI is ondervraagd, omdat de Amerikaanse veiligheidsdienst hem ervan verdacht geld te hebben aangenomen van pro-Russische activisten, blijkt uit onderzoek van NDR, WDR en Süddeutsche Zeitung. Hij had toen duizenden euro's in contanten bij zich. Lees meer op Duitslandweb en Tagesschau

G. is de vierde persoon die deze week is gearresteerd in verband met spionage in China. Maandag werden twee mannen en een vrouw uit Hessen en Noordrijn-Westfalen opgepakt op dezelfde verdenking. Voor zover bekend staan de zaken los van elkaar. Lees meer op Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger