Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD kiest omstreden Krah tot lijsttrekker EU-verkiezingen

Kort nieuws - 31 juli 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De AfD heeft afgelopen weekend op een partijcongres Maximilian Krah tot lijsttrekker voor de Europese verkiezingen in 2024 gekozen. Krah is ook in zijn eigen partij omsteden. 

Maximilian Krah (46) kreeg op het AfD-partijcongres 65,7 procent van de stemmen. Hij zit sinds 2019 in het Europees Parlement. Krah is van huis uit jurist en was tot 2016 lid van de CDU. Hij heeft volgens Duitse media omstreden contacten in China en met Russen die onder Europese sancties vallen en voorstander zijn van de oorlog in Oekraïne. Krahs kandidatuur voor de Europese verkiezingen werd gesteund door het AfD-kamp rondom de extreem-rechtse Björn Höcke. 

Krahs kandidatuur was ook in zijn eigen partij omstreden. Zo werd hij door zijn eigen Europese fractie Identiteit en Democratie begin dit jaar voor drie maanden geschorst omdat hij gemanipuleerd zou hebben bij de aanbesteding van een pr-opdracht. Ook in 2022 is hij een aantal maanden geschorst, omdat hij bij de Franse verkiezingen niet Marine le Pen, lid van dezelfde Europese fractie, had ondersteund maar de exrteem-rechtse Éric Zemmour. Volgens Krah werd er toen een lastercampagne tegen hem gevoerd.

De nummer 2 op de AfD-lijst voor Europa is Petr Bystron, die op het partijcongres sprak over "globalisten" die "ons tot slaaf willen maken". De nummer 4 op de lijst, EU-parlementslid Christine Anderson, riep op tot de onmiddellijke uittreding van Duitsland uit de EU. AfD-voorzitter Alice Weidel riep gelijkgezinde partijen in Europa op om samen illegale migratie tegen te gaan. "We hebben de vesting Europa nodig om onze Heimat te beschermen", aldus Weidel. De EU is volgens de AfD zeer ondemocratisch, maar een motie voor uittreding van Duitsland haalde het niet.

De kandidatenlijst van de AfD voor de Europese verkiezingen is nog niet compleet, later deze week worden andere kandidaten gekozen. Het verkiezingsprogramma wordt daarna opgesteld. Lees meer bij Der SpiegelTagesschau en Deutschlandfunk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger