Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz veroordeelt 'Poetins oorlog' scherp

Achtergrond - 24 februari 2022 - Auteur: Marja Verburg

Kanselier Scholz heeft de militaire aanval die Rusland vannacht op Oekraïne is begonnen, scherp veroordeeld. "Dit is Poetins oorlog", zei Scholz vanmorgen in een statement voor de pers. "Rusland zal daarvoor een bittere prijs betalen." De EU heeft harde sancties aangekondigd. Die zullen ook Duitsland raken. 

Scholz veroordeelt 'Poetins oorlog' scherp
© screenshot livestream Phoenix.de
Kanselier Scholz geeft een statement over de Russische aanval op Oekraïne

Kanselier Scholz sprak vanmorgen vroeg op zijn verschillende social media-kanalen van "een flagrante schending van het internationale recht." De Russische aanval "is door niets te rechtvaardigen", zei hij onder meer op twitter. "Duitsland veroordeelt deze rücksichtslose daad van president Poetin krachtig. Onze solidariteit geldt Oekraïne en zijn mensen."

Rusland moet deze militaire actie onmiddellijk stoppen, aldus Scholz. "In het kader van de G7, de NAVO en de EU zullen we vandaag nauw met elkaar afstemmen. Dit is een verschrikkelijke dag voor Oekraïne en een donkere dag voor Europa." 

'Rusland zal een bittere prijs betalen'

Scholz heeft vanmorgen vroeg met de Oekraïense president Zelensky getelefoneerd en hem de volle solidariteit van Duitsland toegezegd, zei de kanselier aan het eind van de ochtend in een statemant voor de pers. Daarin veroordeelde hij de Russische aanval opnieuw hard. "Dit is Poetins oorlog", zei Scholz. De Russische president brengt daarmee het leven van talloze mensen in Oekraïne in gevaar en stelt "de vredesorde van ons continent" ter discussie. Rusland zal daarvoor "een bittere prijs" betalen, aldus Scholz. "Het zal blijken dat Poetin met zijn oorlog een grote fout heeft begaan."

Het is goed dat de NAVO en de EU harde sancties al zorgvuldig hadden voorbereid, zei de kanselier. Hij belegt vanmiddag als G7-voorzitter een videoconferentie met de G7-landen en is vanavond met de Europese regeringsleiders in Brussel. Zondag zal Scholz in een speciale Bondsdagzitting een regeringsverklaring afleggen, kondigde hij aan.

Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock heeft vanmorgen de crisisstaf van de bondsregering op haar ministerie bijeen geroepen. Ze veroordeelde de Russische aanval als een "dag van schande". We zijn vandaag in een andere wereld ontwaakt, zei ze vanmorgen na afloop van het crisisoverleg. "Rusland alleen heeft deze weg gekozen."

Bearbock riep Duitsers in Oekraïne op het land dringend te verlaten. Als dat niet kan, adviseerde ze mensen een veilige plaats te zoeken. De bondsregering heeft inmiddels de laatste Duitse diplomaten uit Kiev teruggetrokken. Duitsland overweegt in een andere Oekraïense stad, bijvoorbeeld Lviv, een diplomatieke vertegenwoordiging te openen, liet Baerbock weten.  

Sancties

De Europese Unie wil Russische banken als reactie op de aanval de toegang tot de Europese financiële markten ontzeggen, liet voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen vanmorgen weten. Ook moeten Russische vermogens in de EU worden bevroren en belangrijke sectoren van de Russische economie zullen niet langer toegang hebben tot sleuteltechnologieën en markten, is de bedoeling. De sancties zijn zo opgezet dat ze het Kremlin en de Russische mogelijkheden om een oorlog te financieren zullen raken, aldus Von der Leyen. Ze zijn nauw afgestemd met onder meer de VS, Australië en Japan. 

Sancties tegen Rusland zullen ook de Duitse economie raken. Volgens de Duits-Russische Kamer van Koophandel zijn ruim 3600 Duitse bedrijven in Rusland actief. Grote bedrijven als Deutsche Telekom, Volkswagen, het havenbrdijf van Hamburg en de Deutsche Bank hebben crisisoverleg en werken aan noodplannen, meldt Tagesschau. Die hebben ook betrekking op locaties en medewerkers in Oekraïne.

Handelsrelatie met Rusland

Rusland is een belangrijke afzetmarkt voor Duitse bedrijven en het land hoort met een aandeel van 2,3 procent in de Duitse buitenlandse handel tot de 15 belangrijkste handelspartners van Duitsland. In 2021 stond Rusland op de 14e plaats van Duitse exportlanden. Bij de import staat Rusland op de 12e plaats. In totaal werden vorig jaar goederen ter waarden van 59,8 miljard euro tussen beide landen verhandeld, 34 procent meer dan in 2020, meldt het Statistisches Bundesamt. Duitsland exporteert vooral machines, auto's, auto-onderdelen, chemische producten en elektrotechniek naar Rusland. Het importeert grondstoffen, aardolie, gas en non-ferrometalen. Duitsland is voor ongeveer de helft van zijn gasimport afhankelijk van het Russische Gazprom. 

Eerder deze week kondigde kanselier Scholz aan de gaspijpleiding Nord Stream 2 voorlopig stop te zetten, als reactie op de Russische erkenning van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne. Nord Stream 2 moet gas uit Rusland via de Oostzee naar Duitsland transporteren. Duitsland had de afgelopen weken steeds in het midden gelaten of het stopzetten van Nord Stream 2 als maatregel tegen Rusland zou worden ingezet en kreeg eerder het verwijt te weifelend op te treden in de Oekraïnecrisis. Duitsland is de komende jaren aangewezen op gas omdat het zijn kerncentrales sluit en ook van kolen als energiebron wil afstappen. Met Nord Stream 2 was die gasvoorziening gegarandeerd, maar het project is omstreden, onder meer omdat het Duitsland en Europa afhankelijk maakt van Russisch gas. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger