Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland en VS bereiken akkoord over gaspijplijn Nordstream 2

Kort nieuws - 22 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland en de Verenigde Staten hebben een akkoord bereikt over de omstreden gaspijpleiding Nordstream 2. Die kan worden afgebouwd zonder dat sancties uit de VS dreigen. Ook willen beide landen Oekraïne financieel steunen. Nordstream 2 moet, net als de al bestaande Nordstream 1-pijpleiding, Russisch gas via de Oostzee naar West-Europa brengen. Dat is nadelig voor Oekraïne, dat veel gas uit Rusland naar Europa doorvoert.

Duitsland en de VS zeggen in hun akkoord Oekraïne veel geld toe en beloven dat het land nog zeker 10 jaar langer gas uit Rusland naar het Westen kan doorvoeren. In een gemeenschappelijke verklaring laten Duitsland en de VS woensdag weten dat met hun akkoord sancties tegen Rusland mogelijk zijn als Rusland "energie als wapen" gebruikt of "agressieve handelingen" verricht tegen Oekraïne. Bij de totstandkoming van het akkoord is nauw overleg met Oekraïne geweest, aldus de VS. De Amerikanen vrezen dat Oekraïne en Polen door Nordstream 2 van hun gasvoorziening kunnen worden afgesneden en dat Rusland te veel macht krijgt over de Europese gastoevoer. 

De Amerikanen willen bovendien zelf vloeibaar gas aan Europa leveren. Vorig jaar dreigden de VS met sancties tegen bedrijven die aan Nordstream 2 meewerkten. Een aantal bedrijven haakte daarom af en het project kwam stil te liggen. In februari van dit jaar werd de bouw weer opgestart. De afgelopen weken hebben Berlijn en Washington flink onderhandeld over Nordstream 2. De tweede gaspijplijn tussen Rusland en Duitsland was ook een belangrijk onderwerp van gesprek vorige week tijdens het bezoek van kanselier Merkel aan president Biden in het Witte Huis. Biden is nog steeds tegen het project, schrijft de Tagesspiegel, maar hij wil niet dat het een nieuwe start van de transatlantische betrekkingen en de relatie met Duitsland in de weg zit, na vier jaar van politieke spanningen onder zijn voorganger Trump.

Duitsland zegt in het akkoord toe om een "groen fonds" voor Oekraïne in te richten om een overgang naar duurzame energie mogelijk te maken en de energieveiligheid van het Oost-Europese land te bevorderen. Duitsland zal in eerste instantie 148 miljoen euro in het fonds storten. De bedoeling is dat de particuliere sector ongeveer één miljard dollar investeert. Met het fonds moet onder meer de ontwikkeling van waterstof worden gestimuleerd en het gebruik van kolen als energiebron in Oekraïne sneller worden gestopt. Duitsland zal zich ook inzetten voor meer EU-investeringen in de energiesector van Oekraïne.

De afspraken over de doorvoer van Russisch gas door Oekraïne lopen tot 2024 maar Duitsland gaat zich ervoor inzetten dat die met 10 jaar worden verlengd. De onderhandelingen daarover moeten nog voor 1 september beginnen. 

Eerder deze maand liet de projectleider van Nordstream 2 in Duitsland weten dat de gaspijpleiding in augustus klaar kan zijn. Dan kan die nog dit jaar in gebruik worden genomen. Lees meer bij Tagesschau, Tagesspiegel en FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger