Duitslandweb logo Duitslandweb

VS willen voltooiing Nordstream 2 'koste wat kost' tegenhouden

Kort nieuws - 12 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Verenigde Staten zullen er alles aan doen om te voorkomen dat de omstreden gaspijpleiding Nordstream 2 wordt voltooid. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Berlijn gezegd. Het brengt de Duitse regering in een lastig parket.

Gaspijpleiding Nordstream 2 moet gas uit Rusland via de Oostzee naar Duitsland brengen. De VS stelden vorig jaar sancties in tegen bedrijven die eraan meewerkten, omdat ze tegen het project zijn. De VS willen zelf graag vloeibaar gas aan Europa leveren, maar vinden het ook problematisch dat Duitsland en Europa zich afhankelijker maken van Rusland. 

De Duitse regering hoopte met de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden afspraken over de voltooiing van Nordstream 2 te kunnen maken. Maar dat blijkt niet aan de orde. De nieuwe Amerikaanse regering is "vastbesloten" alle beschikbare middelen in te zetten "om de voltooiing van Nordstream 2 te tegen te gaan", zei een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Berlijn tegen de Duitse krant Tagesspiegel. De VS gaat door met de sancties tegen bedrijven die aan Nordstream 2 meewerken, aldus de ambassade-woordvoerder. 

In februari werd bekend dat de Duitse minister van Financiën Scholz (SPD) de VS vorig jaar zomer in een brief had voorgesteld dat Duitsland tot een miljard euro uit belastinggeld kon vrijmaken voor het transport van Amerikaans vloeibaar gas. Als tegenprestatie moesten de VS dan afzien van de sancties tegen Nordstream 2. Dat was pijnlijk, omdat het tegen de officiële opvatting van de Duitse regering indruiste dat Nordstream 2 een economisch en geen politiek project is. Volgens de Amerikaanse ambassade-woordvoerder is de gaspijplijn echter "een geopolitiek project van Rusland, dat de Europese energiezekerheid bedreigt, net als die van Oekraïne en andere oostelijke Navo-partners." Lees meer bij de Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Vrijdag bezoekt Scholz de Chinese president Xi Jinping. Een beladen kennismakingsbezoek.


Lees meer

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Scholz zegt 'Basta!' en beslecht het conflict tussen Lindner en Habeck over kerncentrales.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger