Duitslandweb logo Duitslandweb

VS willen voltooiing Nordstream 2 'koste wat kost' tegenhouden

Kort nieuws - 12 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Verenigde Staten zullen er alles aan doen om te voorkomen dat de omstreden gaspijpleiding Nordstream 2 wordt voltooid. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Berlijn gezegd. Het brengt de Duitse regering in een lastig parket.

Gaspijpleiding Nordstream 2 moet gas uit Rusland via de Oostzee naar Duitsland brengen. De VS stelden vorig jaar sancties in tegen bedrijven die eraan meewerkten, omdat ze tegen het project zijn. De VS willen zelf graag vloeibaar gas aan Europa leveren, maar vinden het ook problematisch dat Duitsland en Europa zich afhankelijker maken van Rusland. 

De Duitse regering hoopte met de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden afspraken over de voltooiing van Nordstream 2 te kunnen maken. Maar dat blijkt niet aan de orde. De nieuwe Amerikaanse regering is "vastbesloten" alle beschikbare middelen in te zetten "om de voltooiing van Nordstream 2 te tegen te gaan", zei een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Berlijn tegen de Duitse krant Tagesspiegel. De VS gaat door met de sancties tegen bedrijven die aan Nordstream 2 meewerken, aldus de ambassade-woordvoerder. 

In februari werd bekend dat de Duitse minister van Financiën Scholz (SPD) de VS vorig jaar zomer in een brief had voorgesteld dat Duitsland tot een miljard euro uit belastinggeld kon vrijmaken voor het transport van Amerikaans vloeibaar gas. Als tegenprestatie moesten de VS dan afzien van de sancties tegen Nordstream 2. Dat was pijnlijk, omdat het tegen de officiële opvatting van de Duitse regering indruiste dat Nordstream 2 een economisch en geen politiek project is. Volgens de Amerikaanse ambassade-woordvoerder is de gaspijplijn echter "een geopolitiek project van Rusland, dat de Europese energiezekerheid bedreigt, net als die van Oekraïne en andere oostelijke Navo-partners." Lees meer bij de Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger