Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Scholz ter verantwoording geroepen om uitspraken Nordstream 2

Kort nieuws - 11 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft minister van Financiën en vice-kanselier Scholz (SPD) woensdag uit het coronaoverleg met de deelstaten laten halen om hem ter verantwoording te roepen voor uitspraken over de omstreden gaspijplijn Nordstream 2. 

Scholz heeft vorig jaar augustus de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin in een brief voorgesteld dat Duitsland tot een miljard euro uit belastinggeld kon vrijmaken voor de transport van Amerikaans vloeibaar gas. Als tegenprestatie moesten de VS dan afzien van de sancties tegen Nordstream 2.

Gaspijpleiding Nordstream 2 moet gas uit Rusland via de Oostzee naar Duitsland brengen. De VS stelden vorig jaar sancties in tegen bedrijven die eraan meewerkten, omdat ze tegen het project zijn. De VS willen zelf graag vloeibaar gas aan Europa leveren, maar vinden het ook problematisch dat Duitsland en Europa zich afhankelijker maken van Rusland.

De Duitse regering heeft tot nu toe steeds gezegd dat Nordstream 2 een economisch en geen politiek project is. Scholz' brief druist tegen die opvatting in. De brief was dinsdag door een Duitse milieuorganisatie openbaar gemaakt. Daarop riep oppositiepartij De Groenen de minister naar het parlement om aan het debat deel te nemen. Niet alleen vanwege de inhoud van de brief, maar ook omdat het parlement niet over het aanbod aan de VS is geïnformeerd, terwijl dat wel was afgestemd met de SPD-partijtop. Scholz heeft het debat daarna vanuit de regeringsbank gevolgd.

De Groenen en de FDP herhaalden woensdag in de Bondsdag dat Nordstream 2 moet worden stopgezet. De bouw is na een jaar stillegging deze week net weer hervat. Minister Maas (SPD) van Buitenlandse Zaken verdedigde de pijpleiding: Duitsland moet Rusland niet volledig economisch isoleren, zei hij, want dat drijft de Russen voor economische en militaire samenwerking richting China. Op 22 februari spreekt hij met zijn Europese collega's over nieuwe sancties tegen Rusland, zei Maas, naar aanleiding van de gevangenneming van de Russisiche oppositieleider Navalny. Lees meer bij tagesspiegel.de en FAZ.net 

Reacties

Ab - 12 februari 2021 18:56

Since Biden decided to stop the extra taxes on European Imports, Europe should help the USA too and reject the Nordstream for now. Trump costed Europe billions too much and was the wrong person to ask Europe for help against Russian foots in Europe. All the profits Germany was looking for came back in twofold. Biden made trade more profitable and decided to let the troops in Germany. Germany will gladen all the EU countries that oppose Nordstream under Putin and wait on Nordstream under Navaly.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Merkels opvolger moet opereren in internationale verhoudingen die alleen maar moeilijker zijn geworden.

Lees meer

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Op de voorlaatste dag van het Duitse EU-voorzitterschap sloot de EU een investeringsverdrag met China.

Lees meer

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland zoekt naar een krachtig antwoord op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny.

Lees meer

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger