
Baerbock: Inval in Oekraïne kan gevolgen hebben voor Nordstream 2
Kort nieuws - 13 december 2021 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, heeft zondag gezinspeeld op mogelijke consequenties voor de gaspijplijn Nordstream 2 als de situatie tussen Rusland en Oekraïne escaleert.
Volgens Baerbock heeft de vorige regering met de Amerikaanse regering besproken dat in geval van verdere escalatie, de nieuwe gasleiding tussen Rusland en Duitsland niet zomaar in gebruik kan worden genomen.
Baerbock en haar partij de Groenen zijn uitgesproken tegenstander van het Nordstream-project. Coalitiegenoot SPD is voor de pijpleiding en wil die in gebruik laten nemen, maar ook kanselier Scholz (SPD) heeft dit weekeinde tijdens een bezoek aan Polen desgevraagd laten weten dat een Russische inval in Oekraïne de openstelling van Nordstream 2 in gevaar brengt.
De Bundesnetzagentur heeft in november bekendgemaakt dat de certificering is opgeschort. Volgens het federale agentschap moet de beheerder in een rechtsvorm volgens het Duitse recht zijn georganiseerd. De Zwitserse Nordstream AG heeft volgens de Bundesnetzagentur laten weten nu een Duitse dochteronderneming op te richten, die eigenaar en beheerder van het Duitse deel van de pijpleiding wordt.
Als de Duitse certificering rond is, moet ook de EU nog een vergunning afgeven. Baerbock heeft zondag gezegd dat de pijplijn in de huidige constructie geen vergunning kan krijgen omdat het project niet voldoet aan de voorwaarden van de Europese energiewetgeving. Lees meer bij Tagesschau en bij RND
Lees meer over 'Energie':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet
Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.

Dweilen met de kraan open
De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag
Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis
De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.
Reacties