Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock: Inval in Oekraïne kan gevolgen hebben voor Nordstream 2

Kort nieuws - 13 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, heeft zondag gezinspeeld op mogelijke consequenties voor de gaspijplijn Nordstream 2 als de situatie tussen Rusland en Oekraïne escaleert.

Volgens Baerbock heeft de vorige regering met de Amerikaanse regering besproken dat in geval van verdere escalatie, de nieuwe gasleiding tussen Rusland en Duitsland niet zomaar in gebruik kan worden genomen.

Baerbock en haar partij de Groenen zijn uitgesproken tegenstander van het Nordstream-project. Coalitiegenoot SPD is voor de pijpleiding en wil die in gebruik laten nemen, maar ook kanselier Scholz (SPD) heeft dit weekeinde tijdens een bezoek aan Polen desgevraagd laten weten dat een Russische inval in Oekraïne de openstelling van Nordstream 2 in gevaar brengt.

De Bundesnetzagentur heeft in november bekendgemaakt dat de certificering is opgeschort. Volgens het federale agentschap moet de beheerder in een rechtsvorm volgens het Duitse recht zijn georganiseerd. De Zwitserse Nordstream AG heeft volgens de Bundesnetzagentur laten weten nu een Duitse dochteronderneming op te richten, die eigenaar en beheerder van het Duitse deel van de pijpleiding wordt.

Als de Duitse certificering rond is, moet ook de EU nog een vergunning afgeven. Baerbock heeft zondag gezegd dat de pijplijn in de huidige constructie geen vergunning kan krijgen omdat het project niet voldoet aan de voorwaarden van de Europese energiewetgeving. Lees meer bij Tagesschau en bij RND

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Politieke sensatie: Scholz beslist over kerncentrales

Scholz zegt 'Basta!' en beslecht het conflict tussen Lindner en Habeck over kerncentrales.


Lees meer

'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen

'Streckbetrieb' voor kerncentrales én de Groenen

In de discussie over het openhouden van de laatste Duitse kerncentrales kreeg een nieuw begrip een hoofdrol: Streckbetrieb.


Lees meer

Lichten gaan uit om gas te besparen

Lichten gaan uit om gas te besparen

Met vereende krachten hoopt de Duitse regering 20 procent gas te besparen deze winter.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger