Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock (Groenen): Gaspijplijn Nord Stream 2 niet in gebruik nemen

Kort nieuws - 20 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Voorzitter van de Groenen Annalena Baerbock wil dat de gaspijpleiding Nord Stream 2 voorlopig niet in gebruik wordt genomen. Nord Stream 2 moet Russisch gas via de Oostzee naar Duitsland tranporteren. 

De exploitant van de pijpleiding moet volgens EU-recht "een ander zijn dan degene die het gas doorlaat", aldus Baerbock in een interview met kranten van de Funke Mediengruppe. Ze verwijt de Russische regering een "pokerspel" te spelen met de energieprijzen. Rusland zou gasleveranties vertragen en zo de prijzen opdrijven, zeggen critici. "We mogen ons niet laten chanteren", aldus Baerbock. De Russische ambassadeur in Duitsland ontkent dat Rusland gasleveranties als politiek drukmiddel gebruikt.

De omstreden pijplijn is sinds kort klaar voor gebruik, maar er wordt nog geen gas door gestransporteerd. De Bundesnetzagentur, die onder meer toezicht houdt op Duitse energienetwerken, onderzoekt nog of Nord Stream 2 aan EU-recht voldoet. 

Nord Stream 2 kan een heikel punt worden in de coalitie-onderhandelingen tussen SPD, Groenen en FDP. De Groenen en de FDP zijn zeer kritisch over de gaspijpleiding, de SPD heeft het project steeds verdedigd. Bezwaren tegen Nord Stream 2 zijn onder meer dat Duitsland en Europa zich afhankelijk maken van Rusland en dat gastransitlanden als Oekraïne erdoor worden benadeeld. Lees meer bij Tagesschau en Die Zeit

Reacties

Hendrik1978 - 7 januari 2022 12:59

Het enige waar groen/linkse partijen met hun klimaatwaanzin goed in zijn is het opdrijven van de energieprijzen. Kennelijk beseft men niet dat energie voor een economie het zelfde is als zuurstof in een lichaam, wie dit afknijpt en onbetaalbaar maakt zorgt er niet alleen voor dat vrijwel alles veel duurder wordt, maar dat het straks alleen nog de rijken zijn die in de winter hun huis kunnen verwarmen en miljoenen anderen met een modaal inkomen niet meer kunnen douchen en in de kou zitten…

Reageer
Daan - 27 november 2021 19:51

Dat ze een deal willen waarbij gasprom geen monopolie heeft op de nordstream 2 is begrijpelijk. Maar de gaskraan blokkeren uit idealisme is funest voor de economie en de huishoudens. Begin dit jaar betaalde ik nog 67 euro cent per m3 gas in middels is de prijs voor nieuwe contracten gestegen naar 1,82 per m3. Stroom is van 20 cent naar 50 cent gegaan. Kortom je huis verwarmen in de winter is onbetaalbaar geworden met een klein inkomen en al vrij minimaal verbruik

Reageer
lempa - 16 november 2021 08:14

ideale manier van weer eens groenen om de energiefactuur onbetaalbaar te maken , de vraag is wie wordt daar beter van : DE GROENEN ???????

Reageer
Richard Mulder - 22 oktober 2021 20:12

Alles om Rusland te dwarsbomen, dat is wat bepaalde elementen binnen de EU doen. Het anti Rusland sentiment doet niet onder voor de anti Rusland houding van de Nazi's tijdens de jaren '41-'45.
Rusland zou er goed aan doen de EU geen gas te leveren en alle diplomatieke contacten met de EU te verbreken en zich te richten op China.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger