Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock (Groenen): Gaspijplijn Nord Stream 2 niet in gebruik nemen

Kort nieuws - 20 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Voorzitter van de Groenen Annalena Baerbock wil dat de gaspijpleiding Nord Stream 2 voorlopig niet in gebruik wordt genomen. Nord Stream 2 moet Russisch gas via de Oostzee naar Duitsland tranporteren. 

De exploitant van de pijpleiding moet volgens EU-recht "een ander zijn dan degene die het gas doorlaat", aldus Baerbock in een interview met kranten van de Funke Mediengruppe. Ze verwijt de Russische regering een "pokerspel" te spelen met de energieprijzen. Rusland zou gasleveranties vertragen en zo de prijzen opdrijven, zeggen critici. "We mogen ons niet laten chanteren", aldus Baerbock. De Russische ambassadeur in Duitsland ontkent dat Rusland gasleveranties als politiek drukmiddel gebruikt.

De omstreden pijplijn is sinds kort klaar voor gebruik, maar er wordt nog geen gas door gestransporteerd. De Bundesnetzagentur, die onder meer toezicht houdt op Duitse energienetwerken, onderzoekt nog of Nord Stream 2 aan EU-recht voldoet. 

Nord Stream 2 kan een heikel punt worden in de coalitie-onderhandelingen tussen SPD, Groenen en FDP. De Groenen en de FDP zijn zeer kritisch over de gaspijpleiding, de SPD heeft het project steeds verdedigd. Bezwaren tegen Nord Stream 2 zijn onder meer dat Duitsland en Europa zich afhankelijk maken van Rusland en dat gastransitlanden als Oekraïne erdoor worden benadeeld. Lees meer bij Tagesschau en Die Zeit

Reacties

Daan - 27 november 2021 19:51

Dat ze een deal willen waarbij gasprom geen monopolie heeft op de nordstream 2 is begrijpelijk. Maar de gaskraan blokkeren uit idealisme is funest voor de economie en de huishoudens. Begin dit jaar betaalde ik nog 67 euro cent per m3 gas in middels is de prijs voor nieuwe contracten gestegen naar 1,82 per m3. Stroom is van 20 cent naar 50 cent gegaan. Kortom je huis verwarmen in de winter is onbetaalbaar geworden met een klein inkomen en al vrij minimaal verbruik

Reageer
lempa - 16 november 2021 08:14

ideale manier van weer eens groenen om de energiefactuur onbetaalbaar te maken , de vraag is wie wordt daar beter van : DE GROENEN ???????

Reageer
Richard Mulder - 22 oktober 2021 20:12

Alles om Rusland te dwarsbomen, dat is wat bepaalde elementen binnen de EU doen. Het anti Rusland sentiment doet niet onder voor de anti Rusland houding van de Nazi's tijdens de jaren '41-'45.
Rusland zou er goed aan doen de EU geen gas te leveren en alle diplomatieke contacten met de EU te verbreken en zich te richten op China.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Merkels opvolger moet opereren in internationale verhoudingen die alleen maar moeilijker zijn geworden.

Lees meer

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Op de voorlaatste dag van het Duitse EU-voorzitterschap sloot de EU een investeringsverdrag met China.

Lees meer

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland zoekt naar een krachtig antwoord op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny.

Lees meer

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger