Duitslandweb logo Duitslandweb

'Gaspijplijn Nordstream 2 eind augustus klaar'

Kort nieuws - 12 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De omstreden gaspijpleiding Nordstream 2, die Russisch gas via de Oostzee naar Duitsland moet brengen, is eind augustus klaar en kan nog dit jaar in gebruik worden genomen. Dat zegt Matthias Warnig, die het project leidt.

Nordstrem 2 voldoet aan alle internationale industriestandaarden en andere eisen, zegt Warnig. Hij verwacht ook geen nadelen voor Oekraïne, het huidige doorvoerland van Russisch gas. Rusland en Oekraïne hebben afspraken over de doorvoer van Russisch gas die tot en met 2024 gelden. Warnig heeft er "niet de geringste twijfel" over dat Oekraïne ook na 2024 een gastransitland blijft. Daar wil ook Duitsland zich voor inzetten. Kanselier Merkel ontvangt vandaag de Oekraïnse president Zelensky.

De bouw van de pijpleiding is niet alleen omstreden omdat die nadelig is voor Oost-Europese landen als Oekraïne. De VS maakten ook bezwaar omdat Nordstream 2 Duitsland en Europa afhankelijker maakt van Rusland. Bovendien willen de Amerikanen zelf vloeibaar gas aan Europa leveren. Het project kwam in januari vorig jaar stil te liggen toen de VS met sancties dreigden tegen bedrijven die eraan meewerkten. Een aantal bedrijven haakte daarom af. 

In februari van dit jaar werd de bouw weer opgestart. In april zei een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Berlijn nog dat de VS de voltooiing van de pijpleiding "koste wat kost" willen voorkomen. Hoewel president Biden daarna liet weten dat hij geen sancties zal instellen tegen bedrijven die eraan meewerken, houdt Duitsland er rekening mee dat de VS het project alsnog kunnen dwarsbomen, aldus Warnig.

Al wekenlang onderhandelen Washington en Berlijn met elkaar over de Nordstream 2, schrijft het Handelsblatt. Merkel bezoekt Biden donderdag in het Witte Huis. De bedoeling is dat ze dan een principe-akkoord presenteren, waarin de negatieve geopolitieke gevolgen van het project tot een minimum zijn beperkt. Zo zou Duitsland Oekraïne financieel willen compenseren en willen helpen om transporteur van waterstof te worden, zodat het land niet meer afhankelijk is van de doorvoer van Russisch gas. Lees meer bij FAZ.net en Handelsblatt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger