Duitslandweb logo Duitslandweb

President Biden dreigt met afsluiten gaspijplijn Nord Stream 2

Kort nieuws - 8 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Tijdens het eerste bezoek van de Duitse kanselier Scholz aan de Amerikaanse president Biden hebben beide regeringsleiders uitvoerig gesproken over de Oekraïnecrisis. Mocht Rusland Oekraïne binnenvallen, zal dat "zeer, zeer hoge kosten" hebben, zo maakte Scholz duidelijk. 

President Biden sprak concreet over mogelijke sancties. "Als tanks en soldaten weer de grens met Oekraïne oversteken,  zal er geen Nord Stream 2-project meer zijn. We zullen het stoppen." Op een vraag van een journalist, hoe hij dat voor zich ziet, aangezien het Nord Stream 2 een project onder Duitse controle is, antwoordde Biden stellig: "Ik beloof u, we kunnen het stoppen." 

Kanselier Scholz liet zich opnieuw niet uit over hoe een eventueel sanctiepakket eruit komt te zien. Over de gaspijpleiding Nord Stream 2 zei hij niets. Tot voor kort heeft Scholz steeds volgehouden dat Nord Stream 2 een project van de private sector en geen geopolitiek project is, en dat de regering er niet over kan beslissen. Vorige maand liet hij weten dat alle opties voor sancties op tafel liggen - ook de pijplijn -, in het geval dat Rusland Oekraïne binnenvalt. Dat de kanselier zich niet stellig uitspreekt, leidt tot kritiek in binnen- en buitenland.

Beide regeringsleiders maakten duidelijk dat een diplomatieke oplossing het doel blijft. Lees meer bij Tagesschau.de

350 soldaten

Vanwege de oplopende spanningen met Rusland stuurt Duitsland 350 soldaten naar het navo-gebied in Litouwen. Dat liet minister van Defensie Christine Lambrecht weten. Sinds vijf jaar leidt Duitsland een multilaterale navo-eenheid in Litouwen, waarvan het ongeveer de helft van de 1200 aanwezige strijdkrachten levert. Lees meer bij Zeit.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger