Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock dringt in Moskou bij Lavrov aan op vredesbesprekingen

Kort nieuws - 18 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Annalena Baerbock (Groenen) van Buitenlandse Zaken heeft bij haar kennismakingsbezoek aan Moskou aangedrongen op snelle gesprekken over het conflict rond Oekraïne. Haar Russische collega Sergei Lavrov liet weten dat Rusland daar onder bepaalde voorwaarden toe bereid is.

Duitsland wil het zogenoemde Normandië-format zo snel mogelijk reactiveren, zei Baerbock. Dat zijn gesprekken tussen Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland. Het laatste topoverleg van de vier landen is inmiddels twee jaar geleden. De regeringsleiders van de vier landen kwamen in 2014 voor het eerst in deze vorm bijeen tijdens de 70-jarige viering van D-Day in Normandië. 

Het is moeilijk de Russische troepenconcentraties aan de grens met Oekraïne "niet als een bedreiging te zien", zei Baerbock tijdens een persconferentie met Lavrov in Moskou. Het is duidelijk dat Rusland veiligheidsgaranties wil en daarom is Duitsland bereid tot serieus overleg. De gesprekken vorige week tussen de NAVO en Rusland en met de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) waren daarvoor eerste stappen, aldus de Duitse minister.

Rusland is onder voorwaarden bereid tot gesprekken in het Normandië-format, zei Lavrov. Oekraïne moet zich dan wel aan het vredesverdragen van Minsk houden, aldus de Russische minister. Die verdragen werden in 2015 gesloten om een eind te maken aan het militaire conflict in Oost-Oekraïne. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar er wederzijds van de verdragen te schenden. Lavrov sprak verder zijn bezorgdheid uit over "de koers van de NAVO".

Baerbock reisde maandag voorafgaand aan haar bezoek aan Moskou naar Kiev. Dat wordt gezien als teken van steun aan Oekraïne, schrijven Duitse media. Maar Baerbock liet haar Oekraïense collega Kuleba weten dat Duitsland geen gehoor geeft aan de Oekraïense wens wapens te leveren.  

In Moskou benadrukte Baerbock dinsdag het belang van stabiele relaties tussen Duitsland en Rusland, onder meer voor de handel en voor het klimaatbeleid. Zo heeft Rusland een "enorm potentieel voor groene waterstof", aldus de minister. Bovendien is Europa de komende jaren nog afhankelijk van Russisch gas, zei ze, "daarom hebben we een betrouwbaar Rusland nodig".

Voor de gasleveranties is de pijpleiding Nordstream 2 in de Oostzee tussen Rusland en Duitsland aangelegd. De leiding is vanwege ontbrekende vergunningen nog niet in gebruik genomen. Baerbock en de Groenen hebben zich vaker tegen Nordstream 2 uitgesproken. Coalitiepartner SPD ziet minder problemen in het gebruik ervan. Baerbock benoemde in Moskou het standpunt van de Duitse regering dat als in het huidige conflict "energie als wapen wordt ingezet", dat "consequenties met het oog op deze pijpleiding" heeft.

Baerbock en Lavrov waren weliswaar beleefd, maar de sfeer was ijzig, schrijft de FAZ. Voorafgaand aan Baerbocks bezoek hebben de Russen schriftelijk meegedeeld wat hen niet past, zoals de aanwezigheid van de Bundeswehr in Litouwen en de Duitse steun aan de Europese sancties tegen Rusland, meldt de FAZ.  

De relatie tussen Duitsland en Rusland is de afgelopen jaren flink verslechterd. Beide landen hebben verschillende keren elkaars diplomaten uitgewezen. Na de moord op een Georgiër in Berlijn beschuldigde Duitsland Rusland van "staatsterrorisme". Ook houdt Duitsland Rusland verantwoordelijk voor aanvallen van hackers op de Bondsdag en de gifaanslag op de Russische oppositieleider Navalny. Lees meer bij Tagesschau, FAZ.net en Der Spiegel

Duitse media zijn positief over Baerbocks zelfbewuste optreden in Moskou en prijzen haar duidelijke woorden en toon. Ze maakte goed gebruik van de kleine speelruimte die ze heeft, oordeelt Die Zeit. Wie dacht dat Baerbock, "nog niet eens twee maanden in functie" door Lavrov, sinds 18 jaar minister, "voor schut zou worden gezet, vergiste zich enorm", aldus nieuwssite Tagesschau.  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock maakt zich sterk voor een feministische buitenlandse politiek.


Lees meer

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Vrijdag bezoekt Scholz de Chinese president Xi Jinping. Een beladen kennismakingsbezoek.


Lees meer

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger