Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock roept VN op tot veroordeling Rusland

Kort nieuws - 2 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Bündnis 90/Die Grünen) heeft dinsdag een oproep gedaan aan de de leden van de Verenigde Naties (VN) om de Russische invasie van Oekraïne te veroordelen. Woensdag wordt hierover gestemd.

Het was voor de nieuwe minister het eerste bezoek aan de VN in New York. De Algemene Vergadering  was voor het eerst in decennia voor een spoedzitting bijeen vanwege de Russische invasie in Oekraïne. In haar speech deed Baerbock een oproep aan de internationale gemeenschap om de invasie van Rusland te veroordelen. 

“Vandaag moeten wij een keuze maken tussen vrede en agressie, tussen recht en het recht van de sterkste, tussen handelen en wegkijken.” zei Baerbock tegen de 193 leden die vandaag een stem uitbrengen. Verder wees zij op het oorspronkelijke doel van de VN, namelijk het bewaren van de vrede in de wereld. Ze veroordeelde de Russische leugens omtrent de invasie, onder meer verspreid door de Russische minister van Buitenlandse zaken Sergei Lavrov. Volgens de Russen gaat het om een vredesmissie, maar Baerbock zei daarover: “Uw tanks brengen geen water. Uw tanks brengen geen voeding voor baby’s. Uw tanks brengen geen vrede. Uw tanks brengen dood en vernietiging.” 

Woensdagmiddag stemmen de leden van de Algemene Vergadering van de VN over een resolutie de Russische invasie te veroordelen. Anders dan een resolutie van de VN-Veiligheidsraad is deze symbolisch en niet bindend. Desalniettemin kan een massale veroordeling van de invasie aantonen dat Rusland politiek geïsoleerd is op het wereldtoneel. Dat is waar de westerse landen op hopen. Lees de speech van Baerbock en lees meer bij Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger