Duitslandweb logo Duitslandweb

Kanselier Scholz naar Oekraïne en Rusland

Kort nieuws - 14 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse kanselier Olaf Scholz reist vandaag naar Oekraïne en dinsdag naar Rusland. Hij wil met de bezoeken "verkennen hoe we de vrede in Europa kunnen veiligstellen", zei Scholz voorafgaand aan zijn vertrek. 

Scholz' bezoek volgt op een weekeinde van telefoongesprekken van onder meer de Amerikaanse president Biden met de Russische president Poetin en de Oekraïense regeringsleider Zelensky. De telefoondiplomatie heeft niet tot ontspanning in het conflict rond Oekraïne geleid. Minister van Buitenlandse Zaken Baerbock heeft Duitsers in Oekraïne inmiddels opgeroepen het land te verlaten. Duitsland heeft ook een reiswaarschuwing voor Oekraïne uitgegeven.

Scholz wil met zijn bezoeken de gesprekken gaande houden, zo liet hij voor vertrek weten. Maar in Rusland zal hij ook "duidelijk zeggen dat militaire agressie tegen Oekraïne tot harde reacties en sancties zal leiden, die we samen met onze bondgenoten in Europa en de Navo zorgvuldig hebben voorbereid en die we direct in werking kunnen zetten".

Voorafgaand aan het bezoek van Scholz riep de Oekraïense ambassadeur in Berlijn, Andrij Melnyk, Duitsland op zware wapens aan zijn land te leveren. Hij sprak van 12.000 anti-tankraketten en 1000 luchtafweerraketten, die volgens hem nodig zijn om zich tegen een Russische aanval te kunnen verdedigen. Tot nu toe heeft Duitsland wapenleveranties aan Oekraïne geweigerd. Wel zouden de Duitsers nagaan of leveranties van niet-dodelijke wapens mogelijk zijn. Ook wil Scholz economische hulp aan Oekraïne bieden, melden Duitse media op basis van informatie uit regeringskringen. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock maakt zich sterk voor een feministische buitenlandse politiek.


Lees meer

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Vrijdag bezoekt Scholz de Chinese president Xi Jinping. Een beladen kennismakingsbezoek.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger