Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel wil nieuwe top met Rusland en Oekraïne

Kort nieuws - 23 augustus 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na haar bezoek aan de Russische president Poetin vrijdag was Merkel zondag in Oekraïne, voor een bezoek aan president Zelensky. Ze riep op om de vredesonderhandelingen over Oost-Oekraïne voort te zetten en op korte termijn een top met Zelensky en Poetin te organiseren. 

Merkel nam in 2014 het voortouw voor deze onderhandelingen en zorgde dat Rusland en Oekraïne, begeleid door Frankrijk en Duitsland, tot vredesakkoorden kwamen. De onderhandelingen hebben verdere escalatie voorkomen, maar het blijft onrustig in de regio.

De Oekraïense president Zelensky maakte Merkel duidelijk dat hij het Duitsland kwalijk neemt dat de gaspijpleiding Nordstream 2 is aangelegd tussen Rusland en Duitsland. Daardoor hoeft Russisch gas niet meer door Oekraïne naar Europa te worden getransporteerd. De pijpleiding wordt volgens Russische media deze maandag voltooid. Volgens Zelensky geeft Merkel Poetin daarmee een geopolitiek wapen in handen. 

Merkel heeft Poetin vrijdag gevraagd om nieuwe contracten over de gasdoorvoer met Oekraïne te sluiten. De huidige lopen in 2024 af. Poetin heeft hierover geen concrete toezeggingen gedaan. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung en RND

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger