Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel in Moskou voor laatste bezoek als kanselier aan Poetin

Kort nieuws - 20 augustus 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Angela Merkel is vandaag in Moskou voor haar laatste bezoek als kanselier aan de Russische president Poetin. Ze spreekt hem op de dag dat het precies een jaar geleden is dat de Russische oppositieleider Navalny werd vergiftigd. 

De vergiftiging van Navalny en zijn veroordeling tot een Russisch strafkamp begin dit jaar belasten de Duits-Russische betrekkingen nog steeds zwaar, zei Merkels woordvoerder Steffen Seibert voorafgaand aan het bezoek. Duitsland nam Navalny vorig jaar op en gaf hem de gelegenheid van de vergiftiging te herstellen in een ziekenhuis in Berlijn. In niet mis te verstane bewoordingen eiste Merkel destijds opheldering van de Russische regering. 

Merkel zei vrijdag na aankomst in Moskou blij te zijn Poetin te kunnen ontmoeten. "Zelfs als vandaag diepgaande verschillen tussen ons bestaan, spreken we met elkaar en dat moet ook zo blijven gebeuren en de Duits-Russsische betrekking classificeren en kwalificeren." Ze legde een krans bij het graf van de onbekende soldaat in Moskou en herinnerde aan de aanval van nazi-Duitsland op de Sovjet-Unie, dit jaar 80 jaar geleden. 

Merkel en Poetin spreken vandaag onder meer over de situatie in Afghanistan, over Belarus en het protest tegen dictator Loekasjenko, over het conflict in Oost-Oekraïne en over de gaspijpleiding Nordstream 2. Duitsland wil dat, ook nu de gaspijplijn Russisch gas via de Oostzee naar Duitsland transporteert, Oekraïne als gastransitland gehandhaafd blijft. De afspraken over de doorvoer van Russisch gas door Oekraïne lopen tot 2024, maar Duitsland heeft beloofd zich ervoor in te zetten dat die met 10 jaar worden verlengd. 

Met betrekking tot het conflict in Oost-Oekraïne kan "Rusland zeer veel meer doen dan het doet" om voor een oplossing te zorgen, zei Seibert voorafgaand aan Merkels vertrek. In Oost-Oekraïne strijden sinds 2014 pro-Russische rebellen en Oekraïense regeringstroepen met elkaar om de macht. Duitsland en Frankrijk bemiddelen al langer in het conflict. Eerder dit jaar kwam de situatie op scherp te staan toen Rusland troepen in het grensgebied met Oekraïne stationeerde.

Het is Merkels 19e bezoek aan Moskou sinds ze in 2005 kanselier werd. Vooral in de eerste jaren van haar kanselierschap spraken Merkel en Poetin elkaar vaak. Merkel spreekt Russisch, dat ze als kind leerde in de DDR, en Poetin spreekt Duits, omdat hij tijdens de Koude Oorlog jarenlang voor de Russische geheime dienst KGB in de DDR werkte. In de loop van de jaren zijn de spanningen tussen Duitsland en Rusland steeds verder toegenomen, vooral na de Russische annexatie van de Krim in 2014. Toch heeft Merkel de lijnen met Moskou altijd opengehouden.

Komende zondag bezoekt Merkel Oekraïne, waar ze in Kiev ook een krans bij het graf van de onbekende soldaat zal leggen en de doden van de pro-Europese revolutie van 2014 zal herdenken. Lees meer bij Frankfurter Rundschau, RND en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger