Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel belt met Poetin over situatie in Belarus

Kort nieuws - 18 augustus 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse kanselier Merkel heeft dinsdag met de Russische president Poetin gebeld over de situatie in Belarus (Wit-Rusland). Dat heeft haar perswoordvoerder laten weten.

In Belarus wordt sinds ruim een week massaal gedemonstreerd tegen president Alexander Loekasjenko, die vasthoudt aan de overwinning van de verkiezingen van 9 augustus. Volgens de demonstranten is de uitslag vervalst en is niet Loekasjenko de winnaar maar de naar Litouwen uitgeweken oppositieleider Svetlana Tichanovskaja. In eerste instantie werd met stevig geweld tegen de demonstranten opgetreden, maar de afgelopen dagen bleef geweld uit. Loekasjenko liet zondag weten dat Rusland hem steunt en Rusland heeft dat ook bevestigd, maar niet gezegd om wat voor steun het gaat.

Merkel heeft in het telefoongesprek met Poetin dinsdag benadrukt dat de Belarussische regering moet afzien van geweld tegen de demonstranten en politieke gevangenen onmiddellijk moet vrijlaten. Ook zei ze dat de regering in Minsk een "nationale dialoog met oppositie en samenleving" moet aangaan, om uit de huidige crisis te komen. Het Kremlin waarschuwde na het telefoongesprek voor buitenlandse inmenging in Belarus. Dat zou tot escalatie kunnen leiden. Ook liet de regering in Moskou weten te hopen dat de situatie in Belarus snel normaliseert.

Maandag bedankte de kanselier Litouwen in een gesprek met president Nauseda voor de steun aan  oppositieleider Tichanovskaja. Lees meer bij Handelsblatt.de, tagesschau.de en bundesregierung.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland zoekt naar een krachtig antwoord op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny.

Lees meer

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.

Lees meer

Duitsland in 2020

Duitsland in 2020

De redactie werpt een blik vooruit. Veel is nog ongewis, maar over deze onderwerpen zal het in Duitsland zeker gaan dit jaar:

Lees meer

Chronologie affaire-Böhmermann

Chronologie affaire-Böhmermann

Delen van Böhmermanns gedicht over Erdogan blijven verboden, oordeelde de rechter in Hamburg. Een overzicht.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger