Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Maas eist onmiddellijke vrijlating Navalny

Kort nieuws - 18 januari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft de arrestatie van Alexej Navalny veroordeeld en eist dat de Russische oppositieleider onmiddellijk wordt vrijgelaten. "Dat hij direct na zijn aankomst door de Russische autoriteiten is gearresteerd, is volstrekt onbegrijpelijk", aldus Maas.

De Russische oppositieleider Alexej Navalny verbleef lange tijd in Duitsland maar besloot om toch terug te keren naar Rusland. Bij zijn aankomst op het vliegveld in Moskou zondag werd Navalny direct gearresteerd. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen. Volgens Maas heeft Rusland zich aan de nationale en internationale wetten te houden, en moet Navalny daarom "onmiddellijk worden vrijgelaten".

Alexej Navalny raakte 20 augustus tijdens een binnenlandse vlucht in Rusland onwel en werd opgenomen in een ziekenhuis in Omsk. Hij was in coma. Het Duitse initiatief Cinema for Peace financierde een chartervliegtuig met Duitse artsen om Navalny over te brengen naar Berlijn. In het Charité-ziekenhuis in Berlijn constateerden Duitse artsen dat Navalny vergiftigd is met het zenuwgif novitsjok.

Volgens Navalny zitten Poetin en de Russische geheime dienst achter de aanval. Rusland ontkent alle betrokkenheid. "Wij verwachten nog steeds dat Rusland er alles aan doet, om deze aanslag volledig te onderzoeken en de daders ter verantwoording te roepen", aldus minister Maas. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock maakt zich sterk voor een feministische buitenlandse politiek.


Lees meer

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Vrijdag bezoekt Scholz de Chinese president Xi Jinping. Een beladen kennismakingsbezoek.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger